Advertentie
financiën / Nieuws

Lage animo voor blijverslening ‘ronduit teleurstellend’

‘Het is ronduit teleurstellend dat er nauwelijks gebruik gemaakt wordt van de blijverslening’, zegt Tweede Kamerlid John Kerstens (PvdA). Deze week werd bekend dat er weinig animo is voor de lening die ouderen in staat stelt om langer thuis te blijven wonen. De VNG weet het antwoord niet. Kerstens vraagt samen met zijn PvdA-collega Henk Nijboer uitleg van de minister.

17 april 2019

‘Het is ronduit teleurstellend dat er nauwelijks gebruik gemaakt wordt van de blijverslening’, zegt Tweede Kamerlid John Kerstens (PvdA). Deze week werd bekend dat er weinig animo is voor de zogeheten 'blijverslening', een lening die ouderen in staat stelt om langer thuis te blijven wonen. De Vereniging van Nederlands Gemeenten weet het antwoord niet. Kerstens vraagt samen met zijn PvdA-collega Henk Nijboer uitleg van de minister.

Uitleg

‘Ouderen willen zelf langer thuis blijven wonen’, zegt Kerstens. ‘Deze regeling was een van de zaken die dat mogelijk moest maken.’ Maar maandag meldde BNR, op basis van cijfers van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, dat de lening sinds de introductie in 2015 slechts 75 keer is aangevraagd en dat ruim 100 van de 355 gemeenten de regeling aanbieden. Kerstens en Nijboer vragen minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) onder meer of de cijfers kloppen, wat de oorzaak voor het gebrek aan aanvragen is en of gemeenten de mogelijkheden niet te veel beperken.

Onbekend

Het gebrek aan animo zou volgens Kerstens helemaal teleurstellend zijn als het niet te maken heeft met een gebrek aan behoefte bij ouderen, maar met hoe gemeenten met de lening aan de slag zijn gegaan. Volgens hem was de regeling vrij snel bij ruim honderd gemeenten beschikbaar, maar is het daarna stil gebleven. ‘Ik heb contact gehad met gemeenten, maar ik merk dat de regeling niet heel bekend is. Niemand heeft mij verteld dat de regeling niet deugt, of dat er geen behoefte is.’

Aanpassen

Hopelijk bieden de antwoorden van de minister uitkomst. Kerstens: ‘De conclusie kan zijn dat de lening een verkeerd middel is. Dan moeten we de regeling aanpassen. Maar voordat we dat doen, moeten we weten waar het probleem ligt. Vandaar de combinatie van Kamervragen en het contact met de VNG.’ De VNG laat afzonderlijk weten: ‘Wij weten niet waarom het gebruik achterblijft bij de verwachting van de ANBO e.a.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hoekstra / Ambtenaar
Meest voor de hand liggend: mensn willen die leningen niet. Zomaar, daarom niet. Omdat Den Haag een oplossing bedacht voor een probleem dat niet blijkt te bestaan. Althans niet anders dan in de hoofden van enkele kamerleden.
Sandy / Beleidsmedewerker
Het abonnementstarief van 19 euro per maand maakt het ook minder aantrekkelijk om zelf preventieve maatregelen te nemen middels een lening als vervolgens vrij goedkoop een maatwerkvoorziening van de gemeente kan worden verkregen.
Rik / journalist
Er is geen ruchtbaarheid aan gegeven. Althans niet in mijn gemeente. Ik heb geen idee hoe het werkt. En wat hieronder staat van Sandy/beleidsmedewerker “19 euro abonnement”. Snap ik al helemaal niet. Ik zal eens gaan googelen waar dit over gaat.
Jan / adviseur
Bericht Sandy gaat over uitvoering van zaken die via het CAK worden geregeld. Uitvoering is door gemeenten. En daarvoor betaal je idd maar een beperkt maandelijks tarief. Ik snap daarom niet dat er een lening voor verzonnen moet worden als er al een veel betere regeling bestaat. Voor nog geen 2 tientjes per maand hebben mijn ouders een traplift, seniorentoilet en een seniorendouche.
Krijn van Stenis
Wat de jonge zegt: ouderen hebben geen zin om zich opnieuw in de schulden te steken. Ze zijn blij dat - na 30 jaar - de hypotheek eindelijk is afbetaald.



Natuurlijk willen ze blijven wonen waar ze nu zitten. Maar de geboden oplossing is typisch een Haagse oplossing. Het houdt geen rekening met de psyche van de mens, het is te technocratisch.
Advertentie