Advertentie
financiën / Nieuws

Noordelijke wethouders protesteren tegen herverdeling

Twintig wethouders uit Drenthe, Friesland en Groningen verzetten zich tegen de voorlopige herverdeling van het gemeentefonds. In aanloop naar het lijsttrekkersdebat later vandaag schrijven zij in een opinieartikel voor het Dagblad van het Noorden dat zij na jaren bezuinigen niet meer de verantwoordelijkheid kunnen en willen nemen ‘voor het verder uitkleden van onze gemeenten’.

08 februari 2021
shutterstock-1010940910.jpg

Twintig wethouders uit Drenthe, Friesland en Groningen verzetten zich tegen de voorlopige herverdeling van het gemeentefonds. In aanloop naar het lijsttrekkersdebat later vandaag schrijven zij in een opinieartikel voor het Dagblad van het Noorden dat zij na jaren bezuinigen niet meer de verantwoordelijkheid kunnen en willen nemen ‘voor het verder uitkleden van onze gemeenten’.

Eerlijk

‘Wij willen niets bijzonders’, schrijven de wethouders. ‘Wij willen wat iedere gemeente wil: een eerlijke financiering om voor inwoners een betrouwbare eerste overheid te zijn.’ Er zijn al tekorten door uitgaven in het sociaal domein, maar nu komt daar nog eens een herverdeling van het gemeentefonds overheen die slecht uitpakt voor de noordelijke provincies.

 

Kansarme inwoners

De wethouders willen een eerlijke verdeling en niet het ‘het omgekeerde Robin-Hood-effect’ van het huidige voorstel waarin gemeenten met de meeste kansarme inwoners er het meeste op achteruit gaan. Wethouder Drenth (financiën, CDA) van Midden-Groningen is een van de ondertekenaars en hij sprak vorige week al met Binnenlands Bestuur over dat mogelijke verband: ‘Waar de sociaaleconomische problematiek het heftigst is, vallen klappen.’

 

Snijden

De wethouders doen de oproep in aanloop naar het Noordelijk Lijsttrekkersdebat en zij vragen de lijsttrekkers om ‘genoeg geld om te kunnen bestaan.’ Deze herverdeling zou de gemeenten dwingen 'radicaal te snijden' in de dienstverlening.

 

Samen

Niet alleen gemeenten die zwaar worden geraakt door de herverdeling ondertekenen de oproep, maar ook Groningen, dat 45 euro per inwoner meer zou krijgen. ‘Wanneer het nieuwe model gemeentefonds zo wordt ingevoerd is dat desastreus voor gemeenten in Noord NL en dus ook voor onze gemeente’, schrijft wethouder Paul de Rook (financiën, D66). ‘Deze strijd voeren we samen.’

 

Geen sprake

De Groningse commissaris van de koning René Paas noemde het voorstel ‘moreel onacceptabel’ en hij roept het kabinet op om in te grijpen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat als er geen verruiming van het gemeentefonds komt, dus meer geld in totaal, er geen sprake kan zijn van herverdeling. De G40 staat echter wel achter de herverdeling.

 

Uitzonderingen

De verdeling is nog niet definitief. De Raad voor het Openbaar Bestuur moet er nog over adviseren en in de adviesaanvraag schreef minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) al over het maken van uitzonderingen voor gemeenten in Friesland en Groningen. ‘De uitzonderingspositie is wel genoemd, maar helemaal niet uitgewerkt’, schrijven de wethouders daarover.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wajong'er / Participant met behoud van Wajong.
Wat zit er achter dat hoe zwakker een gemeente is op sociaaleconomisch gebied, hoe minder geld die vanuit het gemeentefonds krijgt? Dit riekt mij naar de survival of the fittest.
H. Wiersma / gepens.
Je kunt ook als volgt redeneren. Veel gemeenten in het Noorden van het land e.a. hebben al jarenlang geprofiteerd en voordeel gehad van de vigerende verdeling via het Gemeentefonds en juist daarom is het noodzakelijk om tot een andere verdeling te komen. Uiteraard dient het Rijk met het oog op 'de algemene beginselen van behoorlijk bestuur (AWB)' ten behoeve van een soepele uitvoering van deze operatie af te komen met specifieke aanvullende - en/of overbruggingsmaatregelen voor nadeelgemeenten. Misschien moeten ze in het Noorden van het land e.a. ook leren om beter 'de eigen broek' op te houden. De discussie rond dit dossier is nog volop gaande. Dus ook de adviezen van de ROB en de VNG zijn essentieel voor de verdere besluitvorming.
Advertentie