Advertentie
financiën / Nieuws

Leidschendam wil geen 7 miljoen terug van ontwikkelaar

Gemeente heeft grond te goedkoop verkocht, oordeelt de Europese Commissie. Uitspraak heeft gevolgen voor investeringen van gemeenten en ontwikkelaars in bouwprojecten.

19 februari 2013

De gemeente Leidschendam-Voorburg moet 6,9 miljoen euro terugontvangen van de marktpartijen die een nieuw centrum in Leidschendam hebben ontwikkeld. Volgens de Europese Commissie heeft de gemeente staatssteun verleend door een te lage grondprijs te vragen. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor gemeenten die nog bouwprojecten proberen vlot te trekken.

College verlaagde grondprijs

De gemeente kondigt aan in beroep te gaan tegen het besluit: Leidschendam-Voorburg wil het geld helemaal niet terug. Het gemeentebestuur is blij dat de ontwikkelaar het risico heeft genomen om midden in de crisis te investeren in het centrum van Leidschendam. ‘Het college staat nog steeds achter het besluit om de grondprijs te verlagen. Tijdens de besloten raadsvergadering van 10 maart 2009 hebben alle fracties ingestemd met het voornemen van het college om de grondprijs te verlagen. Het college is van mening te goeder trouw te hebben gehandeld, binnen de juridische kaders’, aldus de gemeente in een verklaring.

Iedereen tevreden

De werkzaamheden zijn inmiddels klaar. In het centrum van Leidschendam zijn winkels, woningen en een openbare parkeergarage gebouwd op het terrein dat jaren braak lag. Het Damplein is enorm opgeknapt, de ondernemers zijn positief, dus volgens de gemeente is iedereen tevreden. Het college betreurt dan ook het oordeel van de Europese Commissie (EC) dat de gemeente staatssteun heeft verleend aan het samenwerkingsverband Schouten-de Jong/ Bouwfonds.

Bom onder investeringen in gebiedsontwikkeling

Volgens Friso de Zeeuw, directeur gebiedsontwikkeling bij Bouwfonds, legt de uitspraak een bom onder die broodnodige investeringen in gebiedsontwikkeling, waar gemeenten, marktpartijen en corporaties veel moeite voor doen. ‘Ondanks de gure economische tegenwind proberen partijen plannen toch door te zetten. Dat gaat meestal gepaard met aanpassingen in het plan en met nieuwe financiële afspraken. Er gaan lastige onderhandelingen aan zo’n akkoord vooraf, waarin alle betrokkenen tot het uiterste gaan.’

Staatssteunregels formalistisch toegepast

De Zeeuw meent dat de EC de Europese staatssteunregels veel te formalistisch en theoretisch toepast. ‘Want er is natuurlijk geen enkele marktpartij te vinden die ’blanco’ in zo’n project wil stappen.’ De zaak in Leidschendam is volgens hem bovendien aangekaart door een tegenstander van het plan, die helemaal niet te lijden had onder ’oneerlijke concurrentie’ waarvoor de staatssteunregeling is bedoeld. Ook Bouwfonds en Schouten-de Jong gaan in beroep tegen de uitspraak.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / directeur
Ik wil in het algemeen het Gemeentelijk beleid niet goed praten, in tegendeel!



In casu gaat het er om hoeveel bestuurslagen moeten zich met zoiets bemoeien. Er is een Gemraad, een toezichthoudende Prov. Nationale regelgeving. En nu gat het verre Brussel of Strasbourg zich ook nog een keer bemoeien met verre details. Tja dan kunnen we nog ontzettend veel meer ambtenaren naar Brussel sturen. Leuke werkverschaffing. Tein/autoreisjes, externe deskundigen inschakelen, taxateurs. Vergelijkend prijzen onderzoek bij andere Gemeenten. Kortom tonnen onderzoekskosten, met welk nutteloos effect?? En inderdaad blijkens de leegstand is de grond nog te duur betaald. En zo zijn we bezig om elkaar met nutteloze dingen bezig te houden.



En mijn 94 jarige tante kreeg in het verpleegtehuis op 15 januari bij Overheidsbrief te horen dat haar maandelijkse zorgbetaling van € 1.100 werd verhoogd naar € 2.200 ca 100 % verhoging en de 1qe afschrijving plaats zou hebben de 16e!



En ook al brengt mijn geld maar 1,6 % rente op, toch wordt ik belast naar een rendement van 4 %. Het wettelijke 30 % tarief stijgt daarmee in feite tot 70 a 80 %.



En zonder blikken of blozen zegt de Overheid dat sparen goed is voor je oue dag. Tja de jongelui weten nog niet dat de Overheid je op je oude dag blut mag maken tot je nog € 20.000 over hebt. In mijn geval gaat daarvan nog weer 50 % belasting af ( successie tarief zonder kinderen).



Tja en de graaiers blijven zo graaien en hand op houden en alles wordt goed gepraat opdat de spilzieke Overheid geld kan blijven uitgeven en zo populistisch stemmen kan blijven vergaren.



Wat een triestheid om in zo'n land te wonen en we stan er bij en keken er naar hoe we allen naar de bliksem gaan. En owee als je er iets van zegt! Dan ben je een oude L....l
marian
T.a.v. Willem

Vraagje hoe kom je aan de informatie dat tuinders duur zijn uitgekocht?

Werkelijkheid is dat er marktconforme prijzen worden gegeven. Niet alleen in Leidschendam maar in heel Nederland. Dus duur, nee Willem, gewoon de prijs die tuinders weer betalen daar waar zij een nieuw bedrijf aankopen.

Sandra
Met hoeveel euro is die grondprijs dan verlaagd? Dat is informatie die er toe doet en er niet in staat?
R. van Brakel / ambtenaar
Gelet op reactie van Willem is de grond blijkbaar nog te duur betaald.
Willem Kamps
Het ziet er inderdaad leuk uit en in de nabije omgeving komt er nog veel meer bij, maar de panden staan vrijwel allemaal leeg. Welgeteld twee restaurants, één Hema en een bakker zijn er ingetrokken. Ook de bovenliggende appartementen zijn niet erg in trek. Een mooi plan, mooi uitgevoerd, maar je kunt er een kanon afschieten. Ook al staat op het bordje van de twee verdiepingen tellende parkeergarage 'vol' (terwijl er vier of vijf auto's staan). De ondernemers zijn blij, wordt telkens gezegd, maar hoe lang nog houden ze dat nog vol? Vooralsnog zit er geen leven in en gezien de economische situatie zal dat niet snel verbeteren. Daarnaast zijn de verantwoordelijk wethouder Houtzager en Schouten de Jong twee handen op één buik. De heer Houtzager is sowieso bouw- en ontwikkelziek. Zo moet en zal er een Duivenvoordecorridor komen ("koop hier je eigen stukje landgoed") waarvoor tuinders met forse bedragen worden uitgekocht. Maar wie gaat er nu een 'landschapvilla' plaatsen? Beter had Leidschendam geld in de infrastructuur gestopt (de doorgaande wegen zijn één grote gatenkaas) of de sociaal/culturele sector niet uitgekleed. Het zal de heer Houtzager allemaal aan zijn reet roesten. Hij denkt alleen in baksteen en weigert voor zichzelf conclusies te trekken.
Advertentie