Advertentie
financiën / Nieuws

Meer risico's bij corporaties dan CFV meldt

Uit analyse Brink Groep blijkt dat de risico’s groter of voor meer corporaties aan de orde zijn dan het CFV tot nu toe meldde.

23 maart 2012

Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) heeft ‘voldoendes’ uitgedeeld aan tientallen woningcorporaties die zich in een risicovolle financiële situatie bevinden. Dat stelt adviesbureau Brink Groep na een analyse van openbare gegevens van het CFV.

Opmerkelijk

Elk jaar beoordeelt het Centraal Fonds Volkshuisvesting de circa 400 woningcorporaties en deelt rapportcijfers uit voor hun financiële situatie. Brink Groep vond het opmerkelijk dat corporaties die onlangs in de problemen kwamen, zoals Vestia en WSG, van het CFV in de jaren ervoor geen ‘onvoldoende’ kregen. Dat bracht Brink Groep op het idee zelf een analyse uit te voeren.

Top-50

Ze kwamen tot een top-50 van corporaties die ‘kwetsbaar’ zijn vanwege de risico’s in hun financiële huishouding. In dat lijstje staan twaalf van de 34 corporaties die ook van het CFV een kanttekening hebben gekregen. Maar ook 38 die er door de toezichthouder niet in officiële rapportages zijn uitgepikt.

Meer corporaties

Het adviesbureau analyseerde voor het onderzoek twee rapportages van het CFV en de oordeelsbrieven daarover van de minister van Binnenlandse Zaken. Voor de eigen analyse hanteerden de onderzoekers vier criteria: de rentedekkingsgraad, de schuldverdienratio, het marktrisico en de grondposities. Volgens Brink Groep blijken bij al die vier criteria de risico’s groter of voor meer corporaties aan de orde dan het CFV tot nu toe duidelijk heeft gemaakt.

Verwijten

Volgens Van der Leij valt het CFV niks te verwijten. Ze beoordelen de corporatie volgens de regels die het rijk heeft opgelegd. Het probleem daarbij is dat vooral naar het vermogen van de woningcorporaties wordt gekeken en niet naar de kasstromen. Terwijl juist daar de problemen zitten, door risicovolle beleggingsactiviteiten. ‘Als er meer uit kas gaat dan er in komt, heb je een acuut probleem. Dan kan je wel veel bezit hebben, maar van stenen kun je geen salarissen betalen.’

Vooraf bijsturen

Van der Leij vindt dat hier vooral de interne toezichthouders beter zicht op moeten houden. ‘Het CFV kan alleen achteraf constateren dat er problemen zijn. Maar we moeten toe naar een systeem van vooraf bijsturen als het dreigt mis te gaan. Hier zijn de toezichthouders binnen de corporaties aan zet.’

500 euro per m2

Zo trof de Brink Groep acht corporaties aan die grond in bezit hebben met een waarde hoger dan 500 euro per m2. ‘De huidige marktomstandigheden hebben het risicoprofiel van deze grootgrondbezitters uiteraard aanzienlijk nadelig beïnvloed’, stellen de onderzoekers. ‘Maar ook in goede tijden was dit al tamelijk risicovol te noemen.’ Deze acht corporaties hebben geen van allen een kanttekening van het CFV gekregen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjoerd Visser
Waarom is er geen lijst met namen van die corporaties bij gegeven? Zo moet je raden welke corporaties dat zijn, terwijl het best openbaar gemaakt kan en moet worden...wil men die transparantie tonen.
Janssen / Boekhouder
Zoals ik eerder in andere reacties op artikelen heb gegeven: laat de markt zijn werk doen, laat maar failliet gaan.

De controlerende instanties doen hun werk niet, of klagen dat ze niets mogen, of alleen maar adviseren. Heb je geen toegevoegde waarde, dan direct sluiten.

De afgelopen jaren heb ik alleen maar de indruk gekregen dat al die toezichthoudende en controlerende instituten zodanig zijn opgezet dat zij geen invloed hebben of niets mogen, of hoogstens mogen adviseren.

En de oplossing, de zogenaamde interne controlesystemen, is ook zinloos. Ten eerste heb je de hiërarchie, de gezagsverhouding en de meeste besturen laten zich niet sturen, en vooral niet door een lagere medewerker!!

Geen garantiestellingen, geen leningen, geen hand boven het hoofd, gewoon failliet laten gaan. Het beste medicijn.
Advertentie