of 59250 LinkedIn

Vestia sluit akkoord met banken over schulden

Vestia krijgt een lening van 600 miljoen euro van de banken. Die moet in tien jaar worden terugbetaald. Zelf zal de woningstichting 100 miljoen inbrengen.
1 reactie

Woningstichting Vestia heeft een akkoord gesloten met de banken over het aflossen van zijn schuldenlast. Vestia heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

2 miljard euro

Vestia is in problemen gekomen door de aanschaf van derivaten. Dat zijn risicovolle beleggingsproducten die de woningstichting zouden moeten beschermen tegen toekomstige rentestijgingen. Omdat de rente daalde in plaats van te stijgen, kwam de woningstichting in financiële problemen. Ze heeft een schuld van 2 miljard opgebouwd bij een aantal banken.

Saneringssteun 

Na enkele weken van onderhandelen zijn de partijen het nu eens geworden over hoe Vestia de schuld moet terugbetalen. Het krijgt een lening van 600 miljoen euro van de banken. Die moet in tien jaar worden terugbetaald. Zelf zal de woningstichting 100 miljoen inbrengen. Ze doet daarbij een beroep op het Centraal Fonds Volkshuisvesting, de toezichthouder in de sector, voor saneringssteun. Vestia had al een onderpand gestort van 1,3 miljard euro bij de banken.

Topman vrij maar verdacht 

In de Vestia-affaire werd in april financieel topman Marcel de V. opgepakt. Hij was verantwoordelijk voor de derivatenportefeuille van de woningstichting. Hij wordt verdacht van fraude. De V. is vorige week weer vrijgelaten, maar blijft verdacht.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door kees (woningzoekende) op
Na de crisis bij de banken waarvoor ook de berlastingbetaler mag bijdragen komen de corporaties. Nu komen nog de pensioenfondsen. Beter die zijn al in nood. Alleen die dwingen gewoon bij de werknemers hogere premies af om de gaten te dichten. Als monopolist kun je dat gemakkelijk afdwingen.
Wat doen zeer ermee: voedselspeculatie en gokken op de geldmarkt. (ABP en Zorgen Welzijn) en dat met mijn en uw premie.