Advertentie
financiën / Nieuws

Italië: 4,3 miljard euro naar gemeenten

Aanvallen op de supermarkten in sommige steden in Italië en het roepen om hulp van gezinnen die geen geld hebben om voedsel te kopen, hebben de regering er toe aangezet nieuwe maatregelen te nemen. De regering draagt per decreet van de minister-president Giuseppe Conte 4,3 miljard euro over aan de 8.000 gemeenten in Italië.

31 maart 2020
Cattedrale-Lodi.jpg

De aanvallen op de supermarkten in sommige steden in Zuid-Italië en het roepen om hulp van gezinnen die geen geld hebben om voedsel te kopen, hebben de regering er toe aangezet nieuwe maatregelen te nemen, gericht aan de burgemeesters van de 8.000 gemeenten in Italië. De regering draagt per decreet van de minister-president Giuseppe Conte 4,3 miljard euro over aan de gemeenten in Italië.

Het gaat om een voorschot van 66 procent van het huidige gemeentelijk solidariteitsfonds. Het geld was al verschuldigd aan de gemeenten en zou in mei 2020 worden betaald.

Voedselcheques

Bovendien voegt de regering met een verordening inzake civiele bescherming nog eens 400 miljoen euro toe voor voedselcheques. Die worden onmiddellijk beschikbaar gesteld aan burgemeesters en sociale diensten om hun arme burgers te helpen. Er zijn mensen die honger hebben. Dat wordt gezien als een sociale bom die klaar staat om te ontploffen.

Geen parkeergelden

Sinds de afgelopen maand zijn de inkomsten van gemeenten aanzienlijk verminderd. Zo legt Angelo Sichel, wethouder voor de begroting van de gemeente Lodi, uit. ‘Lodi ontvangt minder administratieve boetes en verkeersboetes, geen parkeergelden meer (een verlies van 100.000 euro per maand), geen betalingen meer van kleuterscholen, van gemeentelijke sportscholen, van billboards en reclame, van belastingen op bars en caféterrassen.’

Uitstel huur

En, zo voegt Sichel eraan toe: ‘We hebben hogere kosten voor de aankoop van gezondheidsmiddelen voor ons personeel, kosten voor onze gemobiliseerde lokale politie, voor het overwerk van het personeel, voor de sanitaire kosten van openbare plaatsen en straten. Om onze burgers te helpen stellen we de inning van gemeentelijke belastingen en de huren van volkshuisvesting uit tot het einde van het jaar, schorten we de schoolkosten op en vergoeden we een deel van de voor- en naschoolse kosten en van schoolvervoer.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
Ach dat arme Italië.Zit zelf al 3 weken in quarantine maar van Rutte nog niets gezien wel van Seegers: 10% inkomstenbelasting extra als rijke chronisch zieke (medicijnen dankzij hem ook 15% duurder) en een senielverklaring van Mevrouw Diks en en wil die 5e colonnen ook nog een Marshallplan voor die bruinhemden? Wie was Wereldoorlog II ook al weer begonnen en nu praten over betalingen in de naoorlogstijd? NEXFIX zo gauw als mogelijk is: Wilders en Baudet hebben toch gelijk!!
H. Wiersma / gepens.
De Italiaanse burgers hebben sinds 2009 bewust verzuimd om hun financiën op orde te brengen. Zij hebben via steeds wisselende regeringen de problemen voor zich uit geschoven en onverantwoorde risico's genomen. Dan moet je nu niet mekkeren om hulp van noordelijke staten en je eigen broek ophouden.

In het uiterste geval kan hulp alleen verstrekt worden in de vorm van leningen onder stringente voorwaarden:

-onvoorwaardelijke terugbetaling van leningen

-lening tegen marktrente

-terugschroeven van de begrotingsuitgaven vanaf 2021

-aanpak van zwarte geldcircuit.

Het gaat bovendien niet alleen om Italië en reeks andere zuidelijke landen staat ook in de startblokken.

Als Italië nu niet wordt aangepakt wordt het ook in de toekomst dweilen met de kraan open. Denk ook aan de precedentwerking via andere zuidelijke landen (Griekenland, Portugal, Spanje en Frankrijk).

Demagoog Boot (PvdA) hield gisteravond een tegenover gesteld pleidooi, waardoor Seegers (CU) alweer half door de bocht ging.

Mijn advies: zachte heelmeesters maken nu stinkende wonden.
R.Folkersma / programma manager
De nood in de Zuid-Europese landen vraagt om een ander antwoord dan steeds weer te beginnen over financieel beleid en mogelijke misstanden. Het gaat hier om solidariteit, om compassie en medemenselijkheid. Als we dat niet kunnen opbrengen voor de Europese familie, heeft een Europa geen enkele betekenis. Dus actie rijke landen en help wat je kunt.
P.Pluim
Eigen schuld.
Ron van Wieringen / Beleidsadviseur handhaving
Een cruciale fase voor Europa is aangebroken. Als we elkaar nu laten stikken zijn de gevolgen over een aantal maanden in ons land ook niet te overzien. Laten we elkaar zoveel mogelijk helpen. Kijk bijvoorbeeld wat de Duitsers doen om te helpen met IC capaciteit. #dasgoed.
Just Saying
Try to explain to a Dutch train driver who:



1) retired at age 66

2) hasn't seen his pension go up in years and

3) will see his pension go down in real terms because of the corona measures



that he has to bail out a French train driver who retires at 52 because of 'solidarity'.
Reynders / ambtenaar
Eens met Spijker.

Nu wel zoveel mogelijk humanitaire hulp bieden aan Zuid-Europa en daarna versneld naar een Neuro en een Zeuro of een Nexit. De EU moloch moet iig drastisch hervormd worden en weer worden zoals het ooit bedoeld was; een samenwerking op het gebied van handel. Niet meer en niet minder.



De mond vol over dure klimaatplannen, een begroting die omhoog moet, en vele miljarden die uitgegeven worden om maar staatsschulden te blijven opkopen.

Onze pensioenen hebben we al ingeleverd, nu nog onze welvaart. Afschaffen die transferunie.



Waar Brussel de regie had kunnen pakken inzake deze crisis blijkt ook nu weer een totaal gebrek aan visie, samenwerking, daadkracht en coördinatie. Of mis ik iets?

H. Wiersma / gepens.
Een substantiële bijdrage van dit weggeef-Kabinet voor een Corona-noodfonds prima. Dit kan dan wel het beste ten goede komen van de veel armere Afrikaanse, Aziatische en Noord Amerikaanse landen. Alle andere Europese landen kunnen hun giften ook in dit fonds stoppen.
Advertentie