Advertentie
financiën / Nieuws

Demonstratie tegen fossiele pensioenbeleggingen

Partijen uit het hele land protesteren vandaag tegen het beleggingsbeleid van ABP, in een volgende poging om het pensioenfonds te overtuigen versneld uit de fossiele beleggingen te stappen. Ambtenaren en onderwijzers kunnen hun pensioenfonds niet kiezen, maar ze willen zeggenschap hebben over hun pensioengeld.

25 juni 2021
Sparen-duurzaam-shutterstock-370954649.jpg

Partijen uit het hele land protesteren vandaag tegen het beleggingsbeleid van ABP, in een volgende poging om het pensioenfonds te overtuigen versneld uit de fossiele beleggingen te stappen. Ambtenaren en onderwijzers kunnen hun pensioenfonds niet kiezen, maar ze willen zeggenschap hebben over hun pensioengeld.

Fossielvrij

De demonstratie DuurtTeLang wordt georganiseerd door Fossielvrij NL en vindt plaats in Amsterdam en in Heerlen. Op de website staat: ‘Al sinds 2014 vragen wij pensioenfonds ABP om te stoppen met investeren in de klimaatcrisis. Het is tijd voor een fossielvrij ABP. Daarom gaan wij op 25 juni de straat op.’

 

Hoe snel?

De vraag die speelt is niet óf ABP uit fossiele beleggingen stapt, want het fonds zelf geeft ook aan dat duurzaamheid niet ten koste hoeft te gaan van de resultaten. De vraag is: hoe snel? Is 2050 snel genoeg? Amsterdamse ambtenaren probeerden in november al (digitaal) druk uit te oefenen, maar dat had geen effect.

 

Universiteiten

Ook in de rest van het land roert men zich. Meerdere universiteiten en hogescholen hebben in de afgelopen maanden kritiek geuit op de beleggingen van ABP en inmiddels is besloten dat Nederlandse universiteiten ABP voortaan gaan adviseren over maatschappelijk verantwoord beleggen.

 

Waterschappers

Verschillende groepen ondersteunen de actie, waaronder waterschappers die een klimaatneutraal ABP willen. ‘We raakten in gesprek met mensen van de gemeente Amsterdam en we vonden dat we ook iets moesten doen’, vertelt Wim van Vilsteren, adviseur bij waterschap Vallei en Veluwe. Samen met Ilja Frenken van waterschap De Dommel en Arjan van den Hoogen van Wetterskip Fryslân ging hij steun zoeken. Eind april boden ze ABP een petitie aan met 1.575 handtekeningen van medewerkers van alle waterschappen. ABP deed geen concrete toezeggingen.

 

Gevolgen van klimaatverandering

‘We kunnen niet weg bij ABP, dat is het punt’, vervolgt Van Vilsteren. ‘Anders was ik allang opgestapt. Wat we veel horen is: ABP vraagt helemaal niets over de beleggingen. De invloed die we hebben is heel indirect en het verhaal dat ze pas in 2050 volledig fossielvrij willen zijn dat strookt absoluut niet met ons dagelijkse werk. Wij worden elke dag geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Daarmee kunnen we de fossiele beleggingen niet meer rijmen.’

 

Shell

De doelstelling van ABP om in 2050 een klimaatneutrale beleggingsportefeuille is in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. De reden dat het fonds niet sneller actie wil ondernemen is dat het invloed wil uitoefenen op de organisaties waarin het belegt om de overstap naar duurzaam te maken. Het sleutelwoord van ABP hierbij is ‘engagement’ en Shell is wat dat betreft controversieel. Op de aandeelhoudingsvergadering vorige maand onthield ABP zich wederom van stemmen over een resolutie van Follow This voor bindende CO2-doelen te stellen voor CO2-reductie in 2050. De resolutie haalde het niet.

 

Kritische dialoog

Het fonds meldde dat er meerdere wegen naar Parijs zijn en ABP wil Shell liever beïnvloeden door de kritische dialoog met het bedrijf aan te blijven gaan. De vraag is of de uitspraak van de Haagse rechtbank dat Shell voor 2030 zijn uitstoot van broeikasgassen met 45 procent moet beperken, in combinatie met het rapport van het Internationaal Energieagentschap (dat in NRC werd omschreven als ‘een frontale aanval’ op fossiele bedrijven), invloed gaat hebben op die aanpak. Een woordvoerder laat weten dat ABP het rapport bestudeert.

 

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nr 12 van deze week

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
Gelukkig, ik dacht dat ik de enige was die flauw word van dat 'recht op invloed-gedrag' van een paar klimaatdrammers die menen te weten wat goed is voor iedereen.Boris / ambtenaar
Mi moet een pensioenfonds ervoor zorgen dat er een zo hoog mogelijk rendement op de beleggingen wordt behaald om de huidige en toekomstige pensioenen te kunnen betalen. Al het andere is politiek. Ik stel voor dat degenen die om politieke redenen oproepen tot suboptimaal rendement zelf het verschil bijleggen of persoonlijk worden gekort indien er te weinig geld in kas is..
W.F.M. Jansen / voorzitter KBO Zeeland
Het pensioenfonds ABP is geen politieke instelling. Doel is het beheer van de ingelegde middelen om de pensioenuitkeringen op korte en lange termijn veilig te stellen. Onze inspraak kan plaats vinden via het bestuur en het Verantwoordingsorgaan. Het is echt mogelijk om je organiseren via de vakorganisaties, ouderenorganisaties, etc. om invloed uit te oefenen. Ik heb geen behoefte aan extra invloed via pressiegroepen, ondanks hun positief bedoelde opzet.
H. Wiersma / gepens.
Laat je niet bedotten door een groep activisten, die van beleggen 'de ballen' verstand hebben. De move van fossiel naar niet fossiel is een politieke actie die de nodige tijd vergt. Trouwens Shell is druk bezig met een koersverandering. De broedende kip kan nu beter niet meer worden gestoord door onzinnige acties. Tijdens de jaarvergadering van aandeelhouders is daar al genoeg over gezegd,
Robin / influencer
Prima om deelnemers aan een pensioenfonds invloed te geven, maar dan wel alle leden en niet alleen een woke clubje uit Amsterdam. Aan duurzame energie zitten ook zwarte randen zoals de slachting van grote vogels door windmolens en zonnepanelen uit China die d.m.v. dwangarbeid in elkaar worden geschroefd. In de USA zijn die inmiddels al verboden.
Hans de Vries
Reactie van onderstaande mensen is duidelijk. Het gaat ze als puntje bij paaltje komt alleen om geld in de eigen portemonnee voor hun eigen oude dag. Als dat bijdraagt aan het kapot maken van de toekomst van toekomstige generaties, dan is dat jammer. De toekomst van jongere generaties in binnen- en buitenland is niet iets waar ze met hun pensioengeld aan bij willen dragen.Als je akkoord bent met het beleggen, namens jou, in producten die de wereld kapot maken, dan draag je daar ook zelf de verantwoordelijkheid voor.
Gerben
Aan tafel bereik je meer dan van tafel!
E.C. Joosen / Privacyfunctionaris
Jammer dat het ABP nog niet zo lang bestaat. Dan had hun beleggingsbeleid eerdere opeenvolgende klimaatveranderingen in Europa (tropisch klimaat, ijstijden) beslist kunnen temperen.
Piet / Financieel adviseur
Als je akkoord bent met een protestactie van klimaatgekke ambtenaren van 020, die willen dat ABP ASAP alle fossiele beleggingen van de hand doet, dan ben je een dief van de toekomstige generaties & van je eigen pensioen. Als Shell morgen al haar fossiele belangen verkoopt, dan voldoet Shell aan de onzinnige uitspraak van de rechter maar ondertussen zal de uitstoot van de voormalige Shell onderdelen alleen maar toenemen, doordat Gazprom, ARAMCO en vele hedgefunds daar veel minder dan Shell of helemaal niet naar om kijken. Dat is dan verantwoordelijkheid van de klimaatgekkies.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Het lijkt me onzinnig als het ABP de oren naar deze protesten laat hangen.

Morgen staat er een actiegroep op die niet wil dat het ABP investeert in wind en zonne-energie vanwege de horizonvervuiling.
pieter / wegkijker
Ik wil nadrukkelijk stellen dat deze gutmenschen niet namens mij actie voeren.

De schreeuwende kleine minderheid heeft al veel te veel macht.

ABP hou je rug recht.
Advertentie