Advertentie
financiën / Nieuws

Kosten ambtenarenapparaat stijgen met ruim 16 miljard euro

De toename is groter dan in voorgaande jaren.

27 augustus 2024
ANP Ministerie financiën
ANP/Hollandse Hoogte/Laurens van Putten

De apparaatskosten van de overheid namen in 2023 met 9 procent toe tot 156,1 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De apparaatskosten vormen ongeveer een derde van de totale overheidsuitgaven. Vooral bij de rijksoverheid en gemeenten namen de apparaatskosten relatief veel toe.

Beleidsadviseur Verkeer en Mobiliteit

JS Consultancy
Beleidsadviseur Verkeer en Mobiliteit

Tactisch inkoopadviseur

JS Consultancy
Tactisch inkoopadviseur

Apparaatskosten

De totale overheidsuitgaven bedroegen in 2023 461,2 miljard euro. De apparaatskosten, bestaande uit salarissen, organisatie-, huisvestings-, materieel-, en bijvoorbeeld automatiseringskosten, maken dus ruim een derde van het totaal aan overheidsuitgaven uit. Alleen de salarissen stegen in 2023 met in totaal 6,8 miljard euro. Het gaat overigens om voorlopige cijfers van het CBS. Voorgaande jaren bleek de stijging uiteindelijk nog hoger.

Miljarden meer

De grootste kostenpost binnen de apparaatskosten zijn ‘overige lokale overheden’. Dat zijn bekostigde onderwijsinstellingen (exclusief universiteiten) en lokale instellingen zonder winstoogmerk in handen van de overheid. Daar ging in 2023 43,2 miljard heen. Het rijk gaf zelf 35,9 miljard uit en gemeenten in totaal 33,3 miljard. Provincies en waterschappen besteedden respectievelijk 2,6- en 2,4 miljard aan apparaatskosten. De rest van het totale bedrag van 156,1 miljard euro werd uitgegeven door sociale zekerheidsfondsen, gemeenschappelijke regelingen en overige centrale overheden.

Sociale uitkeringen

Nog groter dan de kosten voor het ambtenarenapparaat zijn de uitgaven aan sociale uitkeringen. Dat zijn uitkeringen in geld of natura die bedoeld zijn om huishoudens financiële zekerheid te bieden tegen inkomsensrisico’s als ziekte, invaliditeit en arbeidsongeschiktheid. Ook huisvesting, onderwijs en zorguitgaven zoals uitkeringen via de Zorgverzekeringwet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz) worden tot de sociale uitkeringen gerekend.

Zorgkosten

De kosten voor sociale uitkeringen groeiden in 2023 beduidend meer dan in voorgaande jaren. De uitkeringslasten kwamen in 2023 uit op 218 miljard euro, ten opzichte van 195,9 miljard euro in 2022. Deze toename in 2023 is voor ongeveer een derde toe te schrijven aan verder stijgende zorgkosten via de Zvw en de Wlz. Ook de stijgende AOW-kosten dragen flink bij. Uitgedrukt als percentage van het bbp was er echter sprake van een lichte daling van de kosten voor sociale uitkeringen: van 43,3 procent naar 43,2 procent.

Lage schuldquote

Niet alle overheidsuitgaven namen in 2023 toe. Zo daalde het bedrag aan uitgekeerde subsidies, van 19,2 miljard euro in 2022 naar 18 miljard euro in 2023. Dat komt onder andere door het eindigen van coronagerelateerde maatregelen. De overheidsschuld liep in 2023 met een miljard euro op tot 481,5 miljard euro. Hiermee groeit de schuld beduidend minder hard dan in het voorgaande jaar, toen deze met 30,8 miljard euro toenam. Sinds het begin van de huidige meetmethode in 1995 lag alleen in 2006 en 2007 de schuldquote lager.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jannie Ambtenaar
Ik reageer doorgaans niet op de artikelen van Binnenlands Bestuur, maar ik word nu toch even getriggerd door de nogal suggestieve kop boven dit artikel. Ambtenaren worden hiermee in een kwaad daglicht gesteld, terwijl het uiteindelijk maar een bijzonder klein onderdeeltje is van het hele artikel. Ik dacht dat Binnenlands Bestuur objectief was. Dit getuigd van een hoog roddelpersgehalte. Jammer...
T. Simpelmans
Het goede nieuws voor uw Telegraafjournalist is dan weer, dat ons nieuwe kabinet de nullijn terug wil voor Rijksambtenaren (de VNG doet ongetwijfeld enthousiast mee) én een megaontslag voorbereid van 30.000 (!) Rijksambtenaren*.

* ik zou beginnen bij de Belastingdienst. Was vorige keer een groot succes!
Hielco Wiersma
De noodzaak om te dereguleren wordt al jarenlang door politici gepredikt zonder dat er echt wat gebeurd. Hopelijk gaat het huidige Kabinet daar eindelijk eens fors het mes in zetten. Hetzelfde geldt voor het inleveren van oud beleid voor nieuw beleid.
Minder werk aan regelingen, wetgeving en oud beleid betekent uiteraard over het algemeen minder personeel. Zou een dergelijke aanpak ook nog eens kunnen aanslaan bij ambtenaren en politici?
Hielco Wiersma
Ca. 1/3 aan apparaatskosten is veel te veel. Normaal is 20-25%. Het is dus duidelijk wat er moet gebeuren.
Hinson James
Wij bieden persoonlijke, commerciële en zakelijke leningen met zeer minimale jaarlijkse rentetarieven van 2% van 1 jaar tot 50 jaar terugbetalingsperiode overal ter wereld. Wij verstrekken leningen van €10,000.00 tot €10,000,000.00. Onze leningen zijn goed verzekerd om ervoor te zorgen dat maximale veiligheid onze prioriteit is. Geïnteresseerden dienen ons een bericht te sturen via onderstaand e-mailadres.

E-mailadres van de kredietverstrekker: agenthinson@gmail.com

GEGEVENS VAN DE LENER OM AAN TE VRAGEN:-

LEENBEDRAG:
DUUR:
TELEFOONNUMMER:
LAND:
BEZETTING:
Hoe heeft u ons gevonden?:
Advertentie