of 59082 LinkedIn

Gemeenten bespreken vervolg cao-onderhandelingen

De vakbonden houden werkvloerbijeenkomsten met hun achterban over hoe verder met de cao-onderhandelingen, de gemeentelijke koepelorganisatie VNG organiseert over hetzelfde onderwerp informatiebijeenkomsten voor haar leden.

De vakbonden houden werkvloerbijeenkomsten met hun achterban over hoe verder met de cao-onderhandelingen, de gemeentelijke koepelorganisatie VNG organiseert over hetzelfde onderwerp informatiebijeenkomsten voor haar leden.

Het overleg over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren is vorige maand vastgelopen. Na zes rondes onderhandelen zagen bonden de zin van verder praten niet meer in en stapten op. Ze wilden het overleg pas weer hervatten als de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zou willen ingaan op een aantal eisen, met name over een seniorenregeling en koopkrachtverbetering.

 

Lokale acties

Na de weigering van de VNG om op die voorwaarden in te gaan, zijn de bonden in diverse gemeentehuizen sinds deze week werkvloerbijeenkomsten aan het houden. Ook zijn door de FNV – de grootste vakbond – ‘meerdere lokale acties’ aangekondigd. Volgens FNV-onderhandelaar Bert de Haas vinden veel ambtenaren het goed dat ‘we onze poot stijf houden.’’

 

Vervolgstappen

Intussen zit de VNG ook niet stil. Om vragen van leden over de afgebroken onderhandelingen te beantwoorden, organiseert de gemeentekoepel een aantal informatiebijeenkomsten. Die zijn bedoeld om de leden – en aangesloten organisaties – te informeren over de laatste stand van zaken. De gemeentelijke werkgevers worden uitgenodigd actief mee te denken over de vervolgstappen die moeten worden genomen om tot een goede cao voor gemeenteambtenaren te komen. De eerste bijeenkomst is gepland in Zaanstad (13 mei). In de weken daarna worden ze gehouden in Den Bosch (21 mei) en Den Haag (27 mei).

De huidige cao voor zo’n 160.00 ambtenaren liep op 1 januari 2019 af.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jantje op
Ach ja, de tranen springen in mijn ogen. Zelfs onze eigen werkgever waardeert niet wat we doen. Wat zijn we toch een doetjes dat we het allemaal maar weer pikken. Eén CAO voor alle ambtenaren is het beste. Dan schieten we ook meteen en stuk in salaris omhoog. Vakbond, hou vol en laat je niet gek maken! We zijn nu al jaren achteruit gegaan in koopkracht. Het moet maar een keer over zijn.
Door Martin T (beleidsmedewerker in de openbare ruimte) op
Na 10 jaar feitelijke achteruitgang in reëel besteedbaar loon wordt nu door onze werkgever prijscompensatie geboden. Wat armzalig. Zelfs raadsleden krijgen ineens een hogere vergoeding, maar het gemeentepersoneel wordt in niets gewaardeerd
Door Piet Westland op
Na jarenlang soebatten nu eindelijk eens echt de beuk erin
Door Ook ambtenaar op
Uitgenodigd om 'actief' mee te denken over vervolgstappen! Het meervoud van het laatste woord mag wat mij teruggebracht worden tot het enkelvoud. Er is maar 1 stap die gezet moet worden en dat is de stap 'over' de zelfverheerlijking van de VNG zelf. Hoe bestaat het toch dat de gemeente ambtenaren gezien worden als het sluitstuk van de beschikbare gelden. Het VNG wil er maar niet aan dat we in Nederland te maken hebben met hardwerkende 'gemeente ambtenaren' die niet onderdoen voor de Provinciale- en Rijks collega's. Het VNG moet eens van het geld 'afkomen' (lees - er niet op blijven zitten!) Zelf een mooi geïndexeerd salaris hebben en ons ambtenaren een verhoging geven die net geen reden tot klagen geeft? Het is te gek voor woorden.
Door A. Willemsen op
en zo zijn we weer een maand verder.....
Oplossing is heel simpel: net als vroeger 1 cao voor ALLE ambtenaren. Dan hebben ze het namelijk gelijk over hun eigen salaris.
Door Henk op
Alternatieve stelling voor de bijeenkomsten:
- ik streef een baantje in den haag na ja/nee
- ik wil een bijverdienste bij de VNG ja/nee

Bij ja: geef die gemeenteambtenaren er geen cent bij
bij nee: doe een voorstel in de lijn van de cao van het VNG personeel zelf
En geef de gestolen abp milliarden terug

Door Gerben op
1e stelling voor die bijeenkomsten:
Ik ben voor koopkrachtverbetering!
2e stelling
Ik vind dat gemeenteambtenaren recht hebben op eenzelfde verbetering als de andere ambtenaren.

Zijn beide stellingen (in meerderheid) met ja beantwoord. Dan is het een kwestie van knippen en plakken van de eerdere uitkomsten en kunnen we weer aan het werk op een respectvolle wijze en is de vraag wanneer er een algehele ambtenaren CAO komt eindelijk voorgoed op de agenda geplaatst.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners