Advertentie
financiën / Nieuws

Extra geld voor kwakkelende stadscentra

Het kabinet trekt 100 miljoen euro uit voor de herstructurering van winkelgebieden in stadscentra. In een brief aan de Tweede Kamer zegt staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) te verwachten dat de coronacrisis het verdwijnen van mode, sport en schoenenwinkels verder zal versnellen. Het geld moet gemeenten en marktpartijen helpen om verloedering tegen te gaan.

17 mei 2021
Leegstand-shutterstock-1418878742.jpg

Het kabinet trekt 100 miljoen euro uit voor de herstructurering van winkelgebieden in stadscentra. In een brief aan de Tweede Kamer zegt staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) te verwachten dat de coronacrisis het verdwijnen van mode, sport en schoenenwinkels verder zal versnellen. Het geld moet gemeenten en marktpartijen helpen om verloedering tegen te gaan.

Leegstand

Door een veranderende demografie en een ander winkelgedrag van consumenten heeft met name de retailsector met fysieke winkels het zwaar. Maar veel binnensteden hebben zich de afgelopen decennia juist steeds sterker gericht op non-food branches als mode- en kledingwinkels. Zo’n 60 procent van het aanbod in de binnensteden bestaat uit die winkels. Maar naar verwachting van onderzoeksbureau’s en de sector zelf zal de krimp die zich inmiddels al een aantal jaren voordoet, door blijven gaan. Al voor de coronacrisis ging men uit van een afname van ongeveer 20% binnen 10 tot 15 jaar, maar inmiddels wordt verwacht dat dit percentage hoger zal liggen en zich al veel sneller zal voltrekken. Veel gemeenten proberen maatregelen te nemen door specifiek op retail gericht beleid, maar die heeft vaak alleen een tijdelijk effect. Uiteindelijk heeft leegstand grote gevolgen voor de leefbaarheid van de binnenstad.

 

Integraal

Retailorganisaties en overheidsinitiatieven als de Retailagenda hameren daarom vaker op een integrale benadering: verklein het winkelgebied, en sta andere functies, zoals wonen of andere bedrijvigheid toe in de binnensteden. Toch ziet Keijzer dat gemeenten en marktpartijen terughoudend zijn met een gebiedsgerichte aanpak. Het planproces is vaak complex door verdeeld eigendom en gebrek aan samenwerking. Bovendien kost het veel geld, dat vaak niet kan worden terugverdiend door hogere huren.

 

Projectplan

De bijdrage van het rijk is vooral gericht op projecten die zo’n onrendabele top hebben, en moeilijk gefinancierd kunnen worden door gemeenten en marktpartijen. De partijen kunnen voor een projectplan een subsidievraag indienen die door een commissie van onafhankelijke experts getoetst zal worden op gebruikswaarde, belevingswaarde en toekomstwaarde. Bovendien mag de onrendabele top niet meer zijn dan 20% van de realisatiekosten. Per project kan maximaal 5 miljoen euro subsidie worden gegeven.  

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ab / beleidsmedewerker
Met een paar eenvoudige ingrepen kan online winkelen veel duurder worden. De opmars van online shoppen en pakketbezorging was zonder ultra goedkope MOE landers zonder pensioenregeling en overwerktoeslag niet mogelijk. En omdat de milieukosten van online shoppen niet worden beprijst. 44% van de kleding en schoenen wordt geretourneerd. Al die kilometers met diesel busjes! Desondanks maken de meeste webwinkels nauwelijks of geen winst. We moeten niet “meegaan” met deze ontwikkeling, maar zorgen voor een “level playing field” tussen gewone winkels en online winkels.
F. Hakstro / Beleidsmedewerker
Jarenlang waren het de vastgoed eigenaren die lekker konden verdienen. Nu zijn het alleen de Jeff’s Bezos. 80% van de webwinkels verdient helemaal niets. Het is een race to the bottom. Maar het is niet meer te stoppen, ten koste van landschap, natuur, milieu en mens. De bijdrage is pappen en nathouden maar geen echte keuze. Maximale huren voor winkeliers zou veel schelen. Een puntensysteem invoeren. Maar niet te doen.
Advertentie