Advertentie
financiën / Nieuws

Ondermijningsonderzoek rekenkamer Amersfoort ’s lands beste

Met onderzoek naar hoe de gemeente de aanpak van ondermijning organiseert troeft de rekenkamer Amersfoort andere lokale rekenkamers af.

24 november 2023
Ondermijning
ANP - Jeffrey Groeneweg

De rekenkamer van de gemeente Amersfoort heeft de Goudvink 2023 gewonnen, de prijs voor het beste rekenkamerrapport. Onderwerp van onderzoek was in welke mate de gemeente oog heeft voor ondermijning.

Projectleider Magicplan

JS Consultancy
Projectleider Magicplan

Informatieadviseur Fysiek Domein

VNG Realisatie
Informatieadviseur Fysiek Domein

Goudvink

De Goudvink is de jaarlijkse prijs van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR). Een jury onder voorzitterschap van burgemeester Laurens de Graaf van Lopik maakte de keuze uit 17 ingediende onderzoeken.

Criminaliteit

Uit het onderzoek van de rekenkamer Amersfoort kwam naar voren dat er in het stadhuis beperkt zicht is op ondermijnende criminaliteit in de gemeente. De gemeente leunt voor haar informatiepositie vooral op de politie, terwijl in de organisatie in principe talrijke informatiebronnen voor het oprapen liggen die een bijdrage zouden kunnen leveren aan het zicht op de aard en omvang van ondermijning. De capaciteit voor de aanpak van ondermijning was echter beperkt. Een beleidsmedewerker, twee handhavingsjuristen, vier boa’s en een sociaal rechercheur hielden zich bezig met de aanpak van ondermijning, maar voor allemaal gold dat het maar een onderdeel was van een breder takenpakket. Qua omvang hadden vergelijkbare gemeenten en kleinere gemeenten in de regio meer ambtelijke capaciteit op de aanpak van ondermijning gezet.

Extra fte’s

Naar aanleiding van de bevindingen van de rekenkamer trok Amersfoort geld uit om vijf extra medewerkers aan te trekken voor de aanpak van ondermijning. Een andere doorwerking van het rekenkameronderzoek is dat de gemeenteraad beter op de hoogte wordt gehouden wat er op het gebied van ondermijning speelt in Amersfoort, onder meer via vertrouwelijke sessies.

Twee andere genomineerde onderzoeksrapporten waren die van de rekenkamer Ede en de rekenkamercommissie Achtkarspelen/ Tytsjerksteradiel. Die onderzoeken betroffen respectievelijk de gevolgen van bezuinigingen op de openbare ruimte en het management van risico’s.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Het is natuurlijk wel makkelijk scoren voor een rekenkamer met een problematische gemeente als Amersfoort waar nooit iets goed lijkt te gaan :-)
Advertentie