Advertentie
financiën / Nieuws

Lokale roep om herstel contacten na Brexit

Lokale en regionale bestuurders in de UK-EU Contact Group van het Comité van de Regio´s (CvdR) zoeken aan beide kanten van Het Kanaal hard naar mogelijkheden om contacten die verloren dreigen te gaan door de Brexit, bijvoorbeeld door het beëindigen van Interregprogramma´s, in stand te houden.

21 juli 2021
brexit.1.jpg

Lokale en regionale bestuurders in de UK-EU Contact Group van het Comité van de Regio´s (CvdR) zoeken aan beide kanten van Het Kanaal hard naar mogelijkheden om contacten die verloren dreigen te gaan door de Brexit, bijvoorbeeld door het beëindigen van Interregprogramma´s, in stand te houden.

Bestaande netwerken

Case Research, een Poolse denktank, denkt dat belangrijke opgebouwde lokale banden door de Brexit kunnen eroderen, bleek maandag bij een overleg van die contactgroep. Jan Hagemejer van Case Research: ´Het belangrijkste gevolg van de Brexit is de verstoring van door de EU gefinancierde grensoverschrijdende en interregionale samenwerking, aangezien het VK geen deel meer uit maakt van de EU-kaders.´ Om de samenwerking tussen de lokale en regionale gemeenschappen in stand te houden of te herstellen, kunnen de lokale en regionale overheden gebruik maken van bestaande internationale netwerken die verder gaan dan de EU, van bilaterale betrekkingen tussen lokale en regionale overheden en van nieuwe bottom-up initiatieven’. Belangrijke financiering voor grensoverschrijdende samenwerking die in Nederland is weggevallen, is bijvoorbeeld het Two Seas Interreg programma, waar Nederlandse provincies in participeerden.

 

Behoefte aan uitwisseling

Veel Europese lokale en regionale bestuurders voelen de gevolgen van de Brexit, ook in het ten opzichte van Londen verre Valencia. Aan uitwisseling blijkt in die regio zeker behoefte. Regionaal minister Joan Calabuig Rull van de regio: ´We hebben 100.000 Britten in onze regio wonen. Alleen al daarom moeten lokaal en regionaal bestuurders hun ideeën over de implementatie van het Brexitverdrag uit kunnen wisselen met Britse collega´s´, vindt hij.

 

Opgebouwde banden eroderen

Volgens Hagemejer is de belangrijkste uitdaging het vinden van financiering voor samenwerking en het ontbreken van een platform voor het organiseren van samenwerking tussen lokale en regionale overheden in het VK en de EU. ´Aangezien samenwerking vaak gebaseerd is op persoonlijke banden tussen werknemers van lokale en regionale overheden, zullen deze banden in de loop der tijd waarschijnlijk eroderen, en daarom is het belangrijk om deze banden in stand te houden. Aangezien de regelgeving in zowel de EU als het VK in de loop van de tijd uiteen zal gaan lopen, kunnen de mogelijkheden voor internationale samenwerking bovendien duurder worden en voor beide partijen minder voordelig uitvallen.´

 

Uitdagingen op korte termijn

Op korte termijn komen er daarom al uitdagingen bij, meent hij. ´Zo zullen de lokale en regionale overheden te maken krijgen met toenemende financiële en personele druk om de formele gevolgen van de Brexit op te vangen - het afhandelen van formaliteiten voor verblijf en werkgelegenheid, het beheer van havens en grensoverschrijding. Zij zullen ook indirect worden getroffen door het verlies van economische activiteit, zoals internationale handel, toerisme en personenverkeer.´

 

Gibraltar bij Schengen

En op nog kortere termijn, waarschijnlijk al deze week, volgt er nog een uitdaging. De Europese Commissie komt dan met een mandaatsvoorstel om te onderhandelen met Londen over de status van Gibraltar. The Rock zou bij het Schengengebied getrokken moeten worden en is om die reden eind 2020 buiten het Brexitverdrag gehouden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie