Advertentie
financiën / Nieuws

Verkoop Eneco onzekerder na tegenstem Leerdam

De verkoop van Eneco is een stukje onzekerder geworden. Ook in Leerdam is de gemeenteraad tegen een verkoop van het belang van bijna een half procent in het energiebedrijf. Daarmee is meer dan een kwart van de aandelen in principe buiten bereik van een eventuele koper, en kan die geen volledige zeggenschap krijgen.

27 oktober 2017

De verkoop van Eneco is een stukje onzekerder geworden. Ook in Leerdam is de gemeenteraad tegen een verkoop van het belang van bijna een half procent in het energiebedrijf. Daarmee is meer dan een kwart van de aandelen in principe buiten bereik van een eventuele koper, en kan die geen volledige zeggenschap krijgen.

Werkgelegenheid
Eneco is in handen van in totaal 53 gemeenten. Die beraden zich momenteel op hun aandeelhouderschap wegens de afsplitsing van netwerkbedrijf Stedin. Daarmee is de openbare nutsfunctie van Eneco volgens voorstanders van een verkoop verdwenen. Maar sommige gemeenten vrezen dat de duurzame koers en de werkgelegenheid bij een verkoop in het gedrang komen en willen hun stukken liever houden.

Zak met geld

De plaatsen waarvan nu bekend is dat zij wel willen verkopen, zijn samen goed voor ruimschoots de helft van de aandelen. Dat is voldoende om een verkoopprocedure in gang te kunnen zetten. Het valt niet uit te sluiten dat sommige gemeenten die nu nee zeggen, alsnog overstag gaan als daadwerkelijk een mogelijke koper met een grote zak geld rammelt.

Onzekerheid

Wethouder Herbert Raat van Amstelveen, een van de gemeenten die tegen een verkoop zijn, gaat daar evenwel niet van uit. Hij denkt dat onzekerheid over de zeggenschap die een eventuele koper van Eneco op de koop toe moet nemen, de potentiële verkoopprijs zal drukken. Dat kan voor gemeenten die nu voor een verkoop zijn, juist een reden zijn om van gedachten te veranderen.

Zelfstandig beslissen

De aandeelhouders van Eneco moeten uiterlijk 31 oktober hun standpunt kenbaar maken, waarna waarschijnlijk een zoektocht begint naar mogelijke kopers. Een definitief besluit valt op zijn vroegst volgend jaar, na de raadsverkiezingen in maart. Elke gemeente moet dan opnieuw zelfstandig beslissen of de aandelen worden verkocht aan een eventuele bieder.

Dringend beroep

Eneco zelf ziet weinig heil in een verkoop. Ook personeel en ondernemingsraad hebben een dringend beroep gedaan op de aandeelhouders om verder te kijken dan alleen financieel gewin. Zij kregen deze week steun van drie grote klanten, spoorvervoerder NS, telecomaanbieder KPN en supermarktketen Albert Heijn, die in een gezamenlijke brief hun zorg uitspraken. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het is minder moeilijk dan sommigen denken:

1. splitsing levering/netwerk is al langer wettelijk noodzakelijk.

2. beide onderdelen kunnen na bieding worden verkocht aan een kwalitatief (personeel, duurzaam) goed bedrijf (bieding onder 3/4 bedrijven) of naar de beurs worden gebracht.

3. eventueel zou ook één onderdeel bij de aandeelhouders kunnen blijven en desnoods op termijn worden verkocht.

Overigens zal er in de nabije toekomst fors moeten worden geïnvesteerd in duurzame energie, dus in dat geval ook door de aandeelhouders.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie