of 63946 LinkedIn

Slob: afspraken lerarentekorten zijn te wijzigen

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Minister Slob (Onderwijs, Christenunie) ‘verbaasde’ zich over de noodoproep van drie onderwijswethouders dat scholen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag op omvallen staan vanwege lerarentekorten. De minister heeft immers vorig jaar afspraken gemaakt om de tekorten aan te pakken. Hij heeft de wethouders gesproken en bevestigd dat indien nodig de afspraken ‘bijgesteld kunnen worden’.

Geen sluitingen

‘Het beeld is nu dat er geen sluitingen zijn’, schrijft Slob. ‘Scholen zetten zich maximaal in om sluitingen te voorkomen en de gemeenten volgen de ontwikkelingen nauwgezet.’ De G5 (de grote vier gemeenten en Almere), waarmee de afspraken vorig jaar gemaakt zijn, kunnen op basis van de afspraken maatregelen nemen. ‘Hiervan zijn ook positieve effecten te zien, maar het vraagt ook de komende periode inspanning van iedereen.’

 

Verschillende maatregelen

In totaal is met de afspraken 116 miljoen euro vrijgemaakt. Er waren wat opstartproblemen, onder andere door corona, maar de uitvoering zou nu op schema lopen. Een maatregel die Amsterdam bijvoorbeeld neemt is een toeslag voor leraren om ze vast te houden en andere steden nemen verschillende maatregelen, zoals de inzet van klassenassistenten en het verbeteren van de begeleiding van startende leraren. Volgens Slob zien de wethouders dat de aanpak effect heeft.

 

Fatalistisch

Slob had gezegd dat hij er niets aan kan doen ‘dat de huizen in die kleinere gemeenten goedkoper zijn en dat daarom docenten liever daar wonen en werken’. Volgens Kamerlid De Hoop (PvdA) komt dat fatalistisch en demoraliserend over. Slob antwoordt dat hij ziet dat de steden zich vol inzetten om voor onder andere leraren een passende woning te vinden en past dit bij de verantwoordelijkheid van gemeenten om voor alle doelgroepen de koop- en huursector toegankelijk te houden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Leraren opleiden vergt de nodige tijd en doe je niet van vandaag op morgen. Goede planning is een betere methode voor het opleiden van het aantal benodigde docenten in alle vormen van onderwijs. Maar dat het dit Kabinet ontbreekt aan visie op middellange tot langere termijn wisten we al.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners