Advertentie
financiën / Nieuws

Amsterdam veruit de aantrekkelijkste woonplek

In de top 10 van minst aantrekkelijke gemeenten om in te wonen liggen er vier in Limburg en drie in het (noord)oosten van Groningen.

22 mei 2024
Mooi Amsterdam
Pixabay

Een Rotterdammer zou er waarschijnlijk nog niet begraven willen liggen, maar Amsterdam geldt toch echt als de meest aantrekkelijke gemeente om in te wonen. Liefst zes gemeenten in de vrijwel directe omgeving van de hoofdstad staan bovendien in de top 10.

Zorgmakelaar Jeugdhulp Gecertificeerde Instellingen

JS Consultancy
Zorgmakelaar Jeugdhulp Gecertificeerde Instellingen

Medewerker Personeelsadministratie

JS Consultancy
Medewerker Personeelsadministratie

Atlas Research

Dat blijkt allemaal uit de woonaantrekkelijkheidsindex van Atlas Research. De deze week door het onderzoeksbureau gepubliceerde lijst laat zien hoe aantrekkelijk een gemeente wordt gevonden om in te wonen. Van origine ging het om de vijftig grootste steden van Nederland, verspreid over het hele land – van Maastricht tot Groningen, van Emmen tot Amsterdam. Sinds een herziening van het onderliggende model in 2023 kunnen de onderzoekers de woonaantrekkelijkheid op basis van objectieve kenmerken van meer dan vierduizend vier-positie postcodegebieden bepalen.

Opbieden

De basis voor het model achter de index vormt het opbieden door mensen voor de meest populaire woonlocaties. De woonaantrekkelijkheid van een gemeente is gemeten aan de hand van een index waarin achttien indicatoren zijn opgenomen, met elk een eigen gewicht. De woonaantrekkelijkheidsindex bestaat, in volgorde van gewicht, uit de bereikbaarheid van een plek, het voorzieningenniveau, veiligheid, het historische karakter van een plek, de woonomgeving, groen en blauw en de bereikbaarheid van en variatie in universitaire opleidingen. De selectie van de factoren en de bijbehorende wegingsfactoren zijn de uitkomst van een econometrische analyse. ‘Dus niet op basis van een enquête en de subjectieve beleving van mensen, maar op basis van het feitelijke (woon)gedrag’, zo benadrukken de onderzoekers.

Veiligheid

De bereikbaarheid van een gemeente, zo komt uit die analyse, weegt het zwaarst. Vanuit de Randstad zijn ondanks files meer banen te bereiken dan vanuit gemeenten in de grensregio’s. Dat komt omdat er hoge grensbarrières zijn, waardoor banen over de grens nauwelijks meetellen in de woonbeslissing van mensen en dus ook niet in de woonaantrekkelijkheidsindex. ‘Daarom staan veel gemeenten in de Randstad hoog op de ranglijst en gemeenten in de grensregio’s laag’, aldus de onderzoekers. Wat heet. In de top 10 van minst aantrekkelijke gemeenten om in te wonen zijn er liefst vier in het zuiden van Limburg te vinden en drie in het (noord)oosten van Groningen.

Amsterdam heeft van de Nederlandse gemeenten de meest aantrekkelijke mix van locatiekenmerken: de hoofdstad combineert een zeer goede bereikbaarheid met een ongeëvenaard voorzieningenaanbod. In hun woonbeslissingen wegen mensen veiligheid, waar Amsterdam een stuk minder op scoort, minder zwaar mee.

Waddeneilanden

Het is in de index ook mogelijk om in te zoomen op individuele dimensies of specifieke dimensies uit te sluiten. ‘De Waddeneilanden maar ook een stad als Groningen scoren erg laag op bereikbaarheid – een inwoner van deze plekken heeft relatief weinig banen binnen acceptabele reistijd binnen bereik. Wanneer deze dimensie van woonaantrekkelijkheid buiten beschouwing wordt gelaten, behoren deze plekken ineens tot de meest aantrekkelijke van het land’, aldus de onderzoekers.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 10 van deze week. (inlog)
 

Voor meer informatie over het onderzoek: klik hier

Klik om te vergroten

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Er zal vast geen onafhankelijk onderzoek aan ten grondslag liggen.
Advertentie