Advertentie
financiën / Nieuws

Wethouder wil toeristenbelasting op attracties

De Amsterdamse wethouder Udo Kock (financiën) broedt op maatregelen om dagjesmensenbelasting te laten betalen voor een bezoekje aan de hoofdstad. Dat zou kunnen via een belasting op attracties zoals musea, Madame Tussauds en Artis.

05 november 2018
madame-tussaud.jpg

De Amsterdamse wethouder Udo Kock (financiën) broedt op maatregelen om dagjesmensenbelasting te laten betalen voor een bezoekje aan de hoofdstad. Dat zou kunnen via een belasting op attracties zoals musea, Madame Tussauds en Artis.

Ook inwoners
Dat heeft de woordvoerster van Kock bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in Het Parool. De maatregel zou betekenen dat ook inwoners de nieuwe taks zouden moeten gaan betalen. 'Daarom gaan we Amsterdammers eerst vragen wat ze daar van vinden', aldus de zegsvrouw.

Beheersbaar

Wethouder Kock werkt aan een plan dat jaarlijks tot 105 miljoen extra aan toeristenbelasting moet opbrengen. Dat geld is volgens hem nodig voor extra handhaving, het schoonhouden van de stad en het beheersbaar houden van de drukte door het groeiende toerisme.

Uitvoerbaar

Nu betalen alleen degenen die overnachten in een hotel of Airbnb 7 procent toeristenbelasting per nacht. Dagjesmensenbetalen nu niks. Zij maken bijna de helft van het totaal aantal bezoekers uit. Volgens Kock is een belasting op attracties juridisch mogelijk en is het ook uitvoerbaar. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rex Rotary / Coördinator
Waarom heffen ze niet gewoon toegang voor het bezoeken van de stad Amsterdam? Amsterdam is op zich al een attractie en zo vang je iedereen die nog de euvele moed heeft Amsterdam te willen bekijken. En @MRe dat verhaal over "En zij gebruiken ook openbaar vervoer" is natuurlijk geleuter; daar wordt gewoon voor betaald of wil je daar nog een gemeentelijke GVB-belasting op? Mij zie je niet meer in Amsterdam; er zijn veel leukere steden waar je je wel welkom voelt.
H. Wiersma / gepens.
Gewoon tolgeld heffen aan de toegangswegen van Amsterdam dan komt er straks niemand de stad meer in. Amsterdammers zullen vast steeds blijer worden van dit college.

Bertus / Observant
Ok, dan wil ik dat elke Rijkssubsidie aan musea in Amsterdam gestopt wordt.
Hans de Graaf / fractievz. VVD Langedijk
Welkom in de Volksrepubliek Amsterdam.
Rogier
Curieus. Betekent ook dat overnachtende toeristen dubbel gaan betalen, bovenop het al niet malse tarief. Bovendien maakt A'dam helemaal geen kosten voor dagjesmensen die naar een dagvullende attractie gaan. Sowieso is het een twijfelachtige belasting, het is vooral een melkkoe.
Martijn
Dagjesmensen profiteren ook van de (in Amsterdam zeer hoge) kosten voor beheer, onderhoud en schoonhouden van de openbare ruimte. En zij gebruiken ook openbaar vervoer.
Advertentie