of 62236 LinkedIn

Gemeenten duurder uit met stadswacht dan met agent

Per saldo kosten die buitengewoon opsporingsambtenaren soms meer dan een gewone politieagent.
9 reacties

Gemeenten zijn vaak veel geld kwijt aan stadswachten en andere toezichthouders. Per saldo kosten die buitengewoon opsporingsambtenaren soms meer dan een gewone politieagent, terwijl die laatste beter is opgeleid en veel meer mag. Dat blijkt uit een onderzoek van de SP, die een bericht daarover in de Telegraaf bevestigt.

'Politie light'

De salarissen van de politie worden betaald door het Rijk en die van de buitengewoon opsporingsambtenaren door de gemeenten. Maar de SP wijst erop dat het allemaal publiek geld is. ,,Ik vind het belachelijk dat er veel geld vloeit naar een soort 'politie light' terwijl het allemaal taken zijn die de politie zelf zou moeten uitvoeren'', zegt SP-Kamerlid Nine Kooiman. De SP ergert zich al langer aan de wildgroei van gemeentelijke handhavers. De inzet en taken verschillen per plaats, ze zijn vaak niet effectief en nu blijkt dat ze ook nog duur zijn, aldus Kooiman.

ANP 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerard op
Gedeeltelijk heeft de SP wel een punt. Want ik zie in de praktijk gemeenten die een BOA schaal 8 betalen voor het uitschrijven van parkeerboetes. Een politieagent zit in schaal 7. Deze mismatch heeft te maken met ons functiewaarderingssyteem. Misschien krijgen agenten dus ook wel te weinig betaald.
Maar een "BOA" bestaat niet. Er zijn BOA's met een beperkte taak. Maar ook echte vakspecialisten op gebied van flora en fauna. Jeugdboa's die vooral in gesprek gaan met hangjongeren en dus meer buurtwerker zijn dan toezichthouder. En zo zijn er nog veel varianten. Dus nee SP: jullie verhaal gaat niet op. Te beperkte. Te snel conclusies getrokken. Maar ja; er mag wel kritisch naar de beloning van de BOA's worden gekeken in relatie tot een agent.
Door Klaas (BOA) op
het beeld wat hier word neergezet klopt volgens mij niet.
de boa die bij de gemeente is word met een volledig pakket geleverd,de politie heeft salaris ,maar daar kom nog ,uniform,studie en vele andere zaken bij.
dus is het totaal pakket van de politie duurder dan dat van de boa,lijkt mij,want ik verdien een stuk minder aan salaris dan een agent. dus een verkeerd beeld!!
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Hulde voor de SP. De volgende conclusie moet zijn dat het goed zou zijn als de oude gemeentepolitie weer in ere wordt hersteld. Nationale politie kan blijven bestaan voor de grote criminaliteit maar veel zaken kun je nu eenmaal beter lokaal aanpakken.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Het lijkt me dat deze suggestie het onderzoeken waard is. Het kan inderdaad wellicht voordelen bieden om startende agenten eerst tijdelijk te detacheren op gemeentelijke taken. Gemeenten zouden in dat geval namelijk startende agenten enkele jaren ervaringsmogelijkheden bieden. Belangrijke aspecten zijn in dat geval:
-wie wordt de directe werkgever (Rijk óf gemeente)
-welke taken worden uitgevoerd
-hoe gaat de aansturing verlopen.
Door henk bongers (burger) op
Kan een interessante discussie worden.
Gaat het nu om:
veiligheid,
toezicht,
handhaven,
een goede samenleving,
politiek,
financiën,
werklust,
motivatie,
wie op welke stoel zit,
macht,
afschuiven,
werkgelegenheid,
belangenverstrengeling,
rijks- of lokale overheid.

Terecht hoor je de opmerkingen dat oude omatjes en kinderen de dupe zijn van de acties van agenten en dat stadtoezichthiouders als wezels door buurten gaan om parkeerboetes te schrijven.
In gesprek met politie en stadstoezicht is de verschuiltacktiek wel heel waarneembaar. Weinig is merkbaar van de functie die ze hebben.
Je hoort niet anders dan dit mag en kan niet maar het heeft geen prioriteit dus doen we er niets aan.
Ondertussen gaat er van alles goed mis en worden normale regels door veel mensen overtreden en worden deze mensen boos wanneer je ze als burger aanspreekt over de afspraken waar we ons aan dienen te houden. Ja ze gaan nog een stap verder want als het even kan intimideren ze je ook nog.

Ik ben zeker geen voorstander van een politiestaat waar elk afwijkend gedrag direct wordt beboet. Wel vind ik dat mensen regels in acht moeten nemen zeker daar waar het gaat om eigen veiligheid denk daarbij bijvoorbeeld aan het gedrag in het verkeer.
Neem als mens je verantwoordelijkheid voor een prettige samenleving waarin het goed toeven is.
Door Edwin van Keulen (Nautisch toezichthouder ) op
Sp heeft geen kaas gegeten van het werk wat een BOA/toezichthouder. Sp schrijft dat een BOA/toezichthouder minder mag dan een agent. We hebben een beperkte opsporingsbevoegdheid. Maar de Sp vergeet dat we vaak juist meer bevoegdheden gebruiken dan een agent. Denk daar bij maar eens aan de bevoegdheden van uit het bestuursrecht. Als de Sp zich zou verdiepen in het werk van de Boa/ toezichthouder zal zij zien dat ze te maken heeft met experts op een groot aantal regelgeving vaak iets waar de politie totaal geen kaas van heeft gegeten. B.v de flora en Faunawet. Een Boa toezichthouder is geen agent en ook niet te vergelijken met een agent. Immers heb je hier met twee totaal verschillende vakgebieden te maken. Men moet ophouden met het vergelijken van de politie en BOA. Een BOA/toezichthouder is een vakman op het gebied waar deze is voor aangesteld.
Door Toezichthouder (Toezichthouder) op
"terwijl het allemaal taken zijn die de politie zelf zou moeten uitvoeren", aldus de SP-man! Waarom voert de politie dan zijn basale taken niet uit?
Het feit dat er zoveel handhavers/toezichthouders werkzaam/nodig zijn is een teken dat er ergens niet goed gaat, bij de politie dan wel bij de politiek.
Door Logica op
De kop had net zo goed kunnen luiden:
Rijk goedkoper uit met stadswacht.

Want dat is in feite de situatie: het Rijk bespaart in opdracht van de Tweede kamer, door taken simpelweg bij de gemeente over de schutting te gooien.
Door Polak op
Triest om te zien dat de SP er een gewoonte van begint te maken de " onderlaag" van onze samenleving te bashen. Eerst de verpleeghuizen en nu de stadswachten.