Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten strijden in Den Haag om kazerne

Blijft de marinierskazerne in Doorn of gaat-ie naar Vlissingen, of naar Den Helder? Gemeenten deden in Den Haag hun zegje.

11 juni 2012

De gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Den Helder, Vlissingen en Weert kwamen maandag naar een openbare hoorzitting in de Tweede Kamer met maar één doel: de Kamercommissie voor Defensie overtuigen dat hun gemeente de beste standplaats is voor een kazerne.

Marinierskazerne

Doorn (dat valt onder Utrechtse Heuvelrug) wil zijn marinierskazerne graag behouden, Vlissingen wil hem graag hebben en Den Helder wil ook wel in aanmerking komen als vestigingslocatie. Weert wil voorkomen dat de Koninklijke Militaire School (KMS) verhuist richting Ermelo.

Cijfers mooier gemaakt

Minister Hans Hillen van Defensie wil de mariniers naar Zeeland verplaatsen wegens ruimtegebrek in Doorn. Ook na een renovatie en uitbreiding zou hier nog te weinig ruimte zijn in de toekomst. Dat nieuwbouw in Vlissingen duurder is, vindt Hillen acceptabel gezien de betere ontwikkelingsmogelijkheden daar. Burgemeester Frits Naafs van Utrechtse Heuvelrug wil een onafhankelijk onderzoek naar beide opties. Wethouder Roy Pamboer liet weten de ,,objectieve metingen'' van het ministerie van Defensie niet altijd te geloven. Zo wees hij op een factsheet waarin volgens hem de cijfers van Vlissingen mooier zijn gemaakt dan ze in werkelijkheid zijn, terwijl die van Doorn er juist slechter uitkomen.

Springen om kazerne

Commissaris van de Koningin in Zeeland, Karla Peijs, benadrukte nog eens dat de mogelijke komst van de kazerne geen goedmakertje is voor het geplande onder water zetten van de Hedwigepolder. Volgens Peijs zit de provincie te springen om de kazerne en bijbehorende werkgelegenheid. Den Helder hoopt alsnog in aanmerking te kunnen komen voor de marinierskazerne. Volgens burgemeester Koen Schuiling zou dat passen binnen een eerder afgesproken beleid om de vloot en het korps mariniers verregaand te integreren. Bovendien is er ruimte in de marinehaven voor een nieuwe kazerne, zei hij. Volgens Defensie is er in Den Helder echter te weinig ruimte.

Laatste hoop

De KMS-verhuizing is onderdeel van een bezuiniging. Defensie wil 61 miljoen besparen op vastgoed. De provincie Limburg wil incidenteel wel geld in de KMS stoppen, maar niet structureel. Gedeputeerde Mark Verheijen was heel duidelijk tegen de commissie: ,,U bent onze laatste hoop.''

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie