of 59162 LinkedIn

Meer bezwaren tegen Woz-taxatie

Meer mensen dienden dit jaar een bezwaarschrift in tegen de door hun gemeente vastgestelde waarde van hun woning. Dat blijkt uit cijfers over 2016 van de Waarderingskamer over de Wet waardering onroerende zaken (Woz).

Meer mensen dienden dit jaar een bezwaarschrift in tegen de door hun gemeente vastgestelde waarde van hun woning. Waren het er in 2015 nog 79.000, dit jaar steeg het aantal ingediende bezwaarschriften tot 87.000.

Record
Dat blijkt uit cijfers over 2016 van de Waarderingskamer over de Wet waardering onroerende zaken (Woz). Maar omdat er dit jaar ook een recordaantal onroerende zaken werd getaxeerd – 8,7 miljoen objecten – , is er percentueel gezien toch sprake van en daling van het aantal ingediende bezwaarschriften van 1,3 naar 1,1 procent. Daarmee wordt de dalende lijn voortgezet. In 2013 werd tegen 189.000 Woz-taxaties (3 procent van het totaal) bezwaar aangetekend. Met andere woorden, van 98,8 procent van de woningen is de Woz-waarde niet bestreden.

Traditioneel ligt het percentage bezwaarschriften tegen de taxatie van niet-woningen stukken hoger, bijna 3 keer zo hoog zelfs. Van de niet-woningen ligt 4 procent onder bezwaar.

No cure, no pay
Opvallend is dit jaar ook weer de stijging van het aantal bezwaarschriften via no cure, no pay-bureaus werd ingediend. Na een daling in 2015, nam het dit jaar weer met 3.000 claims toe tot 19.500.

Slechts 6 van de 390 gemeenten slaagden er dit jaar niet in de Woz-beschikkingen op tijd te versturen. Eind februari moeten de beschikkingen in principe bij iedereen op de mat liggen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.