Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten maken rommeltje van huishoudelijke hulptoelage

Gemeenten kunnen met extra geld van het Rijk inwoners extra huishoudelijke hulp aanbieden tegen een gering tarief. Hoe gemeenten dat doen, is één grote warboel. Bovendien is de informatie hierover moeilijk te vinden. Dit meldt de consumentenbond.

09 augustus 2016

Gemeenten kunnen met extra geld van het Rijk inwoners extra huishoudelijke hulp aanbieden tegen een gering tarief. Hoe gemeenten dat doen, is één grote warboel. Bovendien is de informatie hierover moeilijk te vinden. Dit meldt de consumentenbond.

Grote klok

Gemeenten hangen volgens de consumentenbond niet bepaald aan de grote klok dat ze inwoners met extra huishoudelijke hulp kunnen helpen. De bond deed onderzoek onder 12 provinciehoofdsteden en 24 andere grote gemeenten, die ieder meer dan 1 miljoen euro ontvingen. De Consumentenbond zocht op de websites van gemeenten naar informatie over de huishoudelijke hulp toelage. Die is moeilijk te vinden en bij 7 gemeenten zelfs onvindbaar.

Onbekend
Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de gemeenten het geld op zeer uiteenlopende manieren besteden. 'Het is goed dat dit vangnet voor huishoudelijke hulp er is, maar dan moet de regeling wél bekend zijn bij de mensen die hem kunnen gebruiken', aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond. 'De gemeenten moeten op de websites hun inwoners beter informeren.'

Wildgroei
De Consumentenbond heeft de staatssecretaris en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aangeschreven en gevraagd om samen met gemeenten tot verbetering van de informatie te komen en de 'wildgroei' in uitvoeringsregels tegen te gaan. Ook wordt de commissie VWS van de Tweede Kamer geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek.

Thuiszorgorganisaties
De Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) moet ervoor zorgen dat werknemers van thuiszorgorganisaties aan het werk blijven. Gemeenten bezuinigden eerder zo op de huishoudelijke hulp, dat thuiszorgorganisaties omvielen of  medewerkers ontsloegen. Nu bieden gemeenten met geld van de overheid bepaalde inwoners korting op huishoudelijke hulp. Die moeten ze dan wel zelf bij een thuiszorgorganisatie 'kopen'. Dit staat los van hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de eigen bijdrage die daarvoor wordt geïnd. Combée: 'Dat is verwarrend en daarom moeten  gemeenten inwoners daarover goed informeren. Dat blijkt dus niet te gebeuren.'  

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

HAESEN / prive
Je had kunnen weten dat dit zou gebeuren..elke gemeente doet wat anders met het geld en als ze voor een megalomaan project van een ambtenaar die naam wil maken, geld nodig hebben, zullen ze het ook wegsluizen...CONTROLE, CONTROLE CONTROLE!! elk kwartier laten noteren wat ze doen met het geld net als fiscalisten die zich voor elk kwartier moeten verantwoorden...is de enige manier! JE HOORT JE VERANTWOORDELIJK TE VOELEN VOOR GELD DAT NIET VAN JOU IS!
Advertentie