of 59082 LinkedIn

Bedrijventerreinen worden energiepositief

Van de 3500 bedrijventerreinen worden er binnen nu en vijf jaar 250 energiepositief. De verduurzaming levert een energiebesparing op van 8 miljard kilowattuur per jaar. Dat is 1,1 procent van het totale Nederlandse energieverbruik.

Van de 3500 bedrijventerreinen worden er binnen nu en vijf jaar 250 energiepositief. De verduurzaming levert een energiebesparing op van 8 miljard kilowattuur per jaar. Dat is 1,1 procent van het totale Nederlandse energieverbruik.

Energieslurpers

De energiebesparing gaat gepaard met een vermindering van 2.900 CO2-uitstoot kiloton per jaar en, zo heeft TNO berekend, de hoeveelheid duurzame energie groeit met 2,5 miljard kWh. Bijvangst is dat er in de installatiebranche 2.500 banen bijkomen om de energie-installaties en energie-infrastructuur aan te passen.

Het omturnen van energieslurpers naar energieleveranciers - dit jaar nog wordt met 10 terreinen begonnen - is een initiatief van regionaal ontwikkelingsbedrijf Oost NV, de Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen, TNO en WM3 Energie.

TNO heeft een tool ontwikkeld waarmee per bedrijf de mogelijkheden tot besparing en de benodigde maatregelen kunnen worden vastgesteld. Zo is gedetailleerd inzichtelijk te maken wat het potentieel aan besparing is per bedrijventerrein.

 

Financiering

Deelnemende ondernemers kunnen zich verenigen in een lokale organisatie die de benodigde financieringen betrekt via het Duurzame Investeringsregelingsfonds (DIR-fonds) dat speciaal voor dit zogeheten BE+ project is opgezet. De bedrijven betalen hun huidige energie maandlasten door voor een periode van 5 tot 10 jaar – afhankelijk van de investeringen.

Het voordeel ervan is dat die vorm van financieren voor het nemen van energiemaatregelen geen invloed heeft op de cashflow van de deelnemende bedrijven. Becijferd is dat er een besparing van 3 miljard euro per jaar mogelijk is.

 

1 miljard

De initiatiefnemers gaan uit van een gemiddelde investering van 4 miljoen euro in maatregelen per bedrijventerrein. Dat komt – uitgaande van 250 bedrijventerreinen – neer op een totale investeringsomvang 1 miljard euro. De vandaag opgerichte stichting BE+ gaat ervan uit dat circa 175 van de 250 bedrijventerreinen een beroep zullen doen op externe financiering. De overige 75 bedrijventerreinen vinden naar verwachting hun weg via lokale/regionale partners.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Theo. Follings (Manager) op
Eerste 10 bedrijventerreinen zijn geselcteerd!

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners