Advertentie
financiën / Nieuws

Amsterdam jaagt toerist op extra kosten

De verhoging van de toeristenbelasting moet Amsterdam structureel 65 miljoen euro extra gaan opleveren, tot een totaal van 242 miljoen.

28 september 2023
Amsterdam laat toeristen meer belasting betalen.

Amsterdam gooit de toeristenbelasting flink omhoog. Deze wordt verhoogd van 10 naar 12,5 procent van de prijs van een hotelkamer. Passagiers van cruiseschepen gaan drie euro meer betalen.

Leidinggevende Bedrijfsvoering

Gemeente Meierijstad
Leidinggevende Bedrijfsvoering

Leidinggevende Klant Contact Centrum & Burgerzaken

Gemeente Meierijstad
Leidinggevende Klant Contact Centrum & Burgerzaken

Ozb

Dat heeft financiënwethouder Hester van Buren donderdag bekendgemaakt bij de presentatie van de Amsterdamse begroting voor volgend jaar. Om de eigen inwoners te ontzien, verhoogt het college de onroerendezaakbelasting (ozb) en parkeertarieven aankomend jaar niet. Wel wordt er geïndexeerd.

Hotelkamer

De gemeenteraad had om een forse verhoging van de toeristenbelasting gevraagd. Bij een gemiddelde kamerprijs van 175 euro en een kamerbezetting van twee personen gaat de belasting omhoog van afgerond 18 nu naar 22 per kamer per nacht in 2024. De belasting voor cruisepassagiers gaat van 8 naar 11 euro per bezoeker.

242 miljoen

Amsterdam harkt relatief gezien al veel aan toeristenbelasting binnen. Van het totaalbedrag van 429 miljoen euro dat Nederlandse gemeenten dit jaar naar schatting innen, is maar liefst 38 procent afkomstig van Amsterdam. Dat wordt dus waarschijnlijk alleen nog maar meer.

De verhoging van de toeristenbelasting moet de gemeente Amsterdam namelijk structureel 65 miljoen euro extra gaan opleveren, tot een totaal van 242 miljoen euro.

Veegploegen

Met name door die extra inkomsten kan de gemeente extra uitgaven doen op het gebied van onder meer jongerencentra, buurtteams, hulp bij huishouding en dagbesteding. Er wordt volgens het college vooral geïnvesteerd – 20 miljoen euro – in buurten en stadsdelen ‘waar dat het hardst nodig is.’ Dat betreft met name Noord, Nieuw-West en Zuidoost waar met de extra opbrengst uit de toeristenbelasting veegploegen en buurtconciërges worden ingezet. Meer geld gaat er dan ook eveneens naar afvalinzameling en stadsreiniging.

De gemeenteraad moet nog wel instemmen met de collegebegroting.

 

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie