Advertentie
financiën / Nieuws

‘Woz-beschikkingen gespreid verzenden’

De geplaagde Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam wil vertraging bij de afhandeling van bezwaren op Woz-beschikkingen voortaan voorkomen door te onderzoeken of het mogelijk is om de beschikkingen gespreid te verzenden.

08 februari 2013

Om voortaan vertragingen bij de afhandeling van Woz-bezwaren te voorkomen wil de Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam (DBGA) onderzoeken of het mogelijk is de verzending van de beschikkingen te spreiden.

Langere afhandelingstermijn door no cure no pay bedrijven
De vertraging bij de afhandeling van bezwaren op Woz-beschikkingen in Amsterdam komt grotendeels doordat veel bezwaarschriften afkomstig zijn van no cure no pay bedrijven die meteen gehoord willen worden, aldus de uitvoerende Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam.’Deze no cure no pay bedrijven willen altijd gehoord worden en dat leidt tot een langere afhandelingtermijn van de ingebrekestelling. DBGA probeert altijd iedere ingebrekestelling zo snel mogelijk af te handelen.’

Bijna 30 duizend euro aan dwangsommen
Volgens de dienst zijn nog niet alle Woz-bezwaarschriften van 2012 afgedaan. De dienst moet nog 2500 waardebezwaarschriften (ongeveer een kwart) op korte termijn afhandelen. Volgens de Wet Dwangsom bij te laat beslissen heeft DBGA voor 380 vorderingen een ingebrekestelling ontvangen op basis waarvan de gemeente Amsterdam een boete moet betalen aan de bezwaarmaker. In 2012 is door de dienst 29 duizend euro uitbetaald.


Kritische raadsleden

In Het Parool noemt VVD-raadslid Marianne Poot de nieuwe vertragingen “niet fraai”. ‘Het is ontzettend vervelend voor de indieners. Dit mag gewoon niet.’ PvdA-raadslid Michiel Mulder zegt (ook in Het Parool) de klachtafhandeling scherp in de gaten te houden. ‘Dit percentage moet in 2013 substantieel lager zijn.’

DBGA belooft verbeteringen
In het kritische rapport van de Rekenkamer van juni 2012 zijn acht aanbevelingen opgenomen die moeten leiden tot een beter proces van bezwaarafhandeling. DBGA zegt zich in te zetten voor betere voorlichting aan burgers over de werkwijze waarop de WOZ-waarde tot stand komt. ‘Ook zet DBGA zich in om het aantal bezwaarschriften zoveel mogelijk terug te brengen en wordt de kwaliteit van de uitspraakbrief verbeterd.’ De dienst werkt verder aan het inrichten van een nieuw financieel controlesysteem en belooft regelmatig te rapporteren over de voortgang van het verbeterplan.

Gespreide verzending wettelijk niet mogelijk

De DBGA kan wel onderzoeken of het spreiden van de verzending van WOZ-beschikkingen mogelijk is om pieken in de bezwaarontvangst beter op te vangen, maar navraag bij de VNG leert dat spreiding van het verzenden van Woz-beschikkingen wettelijk niet mogelijk is. ‘Volgens de Wet WOZ artikel 24, lid 1 moet de beschikking worden genomen binnen acht weken na het begin van het kalenderjaar’, zegt woordvoerder Esther Verhoef. ‘Als dit niet gebeurt, brengt dit niet meteen nietigheid met zich mee, maar als gemeente kun je dat niet structureel doen. De Waarderingskamer houdt hier toezicht op.’ Reden is dat uit de Woz-beschikkingen belastingen voortkomen, zoals de OZB, die dan in het gedrang zouden komen. ‘De gemeente Amsterdam kan dus wel onderzoeken of verzending gespreid kan, maar dan zullen ze moeten voorstellen om de wet te veranderen.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjoerd / gewone man
De Dienst Belastingen wijst na de kritiek van de ombudsman, media en de rechter. Als je het rapport van de ombudsman en de rechterlijke uitspraken leest wordt duidelijk dat de organisatie incompetent is. Door te wijzen naar bezwaarmakers en de wet toon je wat mij betreft aan de kritiek niet serieus te nemen maar nog steeds in een ontkenningsfase te zitten.
Advertentie