of 63000 LinkedIn

Dekkingsgraad ABP plust ineens 3,7 procent. Hoe dan?

Na maanden van dalingen en kleine stijgingen steeg de dekkingsgraad van ABP in februari met 3,7 procent. Volgens hoofdeconoom Thijs Knaap, werkzaam bij pensioen-uitvoeringsorganisatie APG, komt die plotselinge groei voornamelijk door het gigantische corona-steunpakket dat de Amerikaanse president Biden heeft opgezet.
© Shutterstock

De dekkingsgraad van het ambtenarenpensioenfonds ABP is in één maand tijd met bijna 4 procent gestegen tot 97,5 procent. President Joe Biden van de Verenigde Staten zit erachter.

Corona-steunpakket
Na maanden van dalingen en kleine stijgingen steeg de dekkingsgraad van ABP in februari met 3,7 procent. Volgens hoofdeconoom Thijs Knaap, werkzaam bij pensioen-uitvoeringsorganisatie APG, komt die plotselinge groei voornamelijk door het gigantische corona-steunpakket dat de Amerikaanse president Biden heeft opgezet. Die heeft ettelijke miljarden – 19 biljoen dollar (19.000.000.000.000) – ter beschikking gesteld. Dat bedrag leent de Amerikaanse overheid van de kapitaalmarkt. Door die plotselinge kapitaalhonger is de lage rente de afgelopen maand opgekrabbeld. ‘Nu is er dus een flinke hoeveelheid geld uít de markt gehaald en is lenen ietsje duurder geworden. Dat werkt door in Europese rentes, die gaan mee omhoog waardoor onze dekkingsgraad stijgt.’

Korte termijn
Of dat zo blijft, is volgens Knaap koffiedik kijken. ‘Er bestaat altijd een kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) ingrijpt. Want als de rente stijgt, dan is dat prettig voor pensioenfondsen, maar het dwarsboomt de strategie van de centrale bank om de groei te verhogen. Ook kan het vervelend uitpakken voor de landen en bedrijven die geld lenen. Daarom zal de ECB proberen de rente laag te houden. Dat maakt een verdere stijging van de rente op korte termijn minder waarschijnlijk.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jos Aerts (Financieel) op
Zoals reeds opgemerkt moet het bedrag USD 1.900.000.000.000 zijn.
Door Peter-Paul (RUD) op
En wederom stemt Nederland pro Europa. Nog meer geld naar Brussel, nog meer geld naar Zuid, langer doorwerken en lagere pensioenen. Pro Europa is niet verkeerd maar al jaren lang "teveel van het goede". Het moet anders maar we gaan nu weer 4 jaar lang op dezelfde weg verder. De transferunie is al lang een feit. De bijdrage aan Brussel zou voor iedere belastingbetaler op de jaarlijkse aanslag zichtbaar moeten worden. Aan directe (en indirecte) bijdrages.
Door A. Dokter op
De oogkleppen moeten af bij politici die de pensioenen naar beneden rekenen maar ook bij de bevolking die nu weer voor de grootste graaiers kiest. Onbegrijpelijk, terwijl men bestolen wordt uit de pensioenpotten.
Door Henk op
Eerst druk op de ketel zetten door een te lage dekkingsgraad te suggereren ( zo is het nieuwe pensioen akkoord er door gedrukt), nu ten behoeve van de verkiezingen weer even omhoog. Zo is het met de aow ook gegaan. Er is bakken met geld naar multinationals gegaan..... maar voor de aow heeft de VVD en D66 niets over. En toch kiest dit stemvee op de rechtse rakkers.
Door Joost (beleidsmedewerker) op
Bedrag moet zijn 1,9 biljoen en geen 19 en dat is al erg veel.
Door Spijker (n.v.t.) op
In ons land is de rente bepalend voor de dekkingsgraad en bepaalt dit tevens de hoogte van de rekenrente. De jaarlijks vastgestelde rekenrente (nu ca. 0%) moet verplicht door het Rijk/DNB worden toegepast voor de dekking van TOEKOMSTIGE aanvullende pensioenen. Dit nu is een achterlijke situatie.
Het sinds 1 januari 2021 werkelijk behaalde rendement van bijv. het ABP kan/zal in de eerste twee maanden van het jaar alleen al minstens 15% belopen. Het vermogen van het ABP is op dit moment ruim 600 miljard zijn. Genoeg derhalve om de aanvullende pensioenen ca. 60 jaar probleemloos uit te keren. Het gemiddelde rendement over de laatste 30 jaar ligt op ca. 7% per jaar. De rekenrente zou dan ook gemakkelijk op ca. 3% kunnen worden gesteld omdat er dan nog steeds 4% overblijft om de toekomstige aanvullende pensioenen extra te voeden.
Het is daarom achterlijk dat aanvullende pensioenen al meer dan 12 jaar stilstaan en pensioenfondsen worden gedwongen om zich arm te rekenen. Er is zelfs voldoende financiële ruimte om deze pensioenen substantieel (met terugwerkende kracht) te verhogen. De Overheid drukt een veel te groot stempel op de vermogens van de pensioenfondsen (=eigendom van de deelnemers). De gepensioneerden, maar ook de toekomstige deelnemers -dus de huidige werkenden- wordt hiermee groot onrecht aangedaan. Wanneer gaan de oogkleppen af bij politici?
Door Hans op
Nog een reden voor een Noord en een Zuid Europese Euro?
Door Robin (influencer) op
Ik vermoed dat die hogere dekkingsgraad slechts geldt tot 18 maart a.s. Na 17 maart is het feest dus afgelopen, precies zoals de bedoeling was, toch Ollongren & Koolmees?
Door Henk op
Beleg in aandelen sukkels...

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners