Advertentie
financiën / Nieuws

'Raadsenquête naar grondzaken Apeldoorn'

Verschillende partijen in Apeldoorn willen een raadsenquête naar de organisatie en uitvoering van het gemeentelijk grondbedrijf. ‘We moeten een eerlijk onderzoek naar de praktijk van het grondbedrijf. Voor goede waarheidsvinding heb je een raadsenquête nodig,’ zegt SGP-fractievoorzitter Henk van den Berge.

16 februari 2011
Melkkoe
In december vorig jaar werd duidelijk dat de gemeente Apeldoorn 60 tot 70 miljoen euro moest afboeken op grondzaken. ‘Wij kijken al langer kritisch naar het grondbedrijf,’ zegt SGP-er Henk van den Berge. ‘Grondzaken was altijd de melkkoe, niet alleen in onze gemeente, maar dat zag je ook elders in het land. Er is voor de economische crisis behoorlijk wat grond aangekocht voor woningbouw en bedrijventerreinen. Wij vroegen ons af of het bedrag waarvoor dat in de boeken stond wel klopte. Toen werd ons dus dat tekort van zestig tot zeventig miljoen gemeld. Dan vraag je je af of er genoeg toezicht is geweest vanuit het college. En hoe functioneert het ambtelijk apparaat?‘

Integriteit
In een ‘dossier’ over de zaak in de regionale krant de Stentor wordt ook de integriteit van de afdeling grondzaken ter discussie gesteld. Zo zegt de Bedrijven Kring Apeldoorn dat de gemeente ‘jarenlang fundamentele fouten heeft gemaakt en nagelaten heeft om iedere schijn van belangenverstrengeling weg te nemen’. ‘Een zwaar verwijt’, zegt Van den Berge. ‘Daar moet je onderzoek naar doen, dat mag niet blijven hangen.’

Schimmel
Ook Leefbaar Apeldoorn is voorstander van een raadsenquête. Fractievoorzitter Wim Willems spreekt van een ‘fruitmandje waar geen rotte appels meer in zitten, maar waar misschien nog wel wat schimmel zit’, en die moet je er volgens hem ook uit halen. Willems benadrukt dat het volgens hem bij de integriteitsdiscussie niet gaat om fraude, maar om onoirbaar gedrag: bedrijven die niet meewerkten aan het gewenste gemeentelijke beleid, bijvoorbeeld rond herstructurering, zouden zijn tegengewerkt en de uitgifte van bouwgrond zou niet voldoende transparant zijn gegaan. ‘Maar hoe de gemeente precies heeft gehandeld is nou net het onderwerp van het onderzoek dat er volgens mij moet komen,’ zegt Willems.


Gerede twijfels
Voor D66, die de huidige wethouder grondzaken levert, is het nog te vroeg om al in te stemmen met de komst van een raadsenquête, maar ze kan zich goed voorstellen dat het er van komt. ‘Ik heb geen oordeel over die integriteitdiscussie omdat ik niet weet wat er klopt, maar als er gerede twijfels zijn, dan moet dat goed worden uitgezocht. Donderdag zal blijken of de antwoorden van het college bevredigend genoeg zijn,’ zegt fractievoorzitter Paula Donswijk. Zij wijst er op dat de ambtenaren over wie het gaat zich niet direct kunnen verweren, dus pleit zij voor enige terughoudendheid met publieke beschuldigingen richting de ambtenaren.

Geschrokken
Ook het CDA wil de behandeling van de zaak in de gemeenteraad afwachten voordat het instemt met een eventuele raadsenquête. ‘Maar ik schrok wel van die discussie over integriteit, en het komt bovenop dat tekort van zestig tot zeventig miljoen,’ zegt fractievoorzitter Nathan Stukker.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pieter de Mol / Gemeenteraadslid
Leuk klusje, meer kwestie van bewijzen vergaren dan onderzoeken. Dit is klinkklare corruptie!! Mooi klusje voor v.d. Berge. Zowiezo.. D66, jij weet toch!
Piet / directeur
In principe lijkt er weinig nieuws onder de zon. Door de crisis is de nieuwbouw ingestort. Gemeenten blijven zitten met aangekochte gronden en daaropvolgende investeringen. Zij laten de verkoopprijzen van hun kavels nog niet of nauwelijks dalen. Kortom de verliezen zullen cumulatief gaan toenemen. De conclusie van "corruptie "door de heer de Mol is op z'n minst bijzonder prematuur te noemen!
Advertentie