Advertentie
financiën / Nieuws

Huurtoeslag voor 1,1 miljoen huishoudens

Ruim 1,1 miljoen huishoudens hebben in 2008 een huurtoeslag gekregen. In totaal heeft de overheid bijna 2 miljard euro uitgekeerd aan de toeslag aan huurders die in verhouding tot hun inkomen duur wonen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde dat maandag.

31 mei 2010

Uitkering
Het geld kwam vooral terecht bij alleenstaanden, eenoudergezinnen en pensioenontvangers. Huurders met een uitkering ontvingen het vaakst huurtoeslag. De toeslag kwam alleen beperkt terecht bij huishoudens met studiefinanciering als belangrijkste inkomensbron. De ruim drie miljoen huishoudens die in een huurwoning wonen, betaalden gemiddeld 440 euro per maand aan huur. Een derde van deze huishoudens ontving in 2008 huurtoeslag. Gemiddeld ging het om zo'n 145 euro per maand.

 

Vrouwen
Bijna 30 procent van de totale huurtoeslag kwam terecht bij alleenstaande 65-plussers en dan vooral vrouwen met geen of maar een klein aanvullend pensioen. Alleenstaanden tot 65 jaar namen ruim een kwart van de huurtoeslag voor hun rekening, terwijl eenoudergezinnen, voornamelijk alleenstaande moeders, goed waren voor 21 procent.

 

Gepensioneerden
Bijna zeven op de tien huurders die vooral leefden van een uitkering, ontvingen huurtoeslag. Dat was veel vaker dan de gepensioneerde huurders van wie 45 procent toeslag kreeg. Het gemiddelde bedrag dat de zogenoemde pensioenontvangers aan toeslag kregen, lag met 159 euro per maand iets hoger dan bij de zogeheten uitkeringsontvangers.

 

In 2007 ontvingen 1.026.000 huishoudens een huurtoeslag. Dat kostte de overheid ruim 1,7 miljard euro.

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan / ambtenaar
Erg makkelijke reacties van "p" en "erg Boos". Huurtoeslag gaat naar mensen die een te laag inkomen hebben voor de huur die zij moeten betalen. Goedkopere woningen zijn er voor hen gewoonweg niet. Die paar die we nog hebben, worden stelselmatig door de woningcorporaties afgebroken om er weer duurdere huurwoningen (en koopwoningen) voor terug te zetten.
O. ten Hove
Dit zijn duidelijke cijfers. 1,1 miljoen ontvangers van huursubsidie. Wil de 'sociale' liebraal Rutte echt deze mensen korten op hun inkomen? Terwijl de hypotheekrenteaftrek overbodig is?
erg Boos / ambtenaar
Jaarlijks 11 milj. hypotheek aftrek en 1,7 milj. huursubsidie aan belastinggelden. En dan een bezuinigingsvoorstel op de AOW geraamd 4 milj over 20 jaar???? Erg slimme voorstellen van CDA en VVD. Nog een kabinet Balkenende en we schuiven zo de afgrond in
Paul / projectleider
Ik blijf het komisch vinden. Heel Nederland betaalt zijn buurman om 'goedkoper' te wonen.

Wie prikt deze luchtbel door?
Advertentie