Advertentie
financiën / Nieuws

Miljoenennota, begrotingen en bijbehorende stukken

Hieronder vindt u de Miljoenennota 2024, de Rijksbegroting 2024 en bijbehorende stukken.

19 september 2023
Kaag en staatssecretarissen De Vries en Van Rij
Kaag en staatssecretarissen De Vries en Van Rij met Miljoenennota en BelastingplanANP

Hieronder vindt u de Miljoenennota 2024, de Rijksbegroting 2024 en de Fondsen 2024 en alle bijbehorende stukken. Deze stukken werden aan de Tweede Kamer aangeboden op 19 september 2023.

Adviseur Economie en Arbeidsmarkt

BMC
Adviseur Economie en Arbeidsmarkt

WMO consulent

BMC
WMO consulent

Miljoenennota 2024 en bijbehorende stukken

Begrotingen 2024

Fondsen 2024

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De politieke partijen hebben er weer eens een zootje van gemaakt. De door de Tweede Kamer voorgestelde dekkingsmaatregelen zijn ronduit slecht.
Het belasten van bedrijven voor het inkopen van eigen aandelen is een zéér slecht idee. Het ontneemt bedrijven de mogelijkheid om beleggers in die bedrijven (vaak ook kleine particuliere beleggers en pensioenfondsen) een redelijk en langdurig rendement uit te betalen.
Langdurige beleggers in bankaandelen e.a. hebben bijvoorbeeld de laatste 15 jaar meer verlies geleden dan rendement behaald op hun bankaandelen (denk ook aan bankencrisis, coronacrisis). Er zijn nauwelijks langdurige beleggers in die aandelen die überhaupt meer dan een gemiddeld rendement van 3% hebben behaald. Als het nu een enkel jaar beter gaat en dan daar geld weghalen is een zeer slecht idee en ad hoc besluit. Feitelijk worden beleggers ook nog eens twee keer belast, namelijk via de reeds aanzienlijk (!!!!!) verhoogde vermogensbelasting Box 3 en bij aangepast beleid ook nog eens via het bedrijf waarvan zij een aandeel hebben (lager dividend). Verder zal dit bedrag geheel of gedeeltelijk weer moeten worden terugbetaald via verhogingen in het dienstenpakket. Ook banken kunnen bij een dergelijk kortzichtig beleid beter vertrekken en zich in het buitenland vestigen. Typisch een ondoordacht idee van politici die 'de ballen verstand' hebben van het functioneren van bedrijven en beleggen.
Het is nauwelijks voor te stellen dat een Kabinet dit tot het zijne maakt bij de behandeling van de belastingwetgeving 2024. Als het Kabinet dekkingsmiddelen überhaupt wil/moet zoeken is het beter de focus te verleggen richting de Rijksoverheid zelf dan wel op verlaging van de sociale lasten en/of belastingverhogingen.
Zeer opvallend is verder dat het schaalbedrag van AOW'ers in het tarief 37% wordt verlaagd van E 40.000 in E 38.000, zodat zij voor de zoveelste keer extra worden belast en hun eigen AOW-verhoging voor 2024 en later zelf moeten betalen.
Advertentie