Advertentie
financiën / Nieuws

'Nullijn voor ambtenaren onaanvaardbaar'

Voor de AbvaKabo en CNV Publieke Zaak is de nulbijdrage aan de loonontwikkeling voor alle werknemers in de publieke sector onaanvaardbaar. Het kabinet kondigt de nullijn aan in ‘Werken aan toekomst’, het pakket crisismaatregelen om de gevolgen van de mondiale crisis het hoofd te bieden.

26 maart 2009

Dictaten
‘Wij gaan er van uit dat in de verschillende cao’s in vrijheid kan worden onderhandeld zonder dictaten vooraf’, zegt de AbvaKabo in een reactie op de maatregelen. De vakbond is de grootste in de publieke sector. ‘Reeds afgesloten cao’s in de publieke sector, zoals zorg, overheid en onderwijs, worden niet opengebroken.’

 

Loonontwikkeling
CNV Publieke Zaak laat een soortgelijk geluid horen. Voorzitter Eric de Macker van CNV Publieke Zaak zegt in een schriftelijke reactie absoluut tegen een nullijn te zijn als het gaat om de loonontwikkeling voor ambtenaren en alle andere werknemers in de publieke sector. ‘Er mag wat loonontwikkeling betreft geen onderscheid gemaakt worden tussen werknemers in de marktsector en die in de publieke sector.’

 

Onderscheid
Dat onderscheid dreigt te ontstaan tussen rijks- en gemeenteambtenaren. Volgens de in 2007 gesloten vierjarige cao voor rijksambtenaren krijgen die dit jaar 3,4  en volgend jaar 2,9 procent loonsverhoging. Op 27 maart beginnen de cao-onderhandelingen voor de naar schatting 180.000 gemeenteambtenaren. De AbvaKabo hield tot voor kort vast aan een loonsverhoging van 3,5 procent.

 

Akkoord
Het kabinet wil met de bevriezing van de lonen en uitkeringen in de collectieve sector een jaarlijkse besparing bereiken van 3,2 miljard euro vanaf 2011. Lopende cao’s worden ongemoeid gelaten, nieuwe cao’s worden nominaal nul op gezet. Dat kan alleen als werkgevers en werknemers akkoord gaan met de plannen.

 

Referendum
De FNV gaat zo snel mogelijk de 1,4 miljoen leden raadplegen in een referendum. Verwerking daarvan kan weken duren.‘Tot die tijd geldt het akkoord dus nog niet’, zegt de FNV in een verklaring. De FNV zet bij cao-onderhandelingen daarom ‘nog steeds in op 3,5 procent loonsverhoging. Pas als de leden in meerderheid akkoord gaan met het sociaal akkoord, komt die looneis te vervallen. De FNV streeft de komende twee jaar met de werkgevers naar een “verstandig loonbeleid”, wat niet hetzelfde is als de nullijn.’ Er komt volgens de FNV geen loonmaatregel.

Lees hier het kabinetsstuk Werken aan Toekomst.

 

Reacties: 23

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Philip (ex-Amsterdammer)
Het kan toch niet zo zijn dat de ambtenarern alweer op moeten draaien voor geklungen van de private sector.
Ik denk eerder dat het geld gehaald moet worden waar de fouten gemaakt zijn en dat is bij de banken, verzekeringen en dan met name bij de (top)managers.
Als er dan toch op de AOW bezuinigd moet worden, schaf die dan in glijdende schaal af voor 65 plussers met een inkomen boven de 75.000 euro emt een totale afschffing voor inkomens vobven de 100.00 euro.
Verder is er veel geld te halen bij de topinkomens door (tijdelijk) hogere en progressief stijgende belastingen te heffen voor inkomens boven de Balkenende norm. B.v 60 % bij inkomen vanaf 75,000 oer jaar tot 90% bij inkomen van 400.000 per jaar en een belastg op bonussen bij de door de staat omhoog gehouden instellingen van 101 %. Dan haal je zeker het geld daar waar de crisis is ontstaan.
Peter / controller
Het gemor van de horigen en onvrijen is niet van de lucht gezien de reakties. Er is kennelijk weinig veranderd in de tijd. De 'nieuwe adel' verrijkt zich schaamteloos ten koste van het plebs. Bij schatkistproblemen wordt niet de 'adel' aangesproken, maar worden de duimschroeven wat steviger aangedraaid bij het 'gewone volk' .
Onze volksvertegenwoordiging ontbreekt het aan fantasie en ideologie. Misschien tijd voor een hertaling van Marx of 'bijltjesdag'.
Ricus Tiekstra / beleidsmedewerker
En weer betalen de ambtenaren het gelag van de missers van de top in de marktsector. Lekker makkelijk. Vervolgens is iedereen hoogst verbaasd dat men kiest voor een baan bij het lucratievere bedrijfsleven, waarna het geweeklaag over de kwaliteit van de dienstverlening door de overheid weer niet van de lucht is. Een werkgever die zo miet zijn werknemers omgaat verdient echter niet anders. Ambtenaren lopen altijd al voorop als het gaat om loonmatiging en komen achteraan als het gaat om verbetering.
Jelle / beleidsmedewerker
Even een voorbeeld wat voor mij - en velen - het gevolg is....
Tot op heden is alleen al de verhoging van het percentage bij alimentatiebetaling van dien aard dat ik er elk jaar op achteruit ga. Zelfs met de huidige procentuele salarisverhogingen. En dan naar 0% salarisverhoging...... no way! Of stopt die verhoging ook?
Laat de top maar wat inleveren. Bijvoorbeeld, bij een salaris van
€ 750.000,-- 10% eraf.... maarja, dat is natuurlijk de baan die een studiegenoot heeft.....dus dat doe je niet....
Tom / ICT beheerder
Nullijn, bevriezen - maar waarom alleen maar 'salarissen'?
Waarom niet ook kosten (belastingen, heffingen, taksen, toeslagen, leges etc.) op een nullijn?
Want niemand meer geld, maar wel hogere kosten jaagt een recessie erg snel deze kant op.
Nadenken in Den Haag? Volgens mij niet.
klaas beekman
Ik ben het volstrekt eens met Rob/ de econoom : nl. breek CAO's open van alle overheidspersoneel. Het is toch zwaar van de zotte dat het rijkspersoneel over 2009 en 2010 er nog (incl. ophoging eindejaarsuitkering) van ruim 8%, krijgt terwijl de gemeentelijke werkgevers recentelijk een min of meer nulprocentaanbod deden!!! Helaas voor Guusje, die och zo blij keek dat het voor haar ambtenaren droog had gehouden! Zo creëer je geen draagvlak. Deze besluitvorming kan volstrekt niet!!
Aad / beleidsmedewerker
Het is vervelend te moeten costateren dat er in Den Haag geen juiste besluiten worden genomen. Wanneer de nood aan de man is dan moet je met maatregelen komen die gedragen kunnen worden door de burgers. Het optrekken van de leeftijd voor AOW naar 67 jaar. Deze maatregel is veel gemakkelijker te verkopen wanneer je aan de start van de AOW een meetbaar punt hangt. Iedereen die 45 jaar heeft bijgedragen aan de premieheffing kan met pensioen. Iedereen draagt dan evenveel bij. Daarbij is degene die op 15-jarige leeftijd begonnen is met z'n 60e pensioengerechtigd en de Balkenendes en Donners onder ons op hun 70e pensioengerechtigd. Daarnaast moet de AOW worden afgeschaft voor personen die op hun pensioengerechtigde leeftijd meer dan € 100.000,00 per jaar hebben.

Ik kan ook niet accepteren dat degene die de crises veroorzaakt hebben er met bonussen vanaf komen en ambtenaren en uitkeringstrekkers de rekening gepresenteerd krijgen. Ik ben tegen stakingen maar hiervoor ga ik wel de straat op en zal ik meedoen met stakingen.
Nico / beleidsmedewerker
Het had het kabinet gesierd wanneer de veroorzakers van deze crisis een substantieel deel van de oplossingen bij elkaar hadden moeten schrapen. Obama gaf al het goede voorbeeld door bonussen met 90% te belasten. Daar komt wat mij betreft een belastingtarief van 70% bij voor degenen die bij de overheid en semi-overheid meer verdienen dan Balkenende. Aftopping van de hypotheekrente-aftrek voor woningen boven 750.000 euro zou ook niet mogen ontbreken. De nullijn voor salarissen tot 5.000 euro bruto is ook niet OK. Dat geld wordt immers toch meestal direct weer uitgegeven zodat de motor gewoon blijft draaien.
Johan Vissers / Senior consulent
Als je 40 jaar hebt gewerkt dan heb je volledig voldaan aan je sociale en maatschappelijke plicht. Laat 40 jaar daarom voor iedereen als eikpunt en pensioendatum gelden.Als je banen voor jeugdigen wilt realiseren is een eikpunt van 40 jaar ook een extra middel om dat doel te bereiken.
G. Piras / sr. beleidsmedewerker
Dit is uiteraard een lachtertje. Wanneer Bos en cs. niet meer terugkomen kunnen ze nog 4 jaar lang genieten van hun "WW". Het schrappen van dit middeleeuws voorrecht zal de nodige duiten opleveren. De bezuinigingen worden weer verhaald over de rug van het werkvolk. Heel goed gedaan door een voormalig socialist
dennis / mdw. vergunningen
Toen het nog goed ging met de economie moesten de looneisen voor ambtenaren laag zijn om de werkgelegenheid te bevorderen en een voorbeeld te stellen terwijl toen de markt zich misselijkmakend verrijkte met variabele bonussen en vaste bonussen. En nu moeten de ambtenaren wederom bloeden onder de fouten van de markt. Haal eerst maar de bonussen van de werknemers van de staatsbanken Fortis en ING terug.
Frank Wedemann
Laten we dan ook nu stoppen met het doorvoeren van het horizontaal toezicht bij de belastingdienst, zodat in ieder geval de inkomsten van de overheid nog een beetje op peil blijven. Het is toch wel wrang dat onze belastingcenten naar het graaiende bank- en verzekeringsvolk gaan, terwijl wij op een houtje moeten gaan bijten. Als het straks weer beter gaat met de, ten onrechte niet genationaliseerde, banken helpen ze de burgers of de staat toch ook niet ?
josine / controller
de "plannen" van het kabinet getuigen van logge angst. investeringsplannen van het kabinet zijn niet meer nodig of mogelijk als ze eindelijk klaar zijn om uit te voeren. wij allen zouden uitgedaagd moeten worden om te investeren en dat kan door voor 6 maanden bijv. de BTW op diensten en/of de bouw naar 6 % te brengen of de overdrachtsbelasting te halveren. kan tot snelle investeringen leiden die eigen economie stimuleren en vertrouwen geven en dus een positieve spiraal - en extra inkomsten van staat: 6% van iets is meer dan 19 % van niets!
H. Bolt / beleidsmedewerker
De crisis veroorzaakt een terugloop in projecten en vrij besteedbare ruimte bij overheden. Hierdoor zal waarschijnlijk gesneden gaan worden in inhuur en externe projectleiders. Hierdoor ontstaat voldoende ruimte om geen scheefgroei in de loonontwikkeling tussen de verschillende overheden te laten ontstaan. Voeg daarbij de nog steeds doorzettende uitstroom van oudere ambtenaren en je hebt als overheid nog steeds het probleem voldoende gekwalificeerd personeel binnen te krijgen en te houden. Dus hoezo nulllijn?
Peter Ruijtenbeek / communicatieadviseur
Het vakt iedere keer weer op dat BB het altijd heeft over rijks- en gemeenteambtenaren en nooit over ambtenaren die bij de provincies werken.
Voor die laatste categorie ambtenaren loopt de huidige CAO op 1 juni af.
G Simons / info manager
De economie vraagt om consumptief consumenten gedrag. Zeker de dag van vandaag. Tevens vraagt de huidige crisis om solidariteit. De crisis zorgt ook voor natuurlijke sanering bij werkegevers. Dus toon nu ballen en laat de vrije economie de vrij economie. Na fiks herstel maken we de balans op.
Maarten / beleidsambtenaar
Zo voorspelbaar, de reactie van de bonden. Er moet een goede mix worden gemaakt tussen bezuinigen enerzijds en investeren anderzijds. Natuurlijk ligt het voor de hand om dan ook de ambtenarensalarissen te beviezen: dat levert direct geld op. Hopelijk kan dat dan worden gebruikt om banen te behouden dan wel elders te creeren. Zouden er veel ambtenaren zijn die dat offer niet willen maken? Ik wel.
jan / beleidsambtenaar
Ik vind het erg goedkoop worden. Als het slecht gaat mogen wij het voorbeeld geven dat er niks kan en als het goed gaat mogen wij het voorbeeld geven dat er niet te veel moet. Lekker makkelijk politiekbedrijven over de ruggen van je ondergeschikten. Natuurlijk willen wij ook ons steentje bijdragen maar dan niet meteen een nullijn van 3 jaar. Niemand weet wat er de komende 3 jaar gaat gebeuren.
rikus / projectleider
De mens leert weinig van het verleden, zeker de werkende mens. Jaren geleden is mij gevraagd geld in te leveren voor meer arbeidsplaatsen. Natuurlijk doen, dacht ik.
Jaren later, tweemaal zo'n ronde meegemaakte te hebben dus vele iIllusies armer, stink ik daar niet meer in. Vraagt niemand zich af waarom wij moeten opdraaien voor een ongestrafte graaicultuur van de bankenwereld wereldwijd.
Rob / econoom
Breek de CAO voor de Rijksambtenaren open. Dat kan, want daar zijn goede argumenten voor.
Bied vervolgens 'voor hetzelfde geld' koopkrachtbehoud aan álle ambtenaren. Solidair, budgetneutraal en een juiste reactie op de economische situatie van het moment.
J. Meulenaars / coordinator DIV
Het kan en mag niet zo zijn dat er grote verschillen ontstaan in de loonontwikkeling van ambtenaren. De overheid als werkgever zal ook in dit geval de solidariteitsgedachte moeten uitdragen.
Hans casteleijn / als lezer
Het accepteren van de nullijn is geen optie in het kader van een kabinet dat geen echte keuzes maakt.
Het kan natuurlijk niet zo zijn, dat het gemeentepersoneel moet inleveren, terwijl het kabinet niet durft te saneren in de zwaar zieke bankensector die met veel geld door de overheid ondersteund moet worden.

Bovendien ontbreekt het bij onze minister van BiZa aan een toekomstvisie. Voor moderne, snel op maatschappelijke veranderingen reagerende overheidsorganisaties heb je pfofessionals nodig die je niet met een fooi kunt afschepen.

Nu al zien veel gemeenteambtenaren zich in hun werk omringd door (te) veel dure externe adviseurs. Gemeentes zullen zelf meer moeten doen aan het opleiden van en kansen bieden aan eigen professionals, die flexibel en met deugdelijke mandaten inzetbaar moeten zijn.

De professional van 2020 moet geen laagbetaalde regeltjesneuker zijn, maar een professional die als intermediair tussen politiek en burger in staat.

Boodschap aan het kabinet: Neem nu eindelijk de ambtenaar, de uitvoerder, de buschauffeur en het verplegend personeel eens serieus !! Zij vormen in belangrijk mate het echte gezicht van de overheid !!

Zelfs al zijn de buschauffeurs tegenwoordig vaak in dienst bij een particulieren ondernemer !
Erich / projectmanager
Gemakkelijk politiek bedrijven. Je laat de ambtenaren weer de rekening betalen en laat je eigen speeltjes ongemoeid. Wij hebben de laatste jaren toch zeker genoeg bijgedragen (ingeleverd of niet gekregen)? Weer een worst lust ik niet meer.
Zoek nu ook eens naar een oplossing bij de partijen die de problemen veroorzaken. Ook dan zullen er mensen last hebben van oplossingen, maar mogelijk normaliseert de situatie hierdoor wel bij een aantal partijen. Mogelijk is dat een betere vorm van solidariteit dan dit steeds bij de ambtenaar neer te leggen.
Advertentie