Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten betalen steeds meer begrafenissen

Steeds meer gemeenten draaien op voor de kosten van begrafenissen van mensen met schulden. Nabestaanden zijn er niet of de familie wil of kan niet betalen.

05 augustus 2013

Steeds meer gemeenten draaien op voor de kosten van een begrafenis. De voornaamste reden is dat steeds meer mensen in geldnood zijn. Gemeenten zijn dan verplicht de begrafenis te betalen als iemand geen nabestaanden heeft of de familie niet wil of kan betalen.

30 Procent meer
Het AD schrijft maandag dat Den Haag in de eerste 7 maanden al voor 137 overleden inwoners van Den Haag een laatste rustplaats heeft betaald. Vorig jaar ging het in totaal om 175 gevallen. Als die trend zich voortzet is dat een stijging van ruim 30 procent in vergelijking met vorig jaar. Ook in Rotterdam en Utrecht is een stijging van gemeentelijke begrafenissen te zien. In Amsterdam staat het aantal op ongeveer hetzelfde niveau als vorig jaar.

Schulden
Ouderenbond ANBO zegt in de krant dat de toename vooral komt door geldnood van veel mensen. "Als de overledene schulden heeft en als je zelf ook weinig te makken hebt dan is het voor nabestaanden een noodgedwongen keuze", zegt Frank van der Aa van de ouderenbond. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten herkent het beeld dat gemeenten steeds meer moeten opdraaien voor de begrafenis- of crematiekosten. "Het komt vooral omdat kinderen weigeren de uitvaart van hun ouders te betalen."

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Ik sluit mij aan bij de reactie van Annemiek.

Verder is het zo dat de overledene er kennelijk nooit bij stil heeft gestaan dat er een einde komt aan zijn of haar leven. Anders treft je voorzieningen via een verzekering dan wel een landelijke of plaatselijke uitvaartorganisatie. De premie van een verzekering voor "standaard uitvaart" kan iedereen opbrengen, allerlei extra's moeten dan wel worden bijbetaald. Maar dat is een keuze. De kosten van een uitvaart afwenden op de maatschappij (lees: overheid, u en ik dus) vind ik niet kunnen. Indien er geen voorzieningen zijn getroffen, dan wordt het een crematie zonder familie, vrienden of poespas. En dat kan in het midden van ons land al voor een paar honderd euro.

Het weigeren van kinderen om de kosten te betalen kan volgens mij uitsluitend als deze de nalatenschap afwijzen. Men wil geen lusten en geen lasten.
ton kuijt / sr medewerker burgerzaken
Vooral gemeenten die opvangtehuizen van drugs en alcohol verslaafden hebben, en waar betrokkene komt te overlijden dienen voor de uitvaartkostren op te draaien. Waar blijft een tegemoetkoming van de kosten? In Baarn hebben we een regeling die in de uitvaart van deze personen voorziet. Dit in overleg met de lokale uitvaartverzorger. Misschien wordt het tijd voor een landelijke regeling!
Evelien / Beleidsmedewerker
Wij hebben dit nu aan de hand. De vader van mijn partner, waar wij en de rest van de familie al jaren geen contact meer mee hebben, is onverwachts overleden. -Uiteraard- is er geen overlijdensverzekering. En een paar personen blijven dan blijkbaar buiten schot. De partner van de overledene, waar hij al jaren een relatie mee had, maar waar hij niet officieel mee samenwoonde of een contract o.i.d. mee had (want dubbel AOW!). Zijn ex-vrouw, die mijns inziens toch ook schuldig is aan alle ellende, want de moeder is van de bewuste kinderen.

Kortom: alles komt neer op die kinderen (én hun partners), die niet kunnen en niet willen betalen voor een vader die nooit vader is geweest, of een schoonvader die ze nog nooit gezien hebben. Dit klopt gewoon niet.
A. Wassenburg
Citaat: het komt vooral omdat kinderen weigeren de uitvaart van hun ouders te betalen'.

Afgezien van bijzondere situaties lijkt het mij toch wel een erg gemakkelijke oplossing. Ik heb zelf bij een gemeente gewerkt waarbij dit soort zaken structureel voorkwam. Als ik tenslotte de rekeningen te zien kreeg was ik altijd weer verbaasd over het voorkomen daarin van persoonlijke posten zoals koffie, bidprentjes en bloemen. Het lijkt me toe dat in zo'n geval de nabestaanden ten onrechte een beroep doen op de gemeente. Immers, een dergelijke uitvaart zou moeten volstaan met een respectvolle (meestal) crematie sec. Mensen die deze uitvaartkosten niet willen betalen zouden zeker geen eigen wensen ter betaling bij de gemeente moeten neerleggen. En trouwens: wie opdracht geeft tot de ter aarderbestelling betaalt normaliter de rekening en ik kan me dus niet voorstellen dat een gemeente opdracht geeft voor extra zaken als bidprentjes en koffie. Dus dan is mijn conclusie duidelijk: de kinderen betalen. Bovendien zijn er vaste regels vastgeled in de wet op de lijkbezorging. Het komt erop neer dat als er kinderen bekend zijn, zij zullen moeten betalen. Alleen ingeval zij financieel onvermogend zijn in de zin van de wet werk en bijstand, komen zij in aanmerking voor bijzondere bijstand vanwege de begrafeniskosten. Dus ik snap het probleem eigenlijk niet. Verder ter overdenking: als de kinderen geen uitvaart van hun ouder(s) wensen te betalen, zouden diezelfde kinderen dan wel voor hun ouders willen zorgen als ze hulpbehoevend worden? Zorgwekkende gedachte, en al te makkelijk tot beleid verheven in dit land.
Hanneke / ambtenaar
De reden dat kinderen niet willen betalen voor de uitvaart van ouders staat niet met name genoemd in het artikel. Ik kan me echter heel goed voorstellen, dat als bijvoorbeeld een vader zijn kinderen misbruikt heeft, zij niet er op zitten te wachten om voor zijn crematie te betalen. Niet alle misbruikverhalen worden tenslotte altijd breed uitgemeten in de pers.
Advertentie