Advertentie
financiën / Nieuws

Helft gemeenten helpt mkb’er in energienood

Kleine en middelgrote ondernemers in energienood kunnen in Sittard-Geleen 15.000 euro subsidie krijgen van hun gemeente.

24 november 2022
Reddingsboei
Shutterstock

Ruim de helft van de 344 gemeenten ondersteunt eigen kleine en middelgrote ondernemers die problemen ondervinden door de hoge energieprijzen. Volgens het Instituut Midden- en Kleinbedrijf (IMK) zijn er momenteel 180 gemeenten die regelingen hebben die mkb-ondernemers in energienood helpen.

Eigen initiatief

Was het in corona-tijd de landelijke overheid die met steun over de brug kwam voor ondernemers – onder andere met de zogeheten Tozo-regeling – zijn het nu lokale overheden die uit zichzelf in zwaar weer geraakte ondernemers bijstaan. ‘De Tozo werd gemeenten vanuit Den Haag opgelegd’, aldus IMK-directeur Michiel Hordijk. ‘Nu zijn er de hogere energieprijzen. We zien dat steeds meer gemeenten proactief en zonder dat ze daar door de landelijke overheid worden aangespoord, initiatieven opzetten.’

Noodfonds

Van de 344 gemeenten zijn er naar schatting van het IMK momenteel 180 die hulp in de vorm van kredietverlening, schuldsanering of gratis ondernemersadvies verstrekken, of zijn bezig voorbereidingen te treffen dat te doen via zelf opgerichte noodfondsen. Een voorbeeld is Sittard-Geleen, waar eind mei het corona-noodfonds van de gemeente officieel is opgeheven. Direct na de zomer bereikten de gemeente signalen van ondernemersverenigingen dat er, vooral door de gestegen energiekosten, behoefte was aan een nieuwe regeling. ‘Omdat er al een goede structuur lag, in de vorm van het corona-noodfonds, konden we snel handelen. We hoefden alleen de datum in de verordening te wijzigen’, aldus wethouder Yvonne Salvino-Meijer van Sittard-Geleen.

15.000 euro

Bekeken wordt momenteel waaraan ondernemers die in de Limburgse gemeente om hulp aankloppen het meeste behoefte hebben; bijstandverlening zelfstandigen (Bbz), een subsidie van maximaal 15.000 euro uit een speciaal daarvoor ingericht fonds of een inhoudelijk advies over aanpassing van de bedrijfsvoering. Sinds de regeling is opengesteld zijn er in Sittard-Geleen 27 aanvragen binnengekomen. De meeste aanvragers zien volgens de gemeente door de hogere energieprijzen de continuïteit van hun onderneming in gevaar komen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie