Gemeenten duurder uit met stadswacht dan met agent

Gemeenten zijn vaak veel geld kwijt aan stadswachten en andere toezichthouders. Per saldo kosten die buitengewoon opsporingsambtenaren soms meer dan een gewone politieagent, terwijl die laatste beter is opgeleid en veel meer mag. Dat blijkt uit een onderzoek van de SP, die een bericht daarover in de Telegraaf bevestigt.
'Politie light'
De salarissen van de politie worden betaald door het Rijk en die van de buitengewoon opsporingsambtenaren door de gemeenten. Maar de SP wijst erop dat het allemaal publiek geld is. ,,Ik vind het belachelijk dat er veel geld vloeit naar een soort 'politie light' terwijl het allemaal taken zijn die de politie zelf zou moeten uitvoeren'', zegt SP-Kamerlid Nine Kooiman. De SP ergert zich al langer aan de wildgroei van gemeentelijke handhavers. De inzet en taken verschillen per plaats, ze zijn vaak niet effectief en nu blijkt dat ze ook nog duur zijn, aldus Kooiman.
ANP
Reactie op dit bericht
Maar een "BOA" bestaat niet. Er zijn BOA's met een beperkte taak. Maar ook echte vakspecialisten op gebied van flora en fauna. Jeugdboa's die vooral in gesprek gaan met hangjongeren en dus meer buurtwerker zijn dan toezichthouder. En zo zijn er nog veel varianten. Dus nee SP: jullie verhaal gaat niet op. Te beperkte. Te snel conclusies getrokken. Maar ja; er mag wel kritisch naar de beloning van de BOA's worden gekeken in relatie tot een agent.
de boa die bij de gemeente is word met een volledig pakket geleverd,de politie heeft salaris ,maar daar kom nog ,uniform,studie en vele andere zaken bij.
dus is het totaal pakket van de politie duurder dan dat van de boa,lijkt mij,want ik verdien een stuk minder aan salaris dan een agent. dus een verkeerd beeld!!
-wie wordt de directe werkgever (Rijk óf gemeente)
-welke taken worden uitgevoerd
-hoe gaat de aansturing verlopen.
Gaat het nu om:
veiligheid,
toezicht,
handhaven,
een goede samenleving,
politiek,
financiën,
werklust,
motivatie,
wie op welke stoel zit,
macht,
afschuiven,
werkgelegenheid,
belangenverstrengeling,
rijks- of lokale overheid.
Terecht hoor je de opmerkingen dat oude omatjes en kinderen de dupe zijn van de acties van agenten en dat stadtoezichthiouders als wezels door buurten gaan om parkeerboetes te schrijven.
In gesprek met politie en stadstoezicht is de verschuiltacktiek wel heel waarneembaar. Weinig is merkbaar van de functie die ze hebben.
Je hoort niet anders dan dit mag en kan niet maar het heeft geen prioriteit dus doen we er niets aan.
Ondertussen gaat er van alles goed mis en worden normale regels door veel mensen overtreden en worden deze mensen boos wanneer je ze als burger aanspreekt over de afspraken waar we ons aan dienen te houden. Ja ze gaan nog een stap verder want als het even kan intimideren ze je ook nog.
Ik ben zeker geen voorstander van een politiestaat waar elk afwijkend gedrag direct wordt beboet. Wel vind ik dat mensen regels in acht moeten nemen zeker daar waar het gaat om eigen veiligheid denk daarbij bijvoorbeeld aan het gedrag in het verkeer.
Neem als mens je verantwoordelijkheid voor een prettige samenleving waarin het goed toeven is.
Het feit dat er zoveel handhavers/toezichthouders werkzaam/nodig zijn is een teken dat er ergens niet goed gaat, bij de politie dan wel bij de politiek.
Rijk goedkoper uit met stadswacht.
Want dat is in feite de situatie: het Rijk bespaart in opdracht van de Tweede kamer, door taken simpelweg bij de gemeente over de schutting te gooien.