of 58952 LinkedIn

Cao-overleg waterschappen klapt

Het cao-overleg tussen FNV, CNV en de Unie van Waterschappen is vastgelopen. De vakbonden vinden het loonbod van de werkgever te laag.

Het cao-overleg tussen FNV, CNV en de Unie van Waterschappen is vastgelopen. De vakbonden vinden het loonbod van de werkgever te laag.

De bonden eisen een loonsverhoging van 3,5 procent voor 2018, 2,5 procent voor 2017 en een eenmalige uitkering van 500 euro voor de nog niet uitgekeerde 1,4 procent uit de loonruimteovereenkomst ABP. De Unie van Waterschappen (UvW) wil niet meer dan 4 procent over 2 jaar bieden. Vakbonden sluiten landelijke acties niet uit.

 

Ver achter

Bestuurders Xander van de Scheur en Martha Rotgers van FNV Overheid zeggen het onbegrijpelijk te vinden dat de koepelorganisatie niet bereid is medewerkers van de waterschappen ‘een fatsoenlijke loonsverhoging’ te geven. ‘Hoewel ze roepen dat ze “de beste overheidswerkgever” willen zijn, blijven zij ver achter bij andere overheidssectoren als het gaat om loon. Dat is zo’n 5 procent en dat is niet niks’, aldus de bondsbestuurders.

 

Acties

Al ruim een jaar wordt onderhandeld over een nieuwe cao. De cao voor de ruim 10.000 werknemers bij de waterschappen verliep in januari 2017 verlopen. Eerder dit jaar werden al lokale acties bij waterschappen georganiseerd, maar tot een landelijke actie was het nog niet gekomen. Rotgers: ‘Nu de werkgever al zo’n anderhalf jaar zijn eigen medewerkers negeert als het gaat om een realistische loonsverhoging, wordt de roep tot actie groter. De komende periode mogen onze leden zich daarover uitspreken.’

 

 


Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan willem op
Tjakkaa dijkgraven er weer 7% bij
Door Alex op
En die 7 procent is dus ook voor de dijkgraven want dezevallen onder de rijksoverheid
Door Klaas Jan op
Rijksoverheid +7% voor komende 18 maanden, hier worden de werknemers wel gewaardeerd!
Door Rene op
Ohhh nee foutje 3,5% in 2019 en 4% in 2020.
Ik kan mij nog heel goed herinneren dat enkele jaren geleden het toemalige kabinet onder Rutte besloot dat de lonen bevroren werden oko was er op dat moment al een principe akkoord met de bonden en werkgevers gesloten.
Dit werd eenzijdig gelijk terug gedraaid toen de uvw dit ook ter oren kregen, vakbonden konden niet anders doen dan volgen.
Nu hoor ik wederom van het kabinet Rutte dat er meer ruimte is dan ooit tevoren en dat de lonen dan ook absoluut moeten stijgen, en dit wordt niet alleen gezegd door het kabinet vandaag wederom de DNB.
Met als klap op de vuurpijl 3,5% en 4% voor de komende 2 jaar.
Aan de werkgevers: toen het slecht ging wisten jullie niet hoe snel jullie het kabinet moesten volgen met het bevriezen vd lonen, nu het kan nu het volop in het nieuws is, nu wederom de DNB het mede deelt.... Volg dan nu ook het kabinet de premier de ministers de DNB de economen.... En wees vooral eens eerlijk en oprecht naar je eigen mensen, met 4% lukt dat niet, de 1,4%waarbij jullie je hebben laten vertegenwoordigen door de VNG en waarbij wederom het kabinet voor alle ambtenaren heeft gezegd dat dit ten goede moet komen aan de werknemers.
Jullie wouden heel graag een salaris vergelijking maken omdat jullie als werkgevers zeggen dat "we" beter betalen ivm andere overheden. De cijfers liggen er en jullie zitten er vierkant naast, niet gemiddeld +5% maar -5% en dan krijgen deze overheden over 2018 nog een nieuwe CAO, waardoor het verschil richting 8 tot 9 % gaat.
Door Rene op
En vandaag komt dnb met de mededeling dat de lonen voor 2019-2020 met 2,5%-3,5% omhoog moeten gaan, nou ben benieuwd
Door Rene op
De werkgevers beweerden dat zijn stukken beter betaalden ivm de andere overheden en wouden daarom een onafhankelijk onderzoek, in de salaris vergelijking die de bonden hebben gemaakt blijkt dat we niet meer verdienen maar juist minder.
Maar nu hoor je de werkgevers daar niet meer over, heb dan ook het fatsoen om dit verschil recht te trekken.
Daarbij komt bij dan bv mbt de rijksoverheid er een nieuwe cao moet worden afgesloten over 2018 waarbij het aannemelijk is dat het verschil in vergelijking met de waterschappen dus nog groter gaat worden.
4% is dan ook echt te weinig, de gemiddelde werknemer zit niet in schaal 12 of hoger, hier zijn de verschillen iets kleiner, maar over grote gedeelte vd mensen zit lager ingeschaald en daar bedraagt het verschil ruim 5%
Door p op
@Caroline

Dat is 7% op de huidige CAO, volgens mij lopen de waterschappen nog een CAO ronde achter.

Door Caroline op
@ p. 7% over drie jaar! Dat is dus minder dan wordt geboden voor de waterschappen. Allebei te weinig, maar vermeld wel alle feiten wanneer je reageert!
Door p op
Om het nog erger te maken, Ollogren biedt Rijksambtenaren 7%...
Door @Gerben op
Maak je geen zorgen Gerben, de waterschappers blijven ondanks het loonverschil zorgen voor schoon water, droge voeten en voldoende water. Geen opgedroogde bronnen dus!

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners