of 64707 LinkedIn

Minister Hoekstra blokkeerde extra geld jeugdzorg

Minister Hoekstra van Financiën (CDA) heeft in de ministerraad van 5 maart een stokje gestoken voor extra jeugdgeld voor gemeenten. Hij blokkeerde daarmee de eerder gedane belofte van het kabinet aan gemeenten, om op 11 maart een aanbod te doen om de financiële nood te lenigen.

Minister Hoekstra van Financiën (CDA) heeft in de ministerraad van 5 maart nee gezegd tegen extra jeugdgeld voor gemeenten. Hij blokkeerde daarmee de eerder gedane belofte van het kabinet aan gemeenten, om op 11 maart een aanbod te doen om de financiële nood te lenigen.

Langste eind

De ministeries van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wilden al wel incidenteel extra geld voor de jeugdzorg vrijmaken, vooruitlopend op een structurele verhoging van het budget voor de jeugdzorg. Financiën trok, zoals vaker, aan het langste eind. Dat bevestigen diverse bij het onderhandelingsproces betrokken bronnen. ChristenUnie voorman Gert-Jan Segers laat doorschemeren dat ook de VVD nog niet de portemonnee voor de jeudgzorg wil trekken.  

 

Nieuwe Tweede Kamer

Staatssecretaris Blokhuis (jeugdzorg, ChristenUnie) moest daarop vrijdag de boodschap uitdragen dat het 'niet chic’ is om als demissionair kabinet daags voor de Kamerverkiezingen veel geld uit te trekken. In het licht van de recente miljardensteun voor het onderwijs en aan ondernemers, wordt deze argumentatie door lokale bestuurders en politici weggehoond. Het kabinet wil pas weer verder praten over incidenteel geld voor 2021 en 2022 als er een nieuwe Tweede Kamer is geïnstalleerd. Dat gebeurt op 31 maart.

 

Harde noodzaak

'Het is teleurstellend dat onder meer het ministerie van Financiën hier nog niet mee over de brug wil komen', stelt Gert-Jan Segers, fractievoorzitter en lijsttrekker van de ChristenUnie (CU). 'Extra geld voor gemeenten is hard nodig, juist voor het organiseren van zorg dichtbij mensen. Als gemeenten hun taken niet goed kunnen uitvoeren, gaat dat ten koste van de hulp aan kwetsbare jongeren of mantelzorg. En dat niet alleen, het gaat ook om goede voorzieningen als zwembaden en bibliotheken. Meer geld is daarom geen luxe maar een harde noodzaak.' 

 

Tegen afspraken in

Zodra vorige week donderdag duidelijk werd dat het kabinet, tegen eerder gemaakte afspraken in, geen financieel aanbod op zak had, was voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de maat vol. Het kabinet had evenmin de eerder toegezegde eerste schets voor een structurele oplossing bij zich. Het was een brede kabinetsafvaardiging die deze boodschap tijdens een bestuurlijk overleg met de VNG overbracht: minister De Jonge (CDA) en staatsecretaris Blokhuis (ChristenUnie) van VWS, minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66), staatssecretaris Vijlbrief (Financiën, D66), Koolmees (SZW, D66) en Dekker (Rechtsbescherming, VVD).

 

Arbitrage

Een maand eerder nog had de VNG er vertrouwen in dat het kabinet vorige week met extra budget over de brug zou komen. Op 19 februari was er een bestuurlijk overleg tussen het kabinet en de VNG, waarbij Blokhuis en Dekker namens het kabinet aanschoven en waar specifiek over de jeugdzorggelden werd gesproken. Op basis van dat gesprek was er voor de VNG geen aanleiding om arbitrage uit de kast te halen; zij had alle vertrouwen in een goede afloop. Er lag toen ook nog geen bedrag op tafel; dat zou 11 maart komen, zo was de VNG toegezegd. Niet dus.   

 

Uitstel op uitstel

Het gesprek tussen de brede kabinetsdelegatie en VNG over financiële hulp van het kabinet had eigenlijk al vorige maand moeten plaatsvinden. Dat was in december vorig jaar afgesproken, na verschijning van het AEF-rapport waaruit duidelijk werd dat gemeenten structureel 1,7 miljard euro tekortkomen op de jeugdzorg. Het kabinet verplaatste dat overleg naar vorige week donderdag. En deelde daar mee dat gemeenten tot zeker april moeten wachten op een vervolggesprek. ‘Zo volgt uitstel op uitstel en ontbreekt het perspectief op zowel incidentele als structurele oplossingen’, schrijft de VNG in een brief aan haar leden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door nanno ymus (schrijfster bevriend met Bram of met een autist) op
Wanneer gaat de regering jeugdzorg terug landelijk organiseren, want dat de gemeente dit over kan nemen met veel te weinig expertise en veel te weinig geld is een illusie en een rampenplan.
Je moet maar het geluk hebben dat je in je eigen gemeente een grote instelling hebt...je moet maar het geluk hebben dat jou gemeente jeugdzorg niet zo belangrijk vind óf dat het geld op is. Adequate op maatwerk gestoelde jeugdzorg is er niet én al helemaal niet als het grensgebied overschrijdend is...het geleur met kinderen die een complexe aandoening hebben waar gespecialiseerde hulp bij nodig is, bungelen
Door CB op
Begrijpelijk. De Jeugdzorg moet es leren haar eigen broek op een ordentelijke manier op te houden. Er telkens geld bijpompen maakt de Jeugdzorg niet beter en kan zelfs een perverse prikkel zijn voor beloningen. Kan er niet met budgetten binnen de jeugdzorg zelf geschoven worden: minder staftaken en meer handen in de operatie? Ik roep maar es wat...
Door Just Saying op
Het is al vaker gezegd, maar het kan niet genoeg herhaald worden.

De gemeenten waren in 2015 zeer happig om de jeugdzorg 9en andere taken in het sociale domein) van het rijk over te nemen. Bij monde van het VNG werd keer op keer geroepen: "Wij doen het efficiënter en goedkoper". Dat heeft het rijk goed gegrepen en paste dus - niet onlogisch in een tijd waar bezuinigen de boventoon voerden - alvast een flinke korting toe op het budget.

En nu lopen de gemeenten stuk voor stuk te jammeren dat ze te kort. Ja, hadden ze maar niet zo gretig moeten doen in 2015. Alleen, de burgers zijn wel de klos. En dat maakt het allemaal buitengewoon triest.
Door maud arkesteijn (bestuurder) op
Hallo, Formeel nu een spelletje spelen is niet aan de orde, Her Rijks heeft teveel zonder geld ,maar wel met nog een extra bezuiniging over de schutting bij de gemeenten gekieperd, een aperte schande, Het moet nu middels een flinke tegemoetkoming in het gemeente fonds worden gecompenseerd.Dat was al toegezegd en dan ga je nu niet weer op de zg Formele toer meneer Hoekstra want de burger betaald hier weer de rekening.
Door Zipje (gemeenteambtenaar) op
Formeel heeft Hoekstra een punt. Een demissionair kabinet hoort hier niet over te beslissen. Mooi onderwerp voor de komende formatie.
Door Henk op
Wat een viezerik.... een onbetrouwbare consultant
Door Call me @ (Boekhouder aan wal) op
Schrijft een duidelijk heel erg rechtse bal: jeugdzorg is in de 1e en de laatste plaats een taak voor de ouders en daar mag in beginsel geen gemeenschapsgeld naar toe.
Zeg ik: Je financiën zijn in de 1e en de laatste plaats een taak voor de de burger zelf en daar mag in beginsel geen geld naar een financieel "adviseur" toe. Want dat is echt parels voor de zwijnen werpen
Door Spijker (n.v.t.) op
De Jeugdzorg goed uitvoeren binnen de beschikbare financiële middelen is ook een kwestie van prioriteitstelling. De 1e prioriteit behoort uit te gaan naar de zorgtaken bij de specialistische jeugdhulp. Overigens heb ik begrepen dat er geen verandering komt in de reeds eerder toegezegde E 700 miljoen euro, dit in afwachting van nadere besluitvorming over de Jeugdzorg bij de komende gesprekken na de verkiezingen. Op zichzelf lijkt mij dat op dit moment wel een reële benadering. Geld uitgeven is niet gratis., zeker niet op dit moment. Wie het beter weet mag het zeggen.
Door Harm Kootstra (oud wethouder) op
De heer Wim Vreeswijk financieel adviseur zegt het is de taak van de gemeenten,dat klopt nu wel omdat de rijksoverheid het over de schutting heeft gegooid bij de gemeenten met 25% korting.Stel je wel goed op de hoogte voor je de gemeenten de schuld geeft?