Advertentie
financiën / Nieuws

Exploitatietekort bedrijventerrein miljoenen in plaats van tonnen

Deze gigantische kostenoverschrijding is onlangs aan het licht gekomen, nadat de grondexploitatie op verzoek van de raad opnieuw is doorberekend door een extern bureau.

03 mei 2012

Het tekort op de exploitatie van bedrijventerrein Kleine Hoeven in de Brabantse gemeente Reusel-De Mierden bedraagt geen 3,5 ton, maar 10,4 miljoen euro.

Oplopende rentelasten
Deze gigantische kostenoverschrijding is onlangs aan het licht gekomen, nadat de grondexploitatie op verzoek van de raad opnieuw is doorberekend door een extern bureau. Oplopende rentelasten zijn een van de oorzaken. Gronden kunnen nog niet worden uitgegeven omdat er nog steeds bezwaarprocedures tegen de komst van het bedrijventerrein lopen. De start van de aanleg was voor 2008 gepland. Dit wordt op zijn vroegst in 2013. De uiteindelijke voltooiing van het bedrijventerrein is met acht jaar opgerekt naar eind 2028.

Duikers en bruggen

Daarnaast zijn er fouten gemaakt bij de ramingen voor het bouw- en woonrijpmaken van het bedrijventerrein. Daarin zijn onder meer geen kosten opgenomen voor duikers en bruggen. Ook is geen rekening gehouden met een jaarlijkse indexering van de kosten. De nieuwe cijfers worden maandag 7 mei met de raad besproken. De vaststelling van het bestemmingsplan staat op de raadsagenda van 22 mei.

Sluitende begroting

Het is nu nog onduidelijk hoe het college de financiële tegenvaller gaat oplossen. B en W gaan er alles aan doen om het verlies in 2028 ‘te minimaliseren’, laten zij via woordvoerder Ilse van Dongen desgevraagd weten. ‘Samen met de raad zal worden gezorgd voor een structureel sluitende begroting.’ Vanwege reeds bestaande begrotingstekorten vanaf 2015 zullen‘strenge bezuinigingen’ onontkoombaar zijn.

Exploitatietekort 9,4 miljoen

Het college heeft al wel een taakstellende bezuiniging van een miljoen euro opgelegd op de kosten voor het bouw- en woonrijpmaken van de Kleine Hoeven, waardoor het exploitatietekort op 9,4 miljoen euro uitkomt. B en W garanderen niet dat met deze taakstellende bezuiniging alle exploitatierisico’s zijn afgedekt.

Geen fouten door college

De kwestie is voor het college als geheel noch voor portefeuillehouder Cees van de Ven (CDA) reden om het boetekleed aan te trekken. ‘Er zijn in de laatste twee jaar door het college géén fouten gemaakt in dit dossier, ook niet in het verleden door het vorige college, noch door de raad. Er is dus ook geen sprake van het ter beschikking stellen van een portefeuille’, aldus de woordvoerder namens het college.

Algemene reserves

‘Het college zet zich volledig in om in samenwerking met de raad deze situatie te boven te komen. De tijd heeft ons in de situatie gebracht waarin we nu verkeren. En de tijd zal ons ook bij de oplossing brengen.’ In de jaarrekening van 2010 is een half miljoen euro apart gezet om eventuele tegenvallers bij de ontwikkeling van het bedrijventerrein op te vangen. Hier moet nu 8,9 miljoen euro aan worden toegevoegd. Dit kan uit de algemene reserves worden gehaald.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rai van Alphen
Ik vind het stuitend dat jaarlijkse en incidentele lasten steeds door elkaar worden gehaald en worden gemengd. Wanneer men het heeft over een exploitatietekort kom je elk jaar een bedrag tekort. Dat kan je niet 'wegpoetsen' door het met incidentele (reserve's) middelen te dekken. Dat lukt je 1 jaar, maar dan heb je het volgende jaar hetzelfde probleem. Wanneer er echter wordt gezegd dat een industrieterrein een exploitatietekort kent van ruim 10 mln, zet ik mijn vraagtekens bij het structurele karakter van het gepresenteerde tekort. Het zou prettig zijn als er iets meer gedaan wordt met kenning van taal en begrippen, waardoor misverstanden als deze in de toekomst niet meer voor zullen komen.
Rai van Alphen
En daar ging ik dan... kenning moet natuurlijk kennis zijn.
Advertentie