Advertentie
financiën / Nieuws

Retailsector vreest ravijnjaar en wil actie

Branchevereniging INretail roept haar leden op een brief te sturen naar het college of de gemeenteraad.

22 juli 2024
Woerden winkelstraat ANP
ANP/Robin Utrecht

INretail, de grootste Nederlandse branchevereniging voor de non-food retail, roept haar leden op burgemeesters, wethouders en raadsleden aan te schrijven over het naderende ravijnjaar. INretail vreest dat gemeenten vanwege de korting op het gemeentefonds de lokale lasten voor ondernemers fors gaan verhogen.

Directeur bedrijfsvoering

Veiligheidsregio Groningen
Directeur bedrijfsvoering

Beleidsadviseur Mobiliteit Kust

Gemeente Den Haag
Beleidsadviseur Mobiliteit Kust

Sector heeft het zwaar

En dat kunnen ondernemers er nu niet bij hebben, concludeert de branchevereniging. Zaken als verhoogde energielasten, huurindexaties, loonstijgingen, toenemende inflatie en het terugbetalen van coronaschulden, drukken nog steeds op het bedrijfsresultaat. Hogere lokale lasten, bijvoorbeeld via extra parkeerheffingen, precariobelasting of rioolheffing, kunnen noodlijdende ondernemers de das omdoen.

Geen herstel

ABN Amro signaleerde begin dit jaar dat de retail het nog steeds zwaar heeft en ook in 2024 niet zal herstellen van de hogere kosten en verminderde consumentenuitgaven. Al schetsen de laatste cijfers een iets hoopvoller beeld. Het CBS meldde 1 juli dat de omzet in mei 2024 drie procent hoger was dan in dezelfde maand een jaar daarvoor. In de non-food retail was dat zelfs 4,5 procent, al verschilt het ook weer per specialisatie. Meubelwinkels draaiden bijvoorbeeld minder omzet dan vorig jaar. De leegstand loopt daarnaast verder op.

Ravijnjaar

Lokale lastenverlichtingen voor ondernemers liggen ook niet in het verschiet nu de financiële situatie bij gemeenten onverminderd precair blijft. Bij de presentatie van de voorjaarsnota in april van dit jaar werd de opschalingskorting definitief afgeschaft, maar tegelijkertijd was er ook een nieuwe domper door de invoering van de nieuwe financieringssystematiek vanaf 2025. Het nieuwe kabinet heeft ook geen blijk gegeven van enige wil om gemeenten tegemoet te komen. In het hoofdlijnenakkoord staat zelfs nog een korting van bijna 700 miljoen per jaar, in ruil voor het afschaffen van alle specifieke uitkeringen.

Lastenverhogingen en minder investeringen

De vrees voor lastenverhoging vanuit de retailbranche is dus niet verwonderlijk. Daarnaast is INretail ook bang voor bezuinigingen die indirect een negatieve invloed hebben op de omzetten van ondernemers. Als lokale overheden bijvoorbeeld minder gaan investeren in lokale winkelgebieden en de aantrekkelijkheid daarmee wordt aangetast, zorgt dat er ook voor dat minder mensen gaan winkelen. Als winkeliers het voorzieningenniveau op peil willen houden moeten ze dus zelf meer investeren, maar die middelen zijn er niet.

Leefbaarheid

Dat heeft volgens de winkeliersorganisatie op zijn beurt ook weer negatieve gevolgen voor de leefbaarheid in gemeenten. Bijna als een vicieuze cirkel. ‘Ondernemers in de retail investeren elke dag in de leefbaarheid en vitaliteit van hun omgeving. Door het gezellig maken van de straat, het voorzien van mensen van hun (eerste) baan en het creëren van ontmoetingen voor een sociaal praatje’, aldus INretail.

Oproep aan leden

De branchevereniging zegt zelf ook in gesprek te zijn met het rijk over het belang van aantrekkelijke centrumgebieden. Op de website van de brancheorganisatie is voor de leden nu een standaardbrief geplaatst, bedoeld om naar burgemeesters, wethouders of raadsleden te sturen. Daarin worden de ontvangers gewezen op de gevaren van lastenverhoging en minder investeringen voor de lokale winkeliers. ‘Wanneer uw gemeente bezuinigt op investeringen in het centrum, dan worden centrumorganisaties zoals winkeliersverenigingen en centrummanagement geraakt aan de inkomsten kant. Terwijl onze inwoners en bezoeken baat hebben bij een aantrekkelijk leefbaar en veilig centrum.

Binnenlands Bestuur organiseert op 24 september 2024 een Kennissessie Ravijnjaar. Wat kunnen we nu al leren van het ravijnjaar? Een kennissessie door Hilko de Boer en Gerard Zijlstra over anticiperen op tekorten, impactvol bezuinigen en in control blijven in financieel onzekere tijden.

Meer informatie vindt u hier.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie