Advertentie
financiën / Column

Statement

Over drie jaar krijgen gemeenten drie miljard euro minder.

24 februari 2023

Weer wat nieuws! Financiën was nooit het centrum van politiek activisme, om het voorzichtig te zeggen. Maar inmiddels is het dat wel. Ik zal het uitleggen.

De begroting van de gemeenten gaat altijd over vier jaar; nu dus over 2023 tot en met 2026. In 2026 krijgen de gemeenten drie miljard euro minder dan in 2025. Bijna alle gemeenten hebben daarom in hun begroting voor 2026 een enorm tekort staan.

Natuurlijk, over drie jaar hebben de gemeenten dat tekort weggewerkt. Ze gaan bezuinigen. Of desnoods verdubbelen ze de onroerendezaakbelasting voor hun inwoners. Drie miljard euro tekort zullen de gemeenten in 2026 heus niet hebben. Het tekort van de begroting 2026 is daarom geen reële verwachting maar vooral een statement. O, kijk eens hoe erg de gemeenten afgeknepen worden door het rijk! '

O, kijk een hoe erg

Veel gemeenten bereiden in deze maanden de begroting voor 2024 tot en met 2027 voor. In 2027 krijgen de gemeenten vijf miljard euro minder dan in 2025. Dan kunnen ze hun statement nog duidelijker maken.

Voor al die politiek activisten heb ik goed nieuws. Hoewel alle gemeenten een begroting voor vier jaar maken, is dat niet verplicht. Nee, ze moeten een begroting voor minstens vier jaar maken. Dat staat in artikel 190 van de Gemeentewet. De begroting mag dus ook vijf jaar, of zes jaar, of tien jaar vooruit kijken. Daarmee kunnen de statements nog krachtiger worden. In 2028 krijgen de gemeenten namelijk zes miljard euro minder dan in 2025. Dan kan de onroerendezaakbelasting voor hun inwoners drie keer zo hoog worden als in 2025.

En in 2031 moeten de gemeenten de onroerendezaakbelasting voor hun inwoners zelfs vier keer zo hoog maken als in 2025 – als ze niet bezuinigen. Als gemeenten hun tekorten nog luider willen laten blijken, dan moeten ze hun begrotingen dus niet beperken tot vier jaar maar verder vooruit kijken.

Zijn er ook slachtoffers van dit politiek activisme? Jazeker. Dat zijn die inwoners. Want die weten nu niet waar ze aan toe zijn. Moeten ze echt twee, drie, vier keer zo veel onroerendezaakbelasting gaan betalen? Of gaan de gemeenten bezuinigen? Dat willen de inwoners graag weten.

In de begroting eerlijk opschrijven wat de gemeente in 2026 echt gaat doen, daar zouden de inwoners wat mee kunnen. Dat is mijn statement.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie