of 59854 LinkedIn

Dekkingsgraad ABP schiet onder 90 procent

De dekkingsgraad van het ABP is in augustus tot onder de 90 procent gedaald. Dat maakte het ambtenarenpensioenfonds vandaag bekend.

De dekkingsgraad van het ABP is in augustus tot onder de 90 procent gedaald. Dat maakte het ambtenarenpensioenfonds maandag 16 september bekend.

Ook bij andere pensioenfondsen, zoals Zorg en Welzijn, zijn de dekkingsgraden tot ver onder de kritische grens gezakt. Van de grote pensioenfondsen doet het ABP het momenteel het slechtst. Eind augustus stond de dekkingsgraad op 88,6 procent. De dekkingsgraad is in een maand met 5,3 procentpunt gedaald. Een jaar geleden noteerde het ambtenarenpensioenfonds nog een dekkingsgraad van bijna 106 procent.

 

Rentedaling

De daling van de rente geldt als de belangrijkste oorzaak van de problemen. Als de resterende maanden van dit jaar geen herstel optreedt, valt aan korting op de pensioenen niet te ontkomen. Het ABP zegt pas begin 2020 zeker te weten de pensioenen moeten worden gekort. ‘We kijken daarvoor naar de actuele dekkingsgraad van ABP eind 2019. Die mag niet lager zijn dan de kritische ondergrens’, aldus het ABP. Die ondergrens is momenteel vastgesteld op circa 95 procent. ‘Is de actuele dekkingsgraad eind 2019 lager? Dan moeten we de pensioenen in de loop van 2020 verlagen’, aldus het ABP.

Met name om dat te voorkomen wil het ABP samen met andere pensioenfondsen snel om tafel met minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Stoker op
NOOIT VVD stemmen.
Door Arie op
Als een ander jouw centen moet gaan beheren. Krab eerst nog maar eens achter je oren
Door Spijker (n.v.t.) op
De oplossing is zo simpel. Als de gemiddelde rekenrente voor toekomstige pensioenen van Europa/USA (2,3%) wordt gehanteerd stijgt het dekkingspercentage met ca. 23 punten.
Maar ja met gekleurde Knot(s)gekke/Dijsselbloem besluiten/adviezen komt je natuurlijk geen steek verder. Bovendien is het voor het ABP ' uur U ' om de ontvreemde miljarden uit de negentiger jaren eens terug te vorderen. Oud premier Lubbers wist er tijdens een van zijn laatste TV interviews nog alles vanaf en was in ieder geval zo eerlijk om toe te geven dat er toen iets fout is gegaan.
Door J.Kolenbrander (Raadslid) op
Het rendement van het ABP op beleggingen bedroeg dit jaar (tot nu toe) ruim 6 %. De rekenrente die door de overheid is vastgesteld als graadmeter is dus niet de realiteit, maar een verzinsel om de spaarpot te vergroten. Kan het kabinet weer een greep doen in onze spaarpot. En dan hoor ik Rutte zeggen na de troonrede dat de regering daar geen invloed op heeft. Wie liegt en bedriegt nu wie?
Door jan-willem (RAADSLID) op
ABP had al jaren geleden moeten gaar korten. Nu is de korting van vijf of tien procent onnodig heftig.
Door pensionado (kritikaster) op
Velen vergeten dat al een decennium lang geen koopkrachtcompensatie is uitbetaald. En ... de miljarden !! -greep uit de ABP-pensioenpot door ene Balkenende c.a. via Uitnamewet begin '90-er jaren. Bovendien al langer niet (meer) beleggen in goed renderende bedrijven levert vanzelf tekorten - voor huidige en toekomstige deelnemers op.
Door Dirk op
Uiteraard weer geen bonus voor de ABP top...
Door steven op
tevens leidt het pensioenakkoord tot: vervallen van buffers, loslaten vd nominale garantie en leidt tot eerder korten en indexeren.
Door steven op
@Anand: er is eerder gekort in 2013. Hiernaast heeft er korting plaatsgevonden op de opbouw.
Door anand (adviseur) op
Het lijkt mij voor het vertrouwen in het stelsel beter om een deel van de afspraken in het pensioenakkoord naar voren te halen.
Het is wat cynisch om vlak na het sluiten van het pensioenakkoord voor het eerst in de geschiedenis te moeten korten.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners