Advertentie
financiën / Nieuws

Stedennetwerk G40 luidt de noodklok om financiën

‘In elk gemeentehuis wordt nagedacht over de noodzakelijke bezuinigingen’, zegt Paul Depla, burgemeester van Breda en voorzitter van de G40.

16 september 2019
geld-voor-nwsbrief.jpg

Gemeenten hebben steeds meer taken erbij gekregen, maar ontvangen van het Rijk te weinig geld om alles uit te voeren. Daardoor zijn steden genoodzaakt te bezuinigen, stelt de G40 die vlak voor Prinsjesdag aan de bel trekt. Volgens het stedennetwerk van veertig grote en middelgrote steden in Nederland komen de gemeenten de komende vier jaar een half miljard euro tekort.

Lastenverhoging
‘In elk gemeentehuis wordt nagedacht over de noodzakelijke bezuinigingen’, zegt Paul Depla, burgemeester van Breda en voorzitter van de G40, tegen het AD. ‘Er wordt bijvoorbeeld nagedacht over het schrappen van muziekles, het sluiten van sportvoorzieningen, het beperken van het onderhoud van de openbare ruimte en lastenverhoging.’

‘Slechte beurt’
Depla krijgt in de krant bijval van de Groningse wethouder Paul de Rook. ‘Het kan niet zo zijn dat op rijksniveau meer dan 10 miljard euro overblijft, terwijl wij moeten nadenken over het sluiten van zwembaden en bibliotheken. Volgens mij maak je dan als overheid een heel slechte beurt.’

Centrumfunctie
De Rook zegt dat vooral gemeenten buiten de Randstad met de gebakken peren zitten. ‘In Leeuwarden, Nijmegen, Enschede, Groningen en Breda vallen de hardste klappen.’ Volgens de wethouder komt dat mogelijk doordat die steden een centrumfunctie vervullen voor de regio. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Norman Waalre
De overheid kan meer kostenefficiënt worden, op o.a. de volgende manieren:



Vervang kantoorkleding voor ambtenaren door goedkope vrijetijdskleding.



Taken als vuilnisophaal en plantsoenonderhoud moeten zoveel mogelijk worden gedaan door veroordeelden, als jarenlange werkstraf.



Vervang traditionele bijscholing en conferenties voor ambtenaren door e-learning. Organiseer die e-learning landelijk, liefst samen met andere landen. Gebruik daarbij o.a. webvideo's.



Vervang mondelinge vergaderingen en debatten waar mogelijk door overleg via internetfora. Dat kan deels openbaar, en deels verborgen voor het publiek met een wachtwoord. Elke gemeente moet daarbij dezelfde gratis forumsoftware gebruiken.



Gebruik webfora ook voor publieksvoorlichting. Oudere burgers zonder internet kunnen altijd nog mondelinge of schriftelijke voorlichting krijgen.



Laat burgers via die webfora ook suggesties doen voor kostenefficiënt overheidsbeleid, mits respectvol geformuleerd.



Vrijwilligers kunnen vanuit hun woonhuis via internet bewakingsbeelden bewaken.



En ze kunnen vanuit hun tuin of balkon een botsveilige drone besturen in hun eigen straat, bij een 112-melding. De videobeelden daarvan kunnen direct worden doorgestuurd naar de politiemeldkamer.



Boetes moeten steeds verder worden verdubbeld bij elke herhaling. Zo kunnen de belastingen omlaag, en worden overheidskosten vooral betaald door de burgers die het meest overlast veroorzaken.



Laat elk koppel handhavers assisteren door een vrijwilliger, plus een militair, op kosten van Defensie.



Geef die militair en vrijwilliger daarvoor een politieuniform, met onderscheidende badge, politiewapens en een aanvullende opleiding. Die militairen kunnen in deeltijd militaire trainingen blijven doen.
Johan
@ Walter Fraans: Hilarisch commentaar !

Heeft niets met het artikel te maken, slaat nergens op en realiseert geen bezuinigingen.

Fijne satire hoor !
Advertentie