Advertentie
financiën / Nieuws

Kabinet strooit met SPUK’s voor gemeenten

En daar is de volgende SPUK: een specifieke uitkering voor gemeenten om gezonder leven, sporten en bewegen en cultuurdeelname te stimuleren.

07 augustus 2022
Dikke buik nederlandse vlag
Shutterstock

Uitkeringen voor het stimuleren van gezondheid, sport en bewegen, cultuurparticipatie en het versterken van de sociale basis worden gebundeld in één specifieke uitkering. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwacht dan met name ‘meer daadkracht en energie op preventie.’

Samenhang

De ministers Helder en Van Ooijen hebben gemeenten per brief medegedeeld dat ze meer samenhang willen zien tussen de verschillende onderdelen in het gezondheidsbeleid, sport, bewegen en de sociale basis. Hoeveel geld ermee is gemoeid, kan het ministerie nog niet zeggen. Het gaat vooralsnog om voornemens, waaraan de Eerste en Tweede Kamer goedkeuring moeten geven. De verwachting is dat dat na Prinsjesdag zal gebeuren. De publicatie van de regeling zou dan nog voor het eind van dit jaar kunnen worden gepubliceerd.

Overgewicht

In eerste instantie is de gedachte om een twaalftal programma’s onder te brengen in de specifieke uitkering (SPUK), waaronder bijvoorbeeld de brede regeling combinatiefunctionarissen, de lokale uitvoering sportakkoorden, het terugdringen van gezondheidsachterstanden, de aanpak overgewicht, alcoholpreventie, mantelzorg en één tegen eenzaamheid.

Stimuleren bewegen

De opzet van de specifieke uitkering is dat gemeenten gelijktijdig een aanvraag kunnen indienen rondom meerdere thema's. Met zo’n gebundelde inzet van een aantal uitkeringen op het gebied van gezondheidsbevordering, sport- en beweegstimulering, het bevorderen van cultuurparticipatie, en sociale basis in één specifieke uitkering, hopen de ministers een stevige impuls te geven op lokaal niveau. Dat moet leiden tot het verbeteren van de gezondheid in brede zin, actieve deelname aan cultuur en het sport- en beweeggedrag van alle inwoners in Nederland, in het bijzonder mensen met gezondheidsachterstanden, sport- en beweegachterstanden en mensen in een kwetsbare situatie. Aan de specifieke uitkering worden vervolgens door het ministerie wel bestedings- en verantwoordingseisen gesteld.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
In de regeling zou met name voor de jeugd ook een component 'kennis maken met de natuur' kunnen worden opgenomen. Of is dat al het geval? Daarover mis ik informatie.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie