of 59185 LinkedIn

10 miljard naar samenwerkingsverbanden gemeenten

Een steeds omvangrijker deel van het gemeentebudget van 58 miljard euro loopt via gemeenschappelijke regelingen. In 2015 besteedden samenwerkingsverbanden van gemeenten in totaal 9,7 miljard euro, bijna 1 miljard meer dan in 2010.

Een steeds omvangrijker deel van het gemeentebudget van 58 miljard euro loopt via gemeenschappelijke regelingen. In 2015 besteedden samenwerkingsverbanden van gemeenten in totaal 9,7 miljard euro, bijna 1 miljard meer dan in 2010.

In 2015 waren er 320 van dergelijke regelingen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS. De belangrijkste terreinen van gemeentelijke samenwerking zijn de sociale werkplaatsen, stadsregio’s, veiligheidsregio’s, de gemeentelijke gezondheidsdiensten en intergemeentelijke sociale diensten.

 

Sociale diensten

Voor een aanzienlijk deel gaat de samenwerking tussen gemeenten om de sociale werkvoorziening en intergemeentelijke sociale diensten. In 2015 werd via gemeenschappelijke regelingen 3,7 miljard euro hieraan uitgegeven, vergelijkbaar met 2010.
De lokale samenwerking nam vooral toe via veiligheidsregio’s en ambtelijke samenwerkingen. In 2013 werden ambulance- en brandweertaken bij wet overgedragen aan de 25 veiligheidsregio’s. De uitgaven van deze veiligheidsregio’s stegen van 0,9 miljard euro in 2010 naar 1,5 miljard euro in 2015. Daarronder vallen bijvoorbeeld uitgaven van de brandweer, zoals de aankoop en onderhoud van brandweerauto’s.

 

Ambtelijke samenwerking

Daarnaast brengen (kleinere) gemeenten hun ambtenaren steeds vaker onder in één organisatie, de ambtelijke samenwerking. Daarmee beogen zij de kwaliteit van de dienstverlening en de efficiëntie van het ambtelijk apparaat te bevorderen. In 2010 waren er nog nauwelijks ambtelijke samenwerkingen, in 2015 werd er 0,5 miljard euro aan uitgegeven. Het CBS telde in dat jaar 18 ambtelijke samenwerkingen waarin 54 gemeenten samenwerkten.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Ga er maar vanuit dat minstens 10% op dit bedrag kan worden bespaard vanwege inefficiënt bestuur (samenwerken in plaats van fuseren).
Door Trevor op
Anders gezegd: 10 mld is dus het gedeelte van de gemeentelijke uitgaven waarvoor er geen of hooguit getrapte democratische controle is.