of 62688 LinkedIn

Aangifte om mogelijke 'beroepsmatige discriminatie' toeslagenaffaire

De aangifte komt op advies van de externe strafrechtadvocaat Hendrik Jan Biemond die onderzocht of het ministerie verplicht is aangifte te doen wegens het handelen van de teams. Dat Financiën dat doet, is ‘ingrijpend’, zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen).
6 reacties

Het ministerie van Financiën heeft dinsdag aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM) wegens mogelijke misdrijven waaronder 'beroepsmatige discriminatie' in de beruchte toeslagenaffaire. Het OM zal kijken naar het werk van twee fraudeteams en de directie van de afdeling Toeslagen tussen 2013 en 2017.

Handelen van de teams
De aangifte komt op advies van de externe strafrechtadvocaat Hendrik Jan Biemond die onderzocht of het ministerie verplicht is aangifte te doen wegens het handelen van de teams. Dat Financiën dat doet, is ‘ingrijpend’, zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen). ‘Ik realiseer me dat deze aangifte een grote impact heeft op de gedupeerde ouders en de medewerkers van de Belastingdienst. Maar het advies van mr. Biemond is helder: het is belangrijk dat het Openbaar Ministerie hier naar kijkt.’

‘Knevelarij’
Het gaat naast beroepsmatige discriminatie om 'knevelarij', een ambtsmisdrijf waarbij een ambtenaar bewust ten onrechte geld opeist. De harde fraudeaanpak die de Belastingdienst enkele jaren terug hanteerde zorgde ervoor dat vele honderden ouders die kinderopvangtoeslag ontvingen onterecht als fraudeur zijn behandeld. Sommige gedupeerden kwamen daardoor in grote financiële problemen. Toenmalig staatssecretaris Menno Snel trad eind vorig jaar op wegens de affaire.

Individuele ambtenaren
Of individuele ambtenaren in de problemen komen, is nog niet duidelijk. ‘In zijn advies benadrukt Biemond dat zijn advies niets zegt over de strafwaardigheid van het gedrag van specifieke personen’, schrijft het ministerie.

Kamer vindt aangifte terecht
Een geschokte Tweede Kamer vindt het terecht dat het ministerie van Financiën aangifte heeft gedaan wegens mogelijke misdrijven in de toeslagenaffaire. ‘Het is een heel heftige dag.’ Wel vragen partijen zich af waarom het ministerie niet eerder tot deze stap is overgegaan.

Beerput
‘Het is meer dan terecht dat er aangifte wordt gedaan tegen de ambtenaren die een grote rol speelden in de toeslagenaffaire. Maar de beerput moet helemaal open, want er zijn ook politiek verantwoordelijken’, zegt Renske Leijten van de SP. Zij pleit al langer voor een parlementaire enquête over de kwestie.

Niemand staat boven de wet
Ook Pieter Omtzigt (CDA) vindt het goed dat het ministerie deze stap zet. ‘Het laat zien dat in Nederland niemand boven de wet staat. Een belangrijk signaal voor de ouders, die jarenlang geleden hebben. Maar ook voor de vele ambtenaren bij de Belastingdienst die hun werk goed doen. We hebben hier bijna een jaar op aangedrongen, omdat de feiten en de gevolgen heel ernstig zijn.’

Duurt te lang
Bart Snels van GroenLinks vraagt zich af waarom het zo lang heeft moeten duren. ’Wat heeft deze advocaat in twee maanden wel tot deze conclusie gebracht waar het ministerie al een jaar mee bezig is en deze conclusie niet heeft getrokken?’

Duidelijkheid voor gedupeerden
Ook VVD'er Helma Lodders wil graag weten hoe het kan dat er nu een aangifte ligt, terwijl er al lang onderzoek wordt gedaan. Ze is er ‘tevreden’ over dat er aangifte is gedaan wegens knevelarij en beroepsmatige discriminatie. ‘Goed dat er een volgende stap wordt gezet.’ Ze hoopt dat er snel duidelijkheid komt voor de gedupeerden.

Zwarte dag
Volgens Steven van Weyenberg van D66 is het ‘een gitzwarte dag voor het vertrouwen in onze overheidsorganisaties’. De Kamer wil dat de Autoriteit Persoonsgegevens snel met een rapport komt over etnisch profileren.

Ambtsmisdrijf
‘De betrokken ouders wisten dit al die jaren al! Zelf zo vaak besproken met bewindspersonen. Altijd ontkend. Aangifte ambtsmisdrijf door staatssecretarissen is uitzonderlijk maar meer dan terecht. De onderste steen moet boven komen’, twitterde Farid Azarkan in reactie op de aangifte. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
De uiteindelijk schokkende conclusie kan nog wel eens zijn dat deze affaire door het merendeel van de Kamerleden zelf is veroorzaakt (een welhaast digitaal onuitvoerbare en niet goed controleerbare beschikbaarstelling van toelagen) en dat (sommige) topambtenaren en politieke ambtsdragers het proces volledig hebben afgedekt. Het zal mij benieuwen hoe 'dit lijk' door het OM wordt ontleed. Het zal ongetwijfeld een lange termijnproject worden bovenop de reeds 50.000 zaken die er nog liggen.
Door Jan op
Wellicht dat er straffen worden opgelegd aan enkele ambtenaren. Vaststaat echter wel dat de verantwoordelijke politici slechts "gestraft" worden met een riant wachtgeld, eventueel gevolgd door een andere mooie, goed betaalde baan bij de overheid of in het bedrijfsleven.
Door de Vries (ambtenaar) op
Ben benieuwd hoe dit afloopt. In ieder geval één voorspelling: voor alle ambtelijke akties die ook maar in de dreigen buurt te komen van 'omstreden' of 'gevoelig' zal voortaan niet 1x, niet 2x maar wel 3x politieke rugdekking gezocht en geeist worden. Ambtelijk handelen zal weer worden wat het voorheen was: slechts dat doen waartoe de politiek expliciet en ondubbelzinnig toe besloten heeft. Niks minder maar in ieder geval ook niet.
Door Spijker (n.v.t.) op
Het handelen van de verantwoordelijke politieke ambtsdragers in de periode vanaf 2012 tot heden behoort bij dit proces ook te worden meegenomen.
Door Burger (Lezer) op
Wat een treurnis! De Belastingdienst en het kabinet houden jarenlang vol dat er niets mis is ondanks diepgaande onderzoeken. Een externe advocaat leest twee maanden stukken die openbaar zijn, dankzij de inspanningen van journalisten, en er volgt aangifte.
Een blamage. Voor de Dienst, voor het kabinet en voor al die kamerleden die Pieter Omtzigt en Renske Leijten voor gek verklaarden en geen poot uitstaken als het kabinet weer eens weigerde informatie te geven. Of erger nog als Rutte kwaad werd op die twee kamerleden. Kamer, ik herinner u er nog maar eens aan. U bent het hoogste bestuursorgaan. Laat uw tanden zien als dat moet, zelfs ook als dat het coalitiebelang schaadt. Integriteit en transparantie zijn belangrijker.
Door Southern Comfort op
Mooi. Dan hoop je als burger en vooral klokkenluider dat dit een top-down vervolg gaat krijgen o.a. richting provincies en gemeenten, ook als het niet zo´n omvangrijke zaken betreft.

Er is behoorlijk wat mis in bestuurlijk Nederland.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners