Advertentie
financiën / Nieuws

Toch energietoeslag voor Nijmeegse studenten

Studenten kunnen nu toch een energietoeslag aanvragen in Nijmegen. De rechtbank oordeelde dat studenten niet mogen worden uitgesloten.

ANP
04 oktober 2022
verwarming
Shutterstock

Studenten in Nijmegen kunnen toch energietoeslag aanvragen. Ook andere gemeenten besloten de laatste weken al de toeslag beschikbaar te stellen voor studenten, waarmee ze ingaan tegen de landelijke richtlijnen. Het kabinet adviseerde gemeenten de toeslag niet aan studenten te geven.

Laag inkomen

Mensen met een laag inkomen krijgen de toeslag, om daarmee een deel van de oplopende kosten voor gas en elektra te kunnen betalen. Onder meer de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt dat ook studenten recht hebben op de toeslag, omdat ook zij te maken krijgen met stijgende prijzen.

Niet uitsluiten

De rechtbank Gelderland oordeelde in augustus dat een Nijmeegse student niet mocht worden uitgesloten van de energietoeslag. Tot dusver liet de gemeente alleen weten te onderzoeken 'welke gevolgen' die uitspraak had. Nu is er dus toch wat geregeld voor studenten, al zitten er wel eisen aan.

Inkomenseis

Studenten kunnen per adres nu één keer toeslag aanvragen. 'Als de toeslag verdeeld moet worden onder meerdere studenten moet men dit onderling zelf regelen', aldus de gemeente in een toelichting. Daarnaast wordt de studiefinanciering meegeteld voor de inkomenseis, ook als er geen of niet maximaal gebruik van wordt gemaakt.

Tilburg

Vorige maand maakte de gemeente Tilburg bekend een deel van de studenten energietoeslag te geven. Studenten met een zelfstandige woonruimte kunnen in Tilburg de op 1300 euro vastgestelde toeslag krijgen. Ook studenten die in Hilversum wonen kunnen de toeslag aanvragen.

Niet voldoende

Het kabinet kondigde op Prinsjesdag aan los daarvan 35 miljoen euro vrij te maken voor individuele studenten die in de problemen komen door de stijgende prijzen. De LSVb vindt dat niet voldoende, omdat er maar een klein deel van de studenten mee geholpen zou kunnen worden. De bond bereidt rechtszaken voor in onder meer Groningen, Haarlem en Arnhem.

Armoedewethouders

Voorzitter van de bond Joram van Velzen stelt dat de vraag of je als student energietoeslag kunt krijgen inmiddels afhankelijk is van de buffers die individuele gemeenten hebben. Dat komt omdat het kabinet volgens hem nog steeds niet voldoende middelen beschikbaar stelt aan gemeenten voor de toeslag. Armoedewethouders van verschillende studentensteden vroegen het kabinet eerder al om met een landelijke regeling te komen. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie