of 59329 LinkedIn

Verschil in kwaliteit jaarrekening

Er zijn 15 accountantskantoren actief op de gemeentelijke markt. De top 5 bestaat uit Baker Tilly Berk (87 gemeenten), Deloitte (72), BDO (65), EY (29) en PwC (29). Uit de analyse die Binnenlandse Zaken maakte van de jaarverantwoordingen blijkt er qua verklaringen eveneens sprake van aanzienlijke verschillen tussen accountantskantoren.

Flevoland, Friesland, Noord-Holland en Groningen tellen relatief gezien de meeste gemeenten die geen goedkeurende accountantsverklaring hebben gekregen voor het verslagjaar 2017. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken stipt die grote regionale verschillen aan in een brief aan de Tweede Kamer over de jaarverantwoording 2017 van gemeenten. 

Ten opzichte van 2016 is die situatie nauwelijks veranderd. Net als in voorgaande jaren heeft een groot aantal gemeenten in Noord Nederland, geen goedkeurende verklaring ontvangen. Ook in Noord-Holland is het percentage gemeenten met een goedkeurende verklaring lager dan in de rest van Nederland. Flevoland ontving over 2017 het laagste percentage ‘goedkeurende’ verklaringen. Daarbij moet volgens de D66-bewindsvrouw wel het geringe aantal gemeenten in die provincie worden meegewogen. In de regio’s met de meeste probleemgemeenten, zijn dit voorjaar reeds een aantal rondetafelgesprekken gevoerd, die dit najaar een vervolg krijgen: één voor het noorden en één voor midden van het land.

15 kantoren
Er zijn 15 accountantskantoren actief op de gemeentelijke markt. De top 5 bestaat uit Baker Tilly Berk (87 gemeenten), Deloitte (72), BDO (65), EY (29) en PwC (29). Uit de analyse die Binnenlandse Zaken maakte van de jaarverantwoordingen blijkt er qua verklaringen eveneens sprake van aanzienlijke verschillen tussen accountantskantoren. Van de grotere kantoren kregen bijvoorbeeld alle gemeenten die PwC controleerde een goedkeurende accountantsverklaring. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners