Advertentie
financiën / Nieuws

Vooral grote gemeenten snoepen uit stroppenpot

De stroppenpot voor tekorten in het sociaal domein kwam voor ruim 90 procent ten gunste van de grote gemeenten. Per inwoner streken die gemiddeld 14 euro op van de 100 miljoen van het rijk. Voor gemeenten met minder dan 100.000 inwoners was dat gemiddeld 0,92 euro.Dat meldt Frontinfo.nl, een website over gemeentefinanciën.

21 november 2018

De stroppenpot voor tekorten in het sociaal domein kwam voor ruim 90 procent ten gunste van de grote gemeenten. Per inwoner streken die gemiddeld 14 euro op van de 100 miljoen van het rijk. Voor gemeenten met minder dan 100.000 inwoners was dat gemiddeld 0,92 euro.

Dat meldt Frontinfo.nl, een website over gemeentefinanciën. De gemeenten hebben 100 miljoen euro bijgedragen aan de stroppenpot sociaal domein – het zogeheten Fonds Tekortgemeenten – en daar 200 miljoen euro uit gekregen. Dat komt omdat het rijk ook 100 miljoen euro heeft bijgedragen.

Uitname gemeentefonds

Uit de berekening van Frontinfo blijkt dat gemeenten met minder dan 100.000 inwoners nauwelijks meer krijgen dan ze via het gemeentefonds hebben bijgedragen. De 100.000+ gemeenten krijgen 135 miljoen euro van de stroppenpot van 200 miljoen, en dragen via de uitname uit het gemeentefonds 45 miljoen van de 100 miljoen euro bij. De gemeenten met minder dan 100.000 inwoners krijgen 65 miljoen van de stroppenpot van 200 miljoen euro, en dragen via de uitname uit het gemeentefonds 55 miljoen van de 100 miljoen euro bij.

Op zijn kop

De uitkomst voedt de kritiek op de stroppenpot die er toch al was. Niet alle gemeenten met tekorten op de jeugdhulp en Wmo konden er namelijk een beroep op doen, omdat ze de drempel niet haalden. Zo klaagde de regio Zuid Holland Zuid dat ze ondanks forse tekorten in het jeugddomein geen aanspraak konden maken op het fonds. 'De wereld op zijn kop’, stelde de Zwijndrechtse wethouder Jolanda de Witte, coördinerend portefeuillehouder Jeugd van de regio ZHZ, onlangs al in Binnenlands Bestuur.

Noodfonds

‘De wettelijke regeling blijkt met name bedoeld te zijn voor grote gemeenten, zoals Eindhoven’, zo reageerde het CDA in de gemeente Grave nadat was bekendgemaakt hoe de verdeling van de stroppenpot uitpakte. Eindhoven kreeg ruim 21 miljoen euro uit het noodfonds. De gemeente Grave kampt met forse tekorten op het sociaal domein, maar kán niets uit de stroppenpot krijgen. ‘Het CDA ­betreurt dat in hoge mate.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

wimjoost licht / programmamanager Ambitieprogramma excellent overheidsmanagement
De scheefheid kun je wel vraagtekens bij zetten maar de beeldvorming van de kop "snoepen uit stroppenpot" slaat de plank ernstig mis. Het lijkt vooralsnog meer een doekje voor het bloeden. De tekorten lopen op en de zorgen dus ook!
Advertentie