Advertentie
financiën / Nieuws

Loket voor afhandeling mijnschade in Limburg

Limburg heeft al decennia last van bouwschade als gevolg van inzakkende of juist door de waterdruk stijgende mijngangen.

ANP
25 mei 2023
Steenkolenmijn 'Oranje-Nassau' in Limburg

Limburg krijgt een loket waar inwoners schade als gevolg van de voormalige mijnbouw kunnen melden en afhandelen. Dit Instituut Mens, Milieu en Mijnbouw Limburg (I3ML) gaat burgers helpen bij mijnschade aan hun huis, bij het verhalen van schade op (rechtsopvolgers van) mijnexploitanten en het zoeken naar een aannemer. Daarnaast is het instituut ook een kenniscentrum voor onderzoek naar mijnbouwschade. Den Haag gaat voormalige mijneigenaren zoals DSM vragen de mijnschade te vergoeden. Waar dat onvoldoende blijkt, springt het Rijk bij.

Burgemeester

Gemeente Nijkerk
Burgemeester

Operationeel projectbegeleider energietransitie

JS Consultancy
Operationeel projectbegeleider energietransitie

Dat hebben staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw en vertegenwoordigers van de voormalige mijnregio's in Limburg donderdag met elkaar afgesproken. Ook de Limburgse gouverneur Emile Roemer was bij dat gesprek in Heerlen aanwezig.

Mijngangen

Limburg heeft al decennia last van bouwschade als gevolg van inzakkende of juist door de waterdruk stijgende mijngangen. De afgelopen zes jaar zijn weliswaar 24 gevallen van mijnschade gehonoreerd door de stichting Calamiteitenfonds Mijnschade Limburg, maar er zijn naar schatting zeker 10.000 mensen met mijnschade, wijst recent onderzoek door de Open Universiteit (OU) uit.

10.000 panden

'We moeten nog verder uitzoeken om hoeveel mensen het precies gaat', zei wethouder Casper Gelderblom van Heerlen donderdag na afloop van het bezoek van Vijlbrief. 'In het hele mijnbouwgebied rond Heerlen en Geleen ligt een veelvoud van 10.000 panden, waar veel fundamenten licht verzakt kunnen zijn of scheuren in muren zitten.'

Calamiteit versus kleinere schade

Het gaat om meldingen die nu vaak worden afgewezen door het Calamiteitenfonds. Dat fonds is vooral gericht op ernstige mijnbouwschade, en is niet bedoeld voor kleinere schades. Bovendien kunnen gedupeerden vaak fluiten naar een vergoeding omdat voormalige mijnbouwbedrijven zich beroepen op verjaring. Volgens Gelderblom moet er voortaan met mildheid gekeken worden naar een oorzakelijk verband tussen mijn en schade. De Limburgers willen geen langdurig juridisch gesteggel wie daarvoor moet opdraaien. 'Het duurt nu eenmaal decennia voordat er een merkbaar effect van mijnbouw is.'

Het Calamiteitenfonds gaat op in I3ML. De komende maanden wordt verder gepraat over het optuigen van I3ML. Vijlbrief komt in de zomer terug naar Heerlen om de puntjes op de i te zetten.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie