Advertentie
financiën / Nieuws

Prinsjesdagdebat 'De betaalbare gemeente' in vogelvlucht

Updates van het Prinsjesdagdebat georganiseerd door Binnenlands Bestuur en de Universiteit Twente vanuit de De Nieuwe Kerk Den Haag.

19 september 2012

Binnenlands Bestuur hield woensdag in samenwerking met de Universiteit Twente het Prinsjesdagdebat vanuit de Nieuwe Kerk in Den Haag. Hier ziet u wie welke uitspraken deed en welke interessante stellingen werden geponeerd tijdens het debat 'De betaalbare gemeente'.

17.25 Elizabeth van den Hoogen sluit het debat af. Eric de Kluis sluit de dag af, en luidt de borrel in.

 

17.19 Pauline Bieringa: 'Schatkistbankieren lijdt maar tot een cosmetische vermindering van de schuld.'

 

17.17 De laatste stelling van de dag luidt: De betaalbare gemeente doet aa naan schatkistbankieren. Dat is veiliger en het scheelt in de kosten aan ambtenaren die zich met geldbeheer moeten bezighouden.

 

17.13 Roel Freeke: 'Als we het marktmechanisme de overheid inhalen krijgen we daar ook pieken en dalen.'

 

17.10 Een nieuwe stelling: Externen hebben zichzelf uit de markt geprijsd. Interne pools van topambtenaren zijn de oplossing.

 

17.06 Reactie uit de zaal: Eigenlijk zit er heel veel kennis bij bewoners en bedrijven.

 

17.01 De volgende stelling: De betaalbare gemeente verleent geen opdrachten meer, maar legt uitdagende vraagstukken voor aan bewoners en bedrijven.

 

16.51 Wim Demmers: 'Een man mag niet huilen, en een bestuurder mag niet onzeker zijn.'

 

16.46 Het Panel Externe Deskundigen krijgt de stelling 'De betaalbare gemeente speelt niet meer voor particuliere projectontwikkelaar' voorgeschoteld.

 

16.45 Het laatste panel betreedt het podium: Pauline Bieringa, directeur Public Finance BNG Bank, Wim Demmers, bestuursvoorzitter van AT Osborne, Roel Freeke, directeur Necker van Naem en Wim Lochtenberg, algemeen directeur JS Consultancy/POSG.

 

16.36 De laatste stelling voor dit panel luidt: De betaalbare gemeente richt zich niet meer op inkomsten uit grondexploitatie. Er moet een nieuwe melkkoe worden gevonden: het eigen belastinggebied.

 

16.34 Panel: Het is belangrijk om burgers veel zeggenschap te geven, maar raden blijven nodig.

 

16.31 Vraag vanuit de zaal: Dwingt de economische situatie ons er niet toe na te denken wat eigenlijk de taak is van gemeenten?

 

16.24 Nieuwe stelling: De betaalbare gemeente heeft geen raadszaal meer nodig. De burger kan zelf beslissen over de besteedbare budgetten.

 

16.23 Marleen de Pater, waarnemend burgemeester Muiden: 'Je moet de kwaliteit niet onderbelicht laten, financiële voordelen krijgen te veel aandacht.'

 

16.21 Samenvatting van de stelling: Het gaat niet om opschalen, fuseren of herindelen, maar om efficient besturen.

 

16.18 Reactie uit de zaal: 'Het gaat niet om grotte, maar om je gezonde boerenverstand als bestuurder.'

 

16.11 Peter den Oudsten: 'Ik denk dat er geen relatie is tussen de grootte van de gemeente en de financiële gezondheid ervan.'

 

16.10 Er is weer een nieuwe stelling: De betaalbare gemeente heeft meer dan honderdduizend inwoners.

 

16.09 Het panel is het er over eens dat de stelling te ongenuanceerd is om te beamen.

 

16.06 Peter den Oudsten: 'Je hebt als gemeentebestuurder de taak om de samenleving mee te nemen naar de toekomst, dat kan je niet altijd in geld uitdrukken.'

 

16.00 Stefan Wouters, wethouder Sociale Zaken, Welzijn & Zorg en Financiën: 'Als gemeente ben je voor de inwoners en door de inwoners.'

 

15.54 Peter den Oudsten, burgemeester van Enschede: 'De klassieke houding van de overheid - wij bepalen wat er gebeurt - klopt niet meer.'

 

15.50 De pauze is voorbij, het is nu aan het Panel Bestuur, bestaande uit Peter den Oudsten, Marleen de Pater, Stefan Wouters en Han Bekkers. De eerste stelling luidt: Een gemeentelijke organisatie als uitvoeringsorgaan kan zonder beleidsambtenaren.

 

15.24 Samenvatting van de eerste drie kwartier door Elizabeth van den Hoogen: 'Alles is politiek, maar politiek is niet alles.'

 

15.16 Jan Telgen: 'Ons parlement snapt hier niets van.'

 

15.14 De nieuwe stelling: De betaalbare gemeente koopt alleen nog in bij een centraal inkoopbureau.

 

15.03 Nico Groenendijk: 'Je kan als overheid niet dezelfde managementstrategieën toepassen als in het bedrijfsleven, omdat je een heel ander doel hebt.'

 

14.54 De zaal wordt uitgenodigd om onderling te discussiëren over de nieuwe stelling.

 

14.53 Een nieuwe stelling: New Public Management moet een nieuwe kans krijgen. De gemeente moet gerund worden als bedrijf, inclusief prestatiebeloning van ambtenaren.

 

14.49 Douwe Jan Elzinga: 'Wil je de politiek overeind houden dan moet de lokale autonomie blijven.'

 

14.48 Vraag vanuit de zaal: 'Is autonomie van gemeenten een sprookje?'

 

14.44 Douwe Jan Elzinga: 'De autonomie van gemeenten is zo klein dat je je afvraagt waar de raad nog voor is.'

 

14.41 Nico Groenendijk: 'Ik moet er niet aan denken dat lokale problemen door nationale politiek besproken moeten worden.'

 

14.40 De nieuwe stelling wordt ingevoerd: Gemeentelijke autonomie is niet meer van deze tijd. maak van gemeenten uitvoeringskantoren van nationaal beleid, dat is veel goedkoper.

 

14.37 Douwe Jan Elzinga: 'Het is onbestaanbaar dat er in de ene gemeente een ander voorzieningsniveau is dan in de andere. Zo zit Nederland niet in elkaar, dus ik denk dat we terug moeten keren naar andere vormen.'

 

14.27 Kees Aarts: 'Het is een beetje een chaos, we hebben bij het binnenlands bestuur meer orde nodig.'

 

14.25 Douwe Jan Elzinga: 'We moeten goed nadenken: welke taken moeten naar de gemeenten?'

 

14.22 De eerste stelling: De gemeenten hebben onvoldoende in huis om alle taken die hen vanuit het Rijk worden toebedeeld, waar te maken.

 

14.18 Op het podium neemt het Panel Wetenschap plaats, met daarin Kees Aarts, Douwe Jan  Elzinga, Nico Groenendijk en Jan Telgen.

 

14.16 De Prinsjesdagquiz is afgelopen, voor de winnaar was er een fles champagne.

 

14.07 Redactrice Margot Limburg begint 'De Grote Prinsjesdagquiz'. De hele zaal doet mee.

 

14.04 Hoofdredacteur Eric de Kluis houdt het welkomstwoord, en leest daarbij een stuk van de troonrede voor.

 

13.58 Mensen zoeken een plaatsje in de zaal.

 

13.29 De gasten druppelen binnen. Wim Demmers, Roel Freeke, Pauline Wieringa zijn binnen. De burgemeester, gemeentesecretaris en andere sprekers zijn onderweg.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie