of 60831 LinkedIn

ABP stopt met waardeoverdracht ambtenarenpensioen

Het is voor ambtenaren vanaf deze maand niet meer mogelijk om bij een overstap naar een ander pensioenfonds het opgebouwde pensioen bij ABP over te dragen naar dat fonds. Dat heeft het ABP donderdag 15 augustus bekendgemaakt.

Het is voor ambtenaren vanaf deze maand niet meer mogelijk om bij een overstap naar een ander pensioenfonds het opgebouwde pensioen bij ABP over te dragen naar dat fonds. Dat heeft het ABP donderdag 15 augustus bekendgemaakt.

Daling houdt aan

De dekkingsgraad is het afgelopen kwartaal fors gedaald. Ondanks een positief rendement bij het ambtenarenpensioenfonds ABP van bijna  11 miljard euro, daalde de actuele dekkingsgraad afgelopen kwartaal met bijna 4 procent naar 95,3 procent. Afgelopen maand zette die daling zich nog verder voort, naar 93,9 procent. Dat houdt in dat het fonds voor iedere euro die het moet uitkeren aan pensioenen, maar 0,939 cent in kas heeft. Oorzaak is de sterk dalende rekenrente.

 

Beleidsdekkingsgraad

Alleen bij een beleidsdekkingsgraad van 100 procent of meer draagt ABP pensioenen over naar andere fondsen als de werknemer van fonds wil veranderen, bijvoorbeeld bij een wisseling van baan. De beleidsdekkingsgraad is overigens iets anders dan de dekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde percentage van alle dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden. Die bedraagt momenteel 99,7 procent. Zolang dit percentage onder de 100 procent blijft, zal ABP geen pensioenen overdragen. 

Korting

ABP voorziet dat de kans groot is dat al op korte termijn de pensioenen gekort zullen moeten worden. Een korting in 2020 kan zelfs gevolgd worden door een verdere verlaging in 2021, zo waarschuwde het pensioenfonds half juli al. ABP heeft naar eigen zeggen niet veel knoppen om aan te draaien om het tij te keren. Premieverhogingen halen doorgaans niet veel uit voor de dekkingsgraad.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans op
Het verschil tussen de echte en de papieren wereld is inmiddels zo groot dat Kafka dat niet eens verzonnen zou kunnen hebben. Dat mensen dit nog pikken; onbegrijpelijk!
Door Hans op
Ik: "Dag ABP. Jullie presteren naar mijn mening te slecht en zijn te onbetrouwbaar voor mijn oudedagsvoorziening. Graag neem ik mijn zelf ingelegde euro's op zodat ik ze betrouwbaarder kan investeren."

ABP: "Nee".

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners