Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten laten de kassa dit jaar harder rinkelen

Gemeenten trakteren zichzelf dit jaar op een recordstijging aan opbrengsten uit tal van lokale heffingen.

31 januari 2024
Gemeenten verwachten ruim miljard extra aan lokale heffingen.

Gemeenten verwachten dit jaar 13,3 miljard euro te ontvangen uit heffingen. Dat is 1,1 miljard meer dan voor 2023 werd begroot. De onroerendezaakbelasting (ozb), de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en de parkeergelden zijn de vier heffingen die het meest opbrengen. Die vier zijn in 2024 goed voor 85,1 procent van de begrote heffingsopbrengsten.

Strategisch Juridisch Adviseur

Gemeente Velsen
Strategisch Juridisch Adviseur

Projectleider

Gemeente Wassenaar
Projectleider

Hogere Woz-waarde

Dat meldt het CBS op basis van onderzoek van de gemeentelijke begrotingen. De ozb levert gemeenten verreweg het meeste op. De opbrengst is begroot op 5,5 miljard euro – dat is 7,5 procent meer dan in 2023. Er zijn drie factoren van invloed op de hoogte van de ozb-opbrengst: de Woz-waarde, het aantal panden en de tariefontwikkeling. De stijging van de begrote opbrengsten komt vooral door de stijging van de Woz-waardes. Op 1 januari 2023 bedroeg de gemiddelde Woz-waarde van een woning 368.000 euro – 16,1 procent meer dan een jaar eerder. Van de vier grote steden stijgen de ozb-opbrengsten in Rotterdam het sterkst met 13,4 procent. In Amsterdam en Den Haag (ruim 5 procent) en Utrecht (bijna 7 procent) is die stijging lager dan het landelijk gemiddelde.

Afval en riool

Na de ozb brengt de afvalstoffenheffing het meeste geld in het laatje, ongeveer een vijfde van de totale heffingsinkomsten. In 2024 stijgt de verwachte opbrengst ervan met 6,3 procent – bijna een procentpunt meer toename dan een jaar eerder. De opbrengst uit de rioolheffing neemt toe met 6,6 procent. Ook in 2023 begrootten gemeenten een toename, toen met 4,5 procent. Die plus hangt samen met de gestegen kosten van onderhoud en beheer van de riolering en de afvalverwerking, de toename van het aantal gebouwen en mogelijk het klimaatbestendig maken van de riolering.

Parkeerheffing

Ook de parkeerheffingen zorgen voor meer inkomsten. Dit jaar stijgen die naar verwachting met bijna 11 procent tot ruim 1,3 miljard euro. De stijging van 130 miljoen euro voor alle gemeenten tezamen is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan Amsterdam (+39,4 miljoen), Rotterdam (+37,3 miljoen) en Utrecht (+14,2 miljoen).

Toeristenbelasting

Gemeenten rekenen in 2024 voor 538 miljoen euro aan opbrengsten uit de toeristenbelasting – 110 miljoen euro meer dan in 2023. De stijging komt vooral door Amsterdam. Die stad verwacht in 2024 voor 242,5 miljoen euro aan toeristenbelasting binnen te halen, een toename van 47 procent ten opzichte van 2023. Zowel de tarieven voor hotelovernachtingen als het tarief voor cruisepassagiers en de vermakelijkhedenretributie voor bezoekers op een rondvaartboot stijgen. Op een tweede plek met het hoogste begrote bedrag aan toeristenbelasting staat Rotterdam. Die gemeente ziet de opbrengst ook stijgen, maar minder hard: met 23,2 procent tot 16,8 miljoen euro.

Rijbewijzen

Dit jaar innen alle gemeenten samen verder voor 328 miljoen euro aan secretarieleges voor onder meer rijbewijzen, reisdocumenten en huwelijken. Die opbrengst stijgt met 52,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. De sterke toename wordt veroorzaakt doordat gemeenten een forse stijging verwachten in 2024 in het aantal aanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten. In 2014 is namelijk de geldigheidsduur van deze documenten aangepast van 5 naar 10 jaar. Dat zorgde ervoor dat er in 2019 tot en met 2023 weinig nieuwe documenten werden aangevraagd. Vanaf 2024 verlopen de eerste documenten met 10-jarige geldigheid.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 2 van deze week.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
In geval van bovenmatige stijgingen van gemeentelijke belastingen, leges, retributies e.d. van Overheden dient het Kabinet in te grijpen en maatregelen nemen om deze te beperken.
Hielco Wiersma
De inflatie bedroeg volgens het CBS in 2023 3,8%. Op basis hiervan zouden de Gemeenten hun belastingverhogingen ook kunnen/moeten aanpassen.
Advertentie