Advertentie
financiën / Nieuws

Apeldoorn kort op sociale voorzieningen

Om een tekort van 122,8 miljoen euro op de gemeentelijke begroting weg te werken zal Apeldoorn fors korten op sociale voorzieningen, blijkt uit de nota Herpakken.

17 september 2012

Apeldoorn kan zich de komende jaren niet langer een van de sociaalste gemeenten van Nederland noemen. Maar we blijven wel een fatsoenlijke gemeente, zo schrijft het stadsbestuur maandag in de nota Herpakken. In de nota staat een hele reeks bezuinigingsvoorstellen op allerlei terreinen.

Falend grondbeleid gemeente
De maatregelen zijn nodig om het tekort van 122,8 miljoen euro op de gemeentelijke begroting weg te werken. Het tekort is vooral ontstaan doordat jarenlang te veel en te duur grond is aangekocht door de gemeente. Wegens het falende grondbeleid stapten alle wethouders in februari van dit jaar op.

Waardevolle voorzieningen onder druk
Het nieuwe college heeft alle plannen en voorgenomen investeringen tegen het licht gehouden en alles doorgestreept wat niet per se noodzakelijk was. Dat levert bijna 70 miljoen euro op, aldus B en W. ,,Goed nieuws, maar we zetten het mes in plannen waaraan met hart en ziel is gewerkt. Alle waardevolle voorzieningen komen onder druk te staan.''

Minder toeizcht, jeugdzorg, kinderopvang
Zo is er minder geld voor toezicht op straat en voor onderhoud van het openbaar groen. Peuterspeelzalen, jeugdzorg en leerlingenvervoer krijgen minder budget en zwemmen wordt duurder. Het minima- en welzijnsbeleid wordt aangepast. De tijdelijke verhoging van de onroerendezaakbelasting wordt permanent.

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J. Derckx
Het enige dat werkt en veel besparing oplevert is:

meer rood op straat, meer sociale samenleving

en minder blauw, dus minder dictatuur, onderdrukken, bestraffen en boetes. Waar mensen als mens samenleven krijg je ook een menselijke overheid, die is nu ver zoek.
ariejansen
Apeldoorn is inmiddels de minst fatsoenlijke gemeente van nederland. Een enorm vastgoed schandaal, enorme lijsten met wachtgelders , dure reorganisaties en enorme kortingen op de wmo. En tegelijk zetten ze de bijstand mensen onder druk. Apeldoorn een plaats in het groen waar je niet moet zijn.
karel
Wel makkelijk om jezelf fatsoenlijk te noemen. Mijn moeder is 84 jaar en afhankelijk van hulp via de WMO. Haar uren zijn teruggebracht van 10 naar 3 uur per week. Inmiddels puilt de vuilnisbak uit en versmeert de boel. Advies van de gemeente Apeldoorn: ga naar een verzorgingshuis!
Martens
Zijn voor die tekorten bij het grondbedrijf de verantwoordelijken nu aansprakelijk gesteld? Of is het weer wachten op het volgende tekort in Apeldoorn? Dat omnisport ding loopt ook van geen kant ..... Het is beter om maar niet in Apeldoorn te gaan wonen lijkt me zo.
Peter
Even Apeldoorn bellen! Of even het koningshuis.... Wellicht kunnen zij een donatie doen voor de armen in het dorp
Icter / icter
Misschien de ICT outsourcen. Heb altijd begrepen dat dit ook geld kan besparen.
Flip Zolderman
Pennywise, poundfoolish, zo noemen de Engelsen dat - eerst grof gokken met grond en miljoenen wegsmijten en dat nu wegschrapen bij de zwaksten in de samenleving, en dan nog de gotspe hebben om jezelf fatsoenlijk te noemen. Maar met deze verkiezingsuitslag en de daarmee gepaard gaande groeiende arrogantie van de VVD zullen we dit soort taferelen wel vaker tegenkomen, vrees ik.
Oscar Dusschooten / Raadslid VVD Tilburg
Zo te lezen is er weer veel azijn gedronken ...

Hopelijk hebben onderstaande reageerders zelf wel aangegeven hoe de tekorten moeten worden opgelost?

Of staan ze aan wal? In dat geval heb ik niets gezegd want dan zijn het immers de beste stuurlui ...
Sjoerd Visser
Waarom moeten de inwoners voor het bestuurlijk falen van de gemeente ALTIJD de te hoge prijs betalen? Waarom is de gemeente niet eerlijk met het afhandelen van de problemen die ze zelf heeft veroorzaakt. Nu moeten zelfs de MINIMA eraan geloven, net zoals in Almelo...met ook zo'n afgrondpolitiek. Het is te beschamend voor nette woorden dat mensen die het al goed hebben nu gaan snijden bij mensen die al aan de onderkant van de maatschappij leven. Heeft men er wel bij nagedacht wat voor problemen dat oplevert? Meer problemen die duurder zijn om op te lossen/op te ruimen. Dat afschuiven van schulden doet de landelijke overheid ook al...ook naar de gemeentes die het vervolgens weer afschuiven...of vertalen in bezuinigingen op de inwoners. Daarom schiet het verbeteren en oplossen niet in NL: men blijft met dat onverantwoordelijke gedrag doorgaan.
Kritikus / Geen Hagenees
Gokje: Oscar Dusschooten, raadslid Tilburg, is van de VVD.
Peter
Arrogantie van de macht heet dat. Of beter: arrogantie van zakkenvullers en de rekening bij onschuldigen leggen.
Hester / huisvrouw
Het Apeldoorns bestuur leeft al jarenlang op te grote voet. Voorbeelden te over: een veel te duur stadhuis waar ooit een nieuwe flat voor is gesloopt, een grift in de stad aanleggen, omnisport, permanente wegopbrekingen, een stationsomgeving waar men al 20 jaar iets van probeert te maken, teuge, etc etc. En dan de grondpolitiek, waar je de tranen van in de ogen schieten en de verantwoordelijke burgemeester de graaf nu voorzitter 1e kamer is. Het kan allemaal omdat we de rekening bij de zwakkeren leggen. Dat is makkelijk.
Mark
Hoeveel ozb betaalt paleis het Loo ?
Antoinewillemsem
Ik ben het met Oscar eens. Hier in Apeldoorn hebben we plekken waar we trots op moeten zijn, zoals de parken en natuurlijk berg en bos. En eerlijk gezegd vind ik dat er best hier en daar wat bezuinigd kan worden. Wel jammer dat steeds weer de onroerengoedbelasting als melkkoe erbij wordt gehaald.

Fred
Er moet nu eenmaal flink bezuinigd worden. Bovendien zijn er veel voorzieningen die wel wat minder kunnen. De overheid hoeft toch niet voor alles te zorgen?
Ariejansen
Jezelf fatsoenlijk noemen is onfatsoenlijk als je deze maatregelen doorvoert.
True
er is niks sociaals aan het uitdelen van belastinggeld
Advertentie