Advertentie
financiën / Nieuws

Innen boetes kost gemeente Berkelland geld

Wie dacht dat een gemeente rijk werd van de parkeerbonnen, die komt bedrigen uit. In Berkelland kost elke uitgeschreven boete driemaal zoveel als hij opbrengt.

23 januari 2012

De algemene gedachte dat parkeerwachters graag boetes uitschrijven om de gemeentekas te spekken blijkt een misvatting. Althans in de gemeente Berkelland: daar kost de gemiddelde boete drie maal zoveel als dat hij opbrengt.

Dorpswachters
Berkelland heeft drie ‘medewerkers opsporing en handhaving’ in dienst, dorpwachters in de volksmond. Deze moeten optreden tegen kleine overtredingen die veel irritatie opleveren: foutparkeerders, hondenbezitters die de poep niet opruimen, hangjongeren, zij worden aangesproken en – als het echt te bont wordt - bekeurd.

Pakkans klein
Dat is tenminste de bedoeling. Maar met drie dorpswachters op 26.000 hectare is de pakkans natuurlijk niet al te groot, zo geeft woordvoerster Henny Roos van de gemeente toe. Ook vanuit de gemeenteraad kwamen dezer dagen al vragen over de (on)zichtbaarheid van de controleurs. ‘Ze zijn veel op straat, maar moeten ook milieuzaken, vergunningen en veiligheid bij evenementen controleren’.

Geen toegang tot CJIB
In totaal deelden de dorpswachters vorig jaar 60 boetes uit. Dit lage aantal werd mede verklaard doordat de gemeente tot mei van dat jaar geen toegang had tot het computersysteem van het CJIB in Leeuwarden, dat de bekeuringen afhandelt. ‘Daardoor zijn er de facto de eerste maanden geen boetes uitgedeeld’, aldus de woordvoerster.

Boetes kosten geld
In de slipstream van de raadsvragen kwam in de lokale pers de vraag naar voren hoeveel geld de gemeente hierdoor is misgelopen. Geen euro dus, zo moest de gemeente erkennen. Sterker, het niet uitschrijven van boetes leverde de gemeente zelfs een besparing op. ‘Elke euro die wij via een boete binnenkrijgen, kost ons gemiddeld drie euro aan inningkosten’, aldus Roos.

Boete geen doel op zich
Nu zijn de dorpswachten er volgens haar ook niet op uit om mensen te bekeuren. ‘Ze hebben de bevoegdheid om op te treden tegen overtredingen van de APV, maar wij zien ze vooral als verlengstuk van de gemeente, niet van de politie. Ze fungeren als aanspreekpunt voor het publiek, lopen rond, rond, spreken mensen aan, lossen problemen in overleg op.’

Handhaving voorop
Pas als het echt niet anders kan trekken de wachters het bonnenboekje. En dat dit geld kost, het zij zo: 'Het gaat om de handhaving, niet om geld te verdienen’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie