Advertentie
financiën / Nieuws

Nettowinst BNG stijgt naar 300 miljoen

Gemeenten kunnen als aandeelhouder van BNG Bank een dividenduitkering tegemoet zien van 2,50 euro per aandeel.

20 maart 2023
BNG Bank ziet winst stijgen
BNG Bank heeft in 2022 een nettowinst gemaakt van 300 miljoen euro. Dat is 64 miljoen euro meer dan de nettowinst die een jaar eerder werd geboekt.

Gezond

De voornaamste oorzaken van de hogere nettowinst zijn een stijging van het renteresultaat en een hoger gerealiseerd resultaat financiële transacties, zo meldt de bank in het jaarverslag over 2022. Het renteresultaat kwam in 2022 uit op 481 miljoen euro, ten opzichte van 407 miljoen euro een jaar eerder. BNG Bank beoordeelt het renteresultaat als ‘structureel gezond’.

Inflatie

De bank stelt tevreden te zijn met de financiële resultaten. ‘De ontwikkelingen in de Oekraïne, de verstoring in de wereldwijde toeleveringsketen, hoge energieprijzen en de hoge inflatie hebben geen materiële financiële gevolgen gehad.’ Ceo Gita Salden van BNG bank zegt trots te zijn de koersvastheid in de turbulente tijden: ‘Wij zijn in staat geweest om rust en vertrouwen uit te stralen.’

Financieringsvraag

Ondanks de rentestijging en het negatieve effect dat dit kan hebben op investeringsbeslissingen van klanten, bereikte de totale langlopende kredietportefeuille eind 2022 een stand van 88 miljard euro – een toename van die portefeuille met 1 miljard euro. Wel werden er ten opzichte van 2021 iets minder nieuwe langlopende leningen verstrekt. De aanvraag van nieuwe kredieten vond vooral in de eerste helft van 2022 plaats. Met name gemeenten anticipeerden op de stijging van de rente en haalden hun financieringsvraag naar voren.

Dividend

Conform het staande beleid stelt BNG Bank voor om 50 procent van de nettowinst aan de aandeelhouders uit te keren. Dat betekent een dividenduitkering van 139 miljoen – 2,50 euro per aandeel. De Staat, in het bezit van de helft van de aandelen, tikt bijna 70 miljoen euro binnen. De op een na grootste aandeelhouder, de gemeente Den Haag, krijgt ruim 3 miljoen euro bijgeschreven op de bankrekening.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie